Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2018 16:29 | Správy | Peniaze

Čižnár sľúbil farmárom, že sa o vyšetrenie ich prípadov osobne postará: Preverí aj vlastných ľudí

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár prisľúbil farmárom vyšetrenie ich prípadov priamo na Generálnej prokuratúre (GP) SR.

Skonštatovali to predstavitelia iniciatívy poľnohospodárov po štvrtkovom stretnutí s generálnym prokurátorom v Bratislave. Z vyšetrovania by sa tak mali vylúčiť okresné aj krajské prokuratúry.

"Môžem skonštatovať, že prvýkrát za tri roky nás niekto vážne vypočul. Prvýkrát za tri roky nám ktosi deklaroval, že bude to sledovať, že to bude dozorovať a dá tomu plnú vážnosť a že v našej veci, aj keď sa nájdu nové, máme priamo dávať na generálnu prokuratúru na jeho meno," priblížil samostatne hospodáriaci roľník František Oravec s tým, že priniesli na GP dvanásť trestných oznámení, ktoré podľa farmárov neboli dôsledne vyšetrené. Zbierajú aj ďalšie a predpokladajú, že ich bude omnoho viac.

Poľnohospodári sa domáhajú preskúmania postupov orgánov činných v trestnom konaní v konkrétnych trestných veciach. "Prísľub bol taký zo strany generálnej prokuratúry, že tieto príslušné konkrétne trestné veci budú bezodkladne vyžiadané generálnou prokuratúrou a budú preskúmané priamo prokurátorom generálnej prokuratúry," dodala hovorkyňa GP Andrea Predajňová s tým, že Čižnár nechá preskúmať aj informácie, ktoré odzneli na stretnutí. Na základe medializovaných informácií začala GP v marci tohto roka konať ex offo. "Boli vyžiadané príslušné spisové materiály, ktoré v súčasnosti prokurátori generálnej prokuratúry preskúmavajú," uviedla Predajňová.

 

Čižnár tiež podľa farmárov preverí aj svojich ľudí v regionálnych štruktúrach. "Keď budú zistené pochybenia, tak prisľúbil, že v prípade tohto sú ochotní, že budú aj padať hlavy, či už na krajskej, alebo okresnej úrovni," uviedol Patrik Magdoško z občianskej iniciatívy Zemplín.

"Vidíme rôzne prepojenia priateľského rázu medzi tými účastníkmi, ktorí protizákonne obrábajú pozemky, protizákonne poberajú finančné prostriedky európskeho spoločenstva, a s prepojením na Políciu SR," skonštatoval Oravec. Farmári poukázali na nečinnosť polície vo svojich prípadoch. "Žiaľ, v boji medzi dvomi skupinami farmárov sa polícia zneužíva na riešenie majetkových pomerov, kde vlastne silná skupina zastrašuje napríklad aj políciou toho slabšieho," poznamenal Oravec.

Posledných šesť rokov je podľa neho na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) sofistikovaná trestná činnosť. "A to takého rázu, že kto nezaplatí agentúre legálne, v podstate, nie je to napísané na zmluve, že úplatok, ale poradenstvo, tak ten sa vlastne nemá šancu dostať k nenávratnému finančnému príspevku a toto polícia na Slovensku rozlúsknuť nedokáže," zdôraznil.

Farmári zároveň v piatok (4. 5.) vyjdú do ulíc, pričom očakávajú 400 – 500 traktorov na približne trinástich miestach. "Budú určite kolóny, takže s tým treba počítať," podotkla prezidentka Vidieckej platformy Lucia Gallová s tým, že sa spojili aj s protestmi Za slušné Slovensko.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!