Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2018 10:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Doktorandka Petra vyhrala so svojím projektom: Hľadá recept na zdravé potraviny

Skúma toxíny, aby prišla na spôsob, ako predísť otrave potravinami. Mladá doktorandka Petra (25) sa zaoberá výskumom patogénneho mikroorganizmu, ktorý sa bežne nachádza v našom okolí a môže sa vyskytovať aj v potravinárskych prevádzkach alebo výrobniach.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Pre ľudí je nebezpečný, pretože produkuje toxické metabolity. Petra za svoj projekt získala grant od rektora. Jej výskum môže napomôcť zvýšeniu zdravotnej bezpečnosti potravín, pričom dôležitá je aj aplikácia na naše tradičné slovenské výrobky.

Nikdy predtým by si nepomyslela, že svet vedy môže byť taký fascinujúci. „Začiatky pre mňa boli náročné, ale po čase som sa vďaka môjmu oddeleniu dopracovala k úžasným témam, ktoré môj život obohatili,“ priznáva doktorandka z fakulty chémie a potravinárstva STU Petra (25) zo Senca. „Môj výskum sa zaoberá mikroorganizmom Staphylococcus aureus. Tento patogén je pre nás nebezpečný práve preto, že produkuje toxické metabolity,“ vysvetľuje s tým, že sa môže zachytávať na zariadeniach potravinárskych výrobkoch.

Spolu s kolegami sa snaží zabrániť produkcii toxínov, ktoré môžu ohroziť ľudské zdravie. Zameriavajú sa na tradičné slovenské výrobky, medzi ktoré patria aj syry.

Otvoriť galériu

 

Petrin projekt uspel v konkurencii 113 najlepších a vďaka nemu získal od rektora školy grant v hodnote 990 €. „Peniaze mi určite veľmi pomôžu, pretože do roka by som chcela projekt zrealizovať,“ prezradila sympatická Petra, ktorá za peňažné prostriedky plánuje nakúpiť nielen ďalší materiál. Rada by tiež prezentovala svoje výsledky vo vedeckých časopisoch. Veľkou oporou je jej priateľ aj rodičia, ktorí sú na ňu pyšní. „Všetci z nich vidia, že stále študujem a zdokonaľujem sa vo svojom odbore, a tak ma morálne podporujú,“ vyjadrila slová vďaky Petra, ktorá si váži podporu svojej rodiny.

Toxín nezničí ani varenie

Otvoriť galériu

Baktérie Staphylococcus aureus (tiež aj zlatý stafylokok) sú najvýznamnejším patogénom rodu Staphylococcus, vyvolávajú mnoho infekcií ľudí aj zvierat. Vyskytuje sa všade okolo nás, vo vzduchu, prachu, vode. Je súčasťou mikroflóry nosnej a ústnej dutiny zvierat i ľudí. Často býva na koži, kožných rankách a odreninách. Infekcia sa môže prenášať rukami alebo kvapôčkami z úst i nosa. Baktéria odoláva chladu, zohriatie nad teplotu 60 °C neprežíva. Jeho toxín však odoláva vyšším teplotám a ani var pri 100 °C po dobu 20 minút ho nezničí a môže zotrvať v tepelne opracovanej potravine bezo zmeny.

Otrava: Stafylokoková enterotoxikóza - nastáva po požití silne kontaminovanej potravy, kde sa baktéria rozmnožila, pričom vyprodukovala veľké množstvo toxínov.

Inkubačná lehota: 1 až 7 (najčastejšie 2 až 4) hodín po požití kontaminovanej potravy.

Príznaky intoxikácie: Nevoľnosť, vracanie, brušné kŕče a hnačka. V ťažkých prípadoch bolesť hlavy a kolaps. Uzdravenie je rýchle, zvyčajne nastane do 2 dní.

Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Patrícia Brestovanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?