Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Po článku v Novom Čase sa Rastislavovi zmenil život: Z práce uteká ratovať dcérku

Mnohočlenná rodinka z Kežmarku podstupuje ťažkú skúšku. Päť detí spolu s rodičmi museli vyžiť mesačne zo 470 €.

Najstaršia dcérka Laura (7) pritom trpí závažnou chorobou a potrebuje každé dve hodiny cievkovanie, ktoré jej robí otec Rastislav (38). Štát požiadal o príspevok na opatrovanie svojho milovaného dievčatka, ale ten mu ho nekompromisne zamietol. Po článku v Novom Čase podala rodine pomocnú ruku firma, ktorá Rastislavovi ponúkla robotu. Počas pracovných zmien môže odbiehať domov, aby sa mohol postarať o dcérku.

Rastislav pracoval na pošte ako doručovateľ. O prácu však prišiel práve preto, lebo musel venovať veľa času starostlivosti o Laurinku.

Ťažké ochorenie

 

„Od narodenia trpí ťažkou kombinovanou vývojovou chybou vyústenia močovej rúry a konečníka. Krátko po narodení musela byť operovaná – bol jej zabezpečený vývod čreva na prednej brušnej stene – stómia.  Pre vývojovú chybu nemá funkčné nervové ovládanie zvierača. Vývod má preto zavedený natrvalo,“ vysvetľuje otec Rastislav Brija, ktorý sa o dcérku a ďalšie štyri deti stará spolu s manželkou Boženou (32) najlepšie, ako vie. „Ja som bol aj na školení, ako mám dcérku cievkovať, aby som sa jej mohol venovať, lebo manželka má veľa starostí s našimi ostatnými detičkami a navyše trpí epileptickými záchvatmi,“ dodáva Rastislav.

Otvoriť galériu

Ústretový zamestnávateľ

Starostlivý otec veril, že keď už prišiel o prácu na pošte, dostane aspoň príspevok na opatrovanie dcérky. „Žiadali sme oň dvakrát. Prvýkrát v roku 2016 moja manželka, vtedy to ešte s jej záchvatmi nebolo také zlé. Zamietli ho. Vlani som požiadal ja, ale tiež nám nevyhoveli. Podal som odvolanie, ale veľmi neverím, že by k nám bol osud milosrdnejší ako predtým,“ smutne konštatuje Rastislav. Mal aspoň to šťastie, že po uverejnení zložitého osudu rodinky v Novom Čase dostal ponuku na prácu pri prevíjaní elektromotorov.

V novej práci mu umožňujú počas zmeny odchádzať za dcérkou, aby ju mohol cievkovať. „Som za to firme veľmi vďačný. Doteraz som nemohol pre ťažkosti mojej dcérky zohnať žiadnu prácu. Toto je veľká pomoc. Ale najradšej by som sa Laurinke venoval naplno, a to sa mi môže podariť len vtedy, keby mi priznali opatrovateľský príspevok,“ uzavrel otec Rastislav.

Posudzovanie sa ešte neskončilo

O tom, či žiadateľ dostane opatrovateľský príspevok, rozhoduje Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). „Klient požiadal v decembri 2017 ÚPSVaR Kežmarok o priznanie peňažného príspevku na opatrovanie dcéry. Príspevok mu nebol priznaný, lebo z posudkovej činnosti vyplynulo, že Laura sa síce považuje za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), avšak nie je odkázaná na opatrovanie, pretože jej stupeň odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby je II.

Proti rozhodnutiu podal R. Brija v zákonnej lehote odvolanie, ku ktorému doložil nové lekárske nálezy. Vzhľadom na uvedené bola vec opätovne postúpená posudkovej lekárke ÚPSVaR Kežmarok. Keďže úrad odvolaniu nevyhovel, bola žiadosť odstúpená ústrediu ÚPSVaR ako druhostupňovému odvolaciemu orgánu. Toto konanie v súčasnosti prebieha,“ uviedla hovorkyňa ÚPSVaR Jana Lukáčová

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny