Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2018 12:50 | Správy | Zahraničné správy

Vo voľbách sa stal jednoznačným víťazom: Putin po štvrtý raz zložil prezidentský sľub

Vladimir Putin zložil v pondelok prezidentský sľub a ujal sa svojho štvrtého funkčného obdobia na čele Ruskej federácie.

Slávnostné podujatie sa konalo vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve.

Informovala o tom agentúra AP.

Putin získal ďalší šesťročný mandát v prezidentských voľbách, ktoré sa konali v marci. So ziskom vyše 77 percent hlasov sa stal ich jednoznačným víťazom, pričom bol všeobecne považovaný za najsilnejšieho favorita.

 

Putin je ruským lídrom od začiatku 21. storočia. Z prezidentskej funkcie odstúpil v roku 2008 vzhľadom na obmedzenie volebného obdobia, stal sa však premiérom. Do prezidentského kresla sa vrátil v roku 2012.

Jeho prvé dva prezidentské mandáty trvali každý štyri roky. Funkčné obdobie ruskej hlavy štátu bolo predĺžené po úprave ústavy na šesť rokov. Putinov prvý šesťročný mandát sa začal v roku 2012, zatiaľ čo druhý sa skončí 7. mája 2024.

Putin počas svojej inauguračnej reči v Andrejevskom sále Veľkého kremeľského paláca vyhlásil, že obranné schopnosti Ruska sú zaručené a tejto oblasti bude naďalej venovaná patričná pozornosť, informuje agentúra TASS.

"Rusko je silným, aktívnym a vplyvným aktérom na medzinárodnej scéne. Jeho ochrana a obrana sú dobre zabezpečené," vyhlásil Putin, ktorý poukázal na to, že Rusko sa "v mene mieru a stability vo svete usiluje o čestnú a obojstranne výhodnú spoluprácu so všetkými krajinami".

Putin tiež prisľúbil, že sa bude intenzívne zasadzovať o zlepšenie života obyvateľov svojej krajiny. "Ujímajúc sa tejto pozície, pociťujem obrovskú zodpovednosť. Cieľom môjho života a mojej práce bude slúžiť ľudu a vlasti," uviedol 65-ročný Putin, ktorého citovala agentúra Reuters.

Medzi zúčastnenými domácimi aj zahraničnými politickými činiteľmi a inými hodnostármi boli okrem iných moskovský patriarcha Kirill či bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder.

Putin sa na slávnostnú inauguráciu priviezol po prvý raz v čiernej limuzíne domácej výroby, ktorá odteraz nahradí importované vozidlá používané prezidentským úradom, uviedli tamojšie médiá.

Pozornosť sa v nasledujúcich dňoch zameria na to, koho Putin nominuje na post premiéra. Ak o to požiada súčasného držiteľa tohto postu Dmitrija Medvedeva, svojho spojenca, bude to podľa Reuters signálom kontinuity.

Ak si zvolí niekoho iného, mohlo by to byť predzvesťou nového prístupu k politike, pričom to spustí špekulácie, že Putin si pripravuje svojho nástupcu. V roku 2024 mu už ústava totiž nebude umožňovať ďalšiu kandidatúru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí