Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2018 09:00 | Správy | Politika
Infografika

Rakúska vláda nachystala bič na deti pracujúcich cudzincov: Nižšie prídavky pre Slovákov?!

Za prácou do Rakúska dochádzajú denne tisícky Slovákov. Okrem vyšších zárobkov živiteľov rodín motivujú aj prídavky na deti, ktoré sú v krajine nastavené pomerne štedro.

Na rozdiel od Slovenska, kde táto suma dosahuje len niečo cez 20 €, získajú pracujúci rodičia na jedno dieťa mesačne aj vyše 200 €. Tamojšia vláda však do parlamentu predložila zákon, podľa ktorého deti žijúce v zahraničí dostanú oveľa menej peňazí.

Otvoriť galériu
Po tom, čo rakúsky kancelár Sebastian Kurz zobral do koalície krajných pravičiarov združených v strane FPÖ, sľubovali, že do štátnej kasy prinesú viac peňazí. Od začiatku sa tak oháňali aj tzv. indexáciou, čiže okresaním prídavkov pre deti žijúce v zahraničí. Proti takémuto nápadu sa zdvihla vlna nevôle najmä z okolitých krajín, ktorých občania chodia do Rakúska zarábať. Vzbura nepomohla a vláda už návrh zákona poslala do parlamentu. Dávky pre deti sa tak prispôsobia výške životných nákladov v domovských krajinách. Postihne to tak najmä deti žijúce na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku či Bulharsku. Rakúsko tým ušetrí viac ako 100 miliónov eur. „Tieto prostriedky majú byť použité pre deti v Rakúsku,“ povedala ministerka pre rodinu Juliane Bogner-Strauss.

Kritika zo všetkých strán

Pretláčanie nižšej sumy peňazí do iných krajín EÚ rozzúrilo slovenského ministra práce Jána Richtera. Tému chce otvoriť na najbližšom rokovaní ministerskej rady krajín EÚ. „Ja si myslím, že je začiatkom konca Európskej únie, ak sa začneme deliť. Ak jednotlivé krajiny budú ponúkať riešenia, ktoré sú individuálne pre nich výhodné,“ povedal Richter. Všetci občania EÚ majú mať rovnaké práva. „Naši občania, ktorí trvalo a legálne pracujú v Rakúsku, odvádzajú také isté odvody ako domáci, preto z toho titulu im prináležia všetky benefity ako Rakúšanom,“ dodal Richter. S jeho slovami súhlasia mnohé ďalšie krajiny ako Belgicko, Španielsko, Portugalsko či Taliansko. Krokom Rakúska sa tak zaoberá aj Európsky parlament. „Pri takomto nesúhlase takéhoto počtu krajín EÚ si myslím, že nie je možné, aby táto otázka prešla,“ skonštatoval Richter.

 

Návrh sa nepáči ani Tomášovi Velickému z Lakšárskej Novej Vsi, ktorý v Rakúsku pracuje už takmer 10 rokov. „Z môjho pohľadu je neprijateľné, keď ľuďom, ktorí tam reálne pracujú, zoberú tieto peniaze, pretože tam žije veľmi veľa cudzincov, ktorí sú tam prihlásení, a niektorí ani nepracujú a prídavky berú. Takým nech to zoberú a nám pracujúcim nech to nechajú,“ povedal Tomáš.

Nie je to v súlade s EÚ

Slovensko sa dlhodobo snažilo, aby Kurzova vláda prehodnotila svoj zámer. „Zastávame názor, že takáto právna úprava nie je v súlade s legislatívou EÚ. Rakúska strana sa s našou argumentáciou nestotožnila,“ povedal hovorca zahraničných vecí Peter Susko. Európska komisia už pred časom oznámila, že v prípade, ak bude právna úprava prijatá, preskúma jej súlad s právom Európskej únie. „Čo sa týka prídavkov na deti, za rovnako odvedené príspevky prináležia aj rovnaké výhody, čo je férové a logické a zároveň dôležité z pohľadu integrity jednotného trhu,“ vysvetlila Ingrid Ludvíková zo Zastúpenia Európskej Komisie v SR. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!