Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.05.2018 11:16 | Správy | Zahraničné správy

Rázny krok v Írsku: Google zastavil všetky reklamy týkajúce sa referenda o interrupciách

Spoločnosť Google zastavila na svojich stránkach všetku reklamu spojenú s nadchádzajúcim referendom o interrupciách v Írsku.

Podľa stredajšieho oznámenia ide o súčasť krokov na ochranu "volebnej integrity", informovala agentúra AP. Oznámenie prišlo deň po tom, ako inzeráty platené zo zahraničia zakázal pred írskym referendom aj Facebook, a to v čase celosvetového znepokojenia zo zasahovania do volebných procesov a úlohy internetových inzerátov pri ovplyvňovaní voličov.

Google oznámil, že od štvrtka nebude zobrazovať reklamy súvisiace s referendom, v ktorom budú írski voliči 25. mája hlasovať o tom, či má byť v ich krajine zrušený ústavný zákaz väčšiny interrupcií. Zákaz propagačných inzerátov spojených s hlasovaním v Írsku sa týka stránok Google i portálu YouTube, ktorý táto spoločnosť vlastní. Spoločnosť Google odmietla spresniť, akých príjmov z reklamy sa svojím rozhodnutím vzdáva.

Úloha internetových inzerátov vo voľbách je predmetom podrobného skúmania po odhalení, že ruské skupiny v snahe ovplyvniť prezidentské voľby v USA z roku 2016 platili za zverejňovanie inzerátov popredným poskytovateľom internetových reklamných služieb, ako sú Google a Facebook. Mnohé z týchto inzerátov boli zamerané na šírenie neistoty, hnevu a nezhôd medzi Američanmi odkazmi o politických témach, píše AP. V Írsku je zakázané politické sponzorstvo zo zahraničia, príslušný zákon však neuplatňujú na reklamy v sociálnych médiách. K organizáciám, ktoré platili za internetové reklamy počas kampane pred referendom, pritom patrili aj protiinterrupčné skupiny z USA.

 

Írsky poslanec James Lawless, hovorca opozičnej strany Fianna Fáil pre otázky technológií, opatrenia spoločností Google a Facebook privítal ako "krok správnym smerom". Zdôraznil však, že prichádzajú pomerne neskoro - len dva týždne pred referendom.

Lawless predložil v írskom parlamente návrh zákona, podľa ktorého by všetci inzerenti na internete museli zverejňovať, kto inzeráty publikuje a kto ich sponzoruje. V kampani sa podľa poslanca už objavilo dosť inzerátov zacielených na ľudí s nevyhranenými názormi, ktoré "vždy neboli od toho, od koho sa zdali, že sú".

Zákonná úprava interrupcií v prevažne katolíckom Írsku patrí k najprísnejším v Európe. Umelé prerušenie tehotenstva je v krajine povolené len v prípade ohrozenia života ženy. Niekoľko tisíc žien z Írska cestuje každý rok na interrupcie do susednej Británie. Voliči sa v referende môžu vyjadriť k otázke, či chcú ponechať v platnosti ústavný zákaz interrupcií, alebo ho zrušiť a poveriť parlament vypracovaním zákonov o interrupcii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!