Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2018 12:02 | Správy | Domáce správy
Foto

Pobúrení herci Koleník, Stanke a Bárta pred úradom vlády: Dôrazná výzva premiérovi Pellegrinimu!

Signatári výzvy Kultúrny reparát naďalej trvajú na dôvodoch, pre ktoré Ľubica Laššáková (Smer-SD) nemôže by ministerkou kultúry.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Vo štvrtok odovzdali na Úrade vlády SR otvorený list, ktorým vyzývajú predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby ju odvolal z funkcie a nominoval nového, kompetentného a morálne nespochybniteľného kandidáta či kandidátku. Za výzvu, ktorá reprezentuje asi 2260 ľudí pracujúcich v kultúre, prehovoril režisér Roman Polák s tým, že s premiérom sa snažili dvakrát stretnúť, čo sa nepodarilo. "Máme pocit, že pani Laššáková nie je správna ministerka kultúry, ktorá by mala odborné znalosti," podčiarkol Polák.

Základné body výzvy adresovanej predsedovi vlády prečítali herci Jana Oľhová a Alexander Bárta. "Hlavnou úlohou ministra je komunikovať s partnermi vo vnútri rezortu i navonok s cieľom nachádzať a presadzovať riešenia problémov, a to všetko v kontexte vízie, kam chce rezort, ktorý riadi, posunúť," uviedla Oľhová s tým, že túto úlohu môže minister plniť len s hlbokými vedomosťami.

"Nemusí vedieť všetko, na jednotlivé oblasti má odborníkov, nemôže byť však moderátorom dialógu medzi dotknutými stranami, ak sa v problematike neorientuje," konštatovala s tým, že zástupcovia výzvy sa s Laššákovou stretli, zopakovali jej osobne, prečo nemôže ministerstvo kultúry riadiť.

 

"Jej riadiaca prax v oblasti kultúry nestačila ani na post riaditeľky regionálnej kultúrnej inštitúcie. Nemá žiadnu nadregionálnu politickú skúsenosť ani v politickej strane, ani v žiadnej štátnej inštitúcii či orgánoch samospráv alebo parlamentu," uviedol Bárta s tým, že terajšia šéfka rezortu kultúry svojimi návrhmi dokazuje, že nerozumie štruktúre kultúrnych inštitúcií a kompetenciám krajov a miestnych samospráv. Signatári výzvy sú pripravení stretnúť sa s premiérom, ak je potrebné osobne predniesť dôvody na odvolanie Laššákovej.

Ministerstvo kultúry SR sa vyjadrilo k vzniknutej situácií

"Pani ministerka kultúry sa so signatármi listu stretla a verejne k nim zaujala stanovisko. V súčasnosti sa plne sústredí na vytváranie podmienok pre všetkých umelcov a pracovníkov kultúry na celom Slovensku," uviedla v reakcii pre TASR riaditeľka komunikačného odboru Ministerstva kultúry SR Janka Burdová.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí