Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2018 15:33 | Správy | Zahraničné správy

Zvláštne praktiky médií v Libanone: Nechávajú si platiť premrštené sumy za odvysielanie politického obsahu

Niekoľko dní pred parlamentnými voľbami v Libanone - prvými od roku 2009 - západné médiá poukazujú na zvláštnu prax, keď kandidáti na funkciu poslanca musia často zaplatiť za to, že sa objavia v televíznom či rozhlasovom vysielaní.

Okrem iných o tom informovala aj rozhlasová stanica Europe 1, ktorá pripomenula, že tento fenomén má v Libanone dlhoročnú tradíciu a pretrváva aj napriek novému volebnému zákonu, podľa ktorého budú prebiehať aj nedeľné (6.5.) voľby.

Europe 1 vysvetlila, že veľká väčšina médií v Libanone - okrem verejnoprávnej televízie, ktorá má nízku sledovanosť - vyžaduje od kandidátov, aby platili, ak chcú, aby sa interview s nimi objavilo vo vysielaní.

Mimovládna organizácia Maharat, ktorá situáciu sleduje, zistila, že s približujúcim sa termínom volieb tarify za nahratie a odvysielanie interview stúpajú. Podľa ich zistení sa za minútu v televíznom vysielaní platí v priemere 5000 eur a za účasť v televíznej debate 200.000 eur. V ponuke je aj možnosť zaplatiť 1,25 milióna eur za mediálne služby "all inclusive", pričom sa však bližšie nešpecifikuje, čo tento balíček služieb zahŕňa.

 

Europe 1 informovala, že v Libanone existuje v súlade s novým volebným zákonom komisia, ktorá má sledovať aj mediálne výstupy kandidátov a dbať o to, aby si v ich počte boli rovní. Podľa zákona by médiá mali každý týždeň volebnej komisii poskytovať výkaz, v ktorom by presne rozpísali "platenú reklamu", pod čím sa myslia "platené interview".

"Nikto to však nerobí," dodala Europe 1 s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu, ktorá poznamenala, že volebná komisia nemá prostriedky, aby údaje vo výkazoch preverovala. V dôsledku tohto stavu pred asi dvoma týždňa z komisie odstúpila členka, ktorá v nej ako jediná zastupovala občiansku spoločnosť.

Europe 1 uviedla, že pre libanonské médiá táto situácia nepredstavuje problém, pretože sú financované historicky v menšej miere z reklám, ale "najmä politikmi, rivalskými veľmocami Blízkeho východu, Saudskou Arábiou, Iránom, Katarom, z ktorých každý vlastní svoju mediálnu sieť".

Televízia Futur TV tak napríklad "drukuje" premiérovi Saadovi Harírímu a prostriedky má zo Saudskej Arábie. Televízia Manár je proiránska a je za ňou politické hnutie Hizballáh.

Europe 1 súčasne upozornila, že v súvislosti s krízou v ropnom priemysle a nízkymi cenami ropy, ale aj kvôli novým médiám, sa "tradičný" model financovania elektronických médií v Libanone rúca. Aj preto médiá vrcholiacu predvolebnú kampaň v Libanone berú ako príležitosť na získanie finančnej injekcie na svoje fungovanie.


Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle