Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2018 00:05 | Správy | Servis | Zdravie

Nepodceňujte problémy s očami: Za krátkozrakost’ou môže byť vážne ochorenie

S červeným diplomom sa pol roka nevedela zamestnať, dnes je z nej očná chirurgička, ktorá operuje závažné zriedkavé ochorenie očí keratokonus.

Ten postihuje najmä mladých ľudí. Adriana Smorádková, ktorá už roky pôsobí na bratislavskej očnej klinike Neovízia, hovorí, že okuliarom sa brániť netreba a prečo je také dôležité starať sa o oči nielen na jar.

Ste jedna z dvoch desiatok očných chirurgov v Európe, ktorí operujú očné ochorenie mladých - keratokonus. Koľko je medzi takýmito chirurgmi žien?

V Európe v každej krajine operujú túto diagnózu jeden, maximálne dvaja odborníci. Takže z tohto pohľadu patrím k jednej z 10 až 20 lekárov chirurgov. Ale určite som jedna z dvoch žien, ktoré to robia.

 

Aký je to pocit, mať za konkurenciu toľkých mužov?

Zo začiatku to bolo stresujúce hlavne na kongresoch. Vojdete dnu, v sále sedí 80 ľudí, z toho narátate päť žien a zvyšok sú muži z Južnej Ameriky, z oblasti Perzského zálivu, zo severnej Afriky... Takže my ako európske blondínky tam vždy pôsobíme tak zvláštne. (smiech)

Prijímajú vás medzi seba bez problémov?

Určite, ak hovoríme o mužoch zo západného sveta. Tí berú ženu ako rovnocennú a prijímajú ju medzi seba. U nás si však žena lekárka musí svoje miesto tvrdo zaslúžiť a určite tvrdšie ako muž.

Čo je to keratokonus, na ktorý ste odborníčkou?

Ochorenie spôsobuje, že rohovka, teda predná časť oka, sa postupne vyklenuje a najčastejšie jej dolná časť sa stáva viac vydutá. To je, ako keby ste si predstavili balón, ktorý je niekde poškodený, fúkneme a vyduje sa. Podobne je to s rohovkou. Takýmto okom sa nedá poriadne vidieť, postupne narastá krivosť rohovky, zvyšujú sa dioptrie až do hodnoty vysokých mínusových hodnôt.

Vyskytuje sa táto choroba často?

Ide o zriedkavé degeneratívne ochorenie. V európskych končinách postihuje približne jedného človeka z dvoch tisícov. Omnoho častejšie je v krajinách, ktoré som spomínala - Perzskom zálive, Južnej Amerike, severnej Afrike. Tam ním trpia často aj celé rodiny. Hoci ochorenie sa začína už v období puberty okolo 12. roku, my ho zvyčajne zachytíme až medzi 20. až 40. rokom života. Zaujímavé je, že ním trpia prevažne muži.

Aké ťažkosti má človek, ktorý trpí týmto ochorením?

V prvom rade mladý človek s týmto ochorením horšie vidí už okolo 12. roku života. V začiatkoch ochorenia sa ochorenie tvári ako krátkozrakosť a pacientom sú predpisované nové a nové okuliare. Dioptrie pritom narastajú, zvyšuje sa astigmatizmus a pacient napriek okuliarom dobre nevidí. Dnes už šikovní oční lekári vedia, že ak sa objavia „divné“ dioptrie, odporučia pacientom špecializované vyšetrenie na keratokonus. 

Dá sa to liečiť?

Áno. V prvom štádiu nosí pacient okuliare, mäkké alebo tvrdé kontaktné šošovky a ak je to nutné, tak sa rohovka ožaruje UV žiarením za použitia riboflavínu. Metóda sa nazýva crosslinking a jej cieľom je zviazať kolagén v rohovke a tak ju spevniť. Pre druhé, tretie a čiastočne aj štvrté štádium máme k dispozícii implantáciu tzv. ringov, rohovkových prstencov. Tieto sú implantované do rohovky do oblasti jej vyklenutia. Tým dôjde k splošteniu rohovky, kolagénne vlákna sa opäť k sebe priblížia a rohovka nadobúda takmer pôvodný tvar. Pacientom sa výrazne zlepší videnie a keratokonus sa stabilizuje. To znamená, že takmer na 99% nebude progredovať a nedostane sa do štvrtého štádia. Najhoršie je, keď pacient príde v poslednom štvrtom štádiu, a tam je už možná len transplantácia rohovky.

Otvoriť galériu

Možno keratokonus odhaliť už na preventívnej prehliadke?

Lekár by mal myslieť na to, že za každou krátkozrakosťou a astigmatizmom 12- a 13-ročných tínedžerov sa môže skrývať aj toto ochorenie.

Práve detských očných lekárov je žalostne málo, ani na moderných súkromných klinikách skrátka nie sú. Na koho sa majú rodičia teda obrátiť?

Lekárov vo všeobecnosti ubúda. Veľa z nich odchádza do zahraničia a detských oftmatológov je skutočne málo. U nás na klinike vyšetríme aj deti od určitého veku. A určite vyšetríme všetky deti a tínedžerov s podozrením na keratokonus. Ak dieťa „píše nosom“, chodí blízko k televízoru, natáča si hlavu k hračkám, k textu, alebo viac žmurká, matka by určite mala vyhľadať lekára. Treba však myslieť na to, že deti majú perfektnú prispôsobivosť oka a vedia zakamuflovať aj pomerne vysoké dioptrie.

Majú aj deti bolesti hlavy spôsobené problémami s očami?

Je to ojedinelé, ale stretávame sa s tým. Často sa za tým skrývajú dioptrické chyby. Po nasadení správnych okuliarov ťažkosti vymiznú. Niekedy na ne upozorní aj detská nervozita, podráždenosť, únava. Tým, že dobre nevidia, rýchlo sa vyčerpajú a stávajú sa zlostné.

A čo robíme s očami zle my dospelí?

Dnešná doba počítačov a mobilov je pre naše oči náročnejšia, aj mínus štvrtka dioptrií môže pri počítači robiť problémy. Môžete potom na konci dňa cítiť, že oči sú unavené, že nedokážete doostriť, že sú suché a pálivé. Treba si dať vyšetriť zrak a netreba sa brániť okuliarom pri práci. Keď sa musíte osem hodín sústrediť za počítačom, tak potrebujete každú, aj tu malú dioptrickú chybu korigovať.

Najčastejšou obavou však je, že ak si raz nasadím okuliare, už sa ich nezbavím.

Áno, je to pravda, dioptria nezmizne, no neznamená to, že sa bude zväčšovať. Dioptria je vrodená, u každého sa ale prejaví v inom veku. Je daná dĺžkou oka a zakrivením rohovky. Problém musíte korigovať, inak budete mať rôzne ťažkosti. Tie môžu byť až také, že vám začnú vypadávať vlasy, budete unavený, bude vás bolievať hlava.  Stačí si dať okuliare a všetko zmizne.

Aké príznaky by nás mali donútiť ísť k očnému ihneď?

Pocit dvojitého videnia, pocit neostrého videnia alebo výpadok v zornom poli signalizujú, že pacient ma odlepenú sietnicu. Alebo pocity krivého videnia, pocit vlnenia čiar alebo podlahy, čo znamená poškodenie žltej škvrny. Rovnako bolesti či tlaky v očiach môžu znamenať pokročilú formu zeleného zákalu. Výrazný pokles jedného viečka a náhly rozdiel vo veľkosti zreníc môžu signalizovať, že máte tumor.

Jar je spojená s alergiami, čo s nimi?

Alergici by si mali dávať pozor, a ak je to možné, nemali by chodiť von počas dňa. Byt vyvetrať ráno a večer, vyplachovať si oči studenou vodou, používať antialergiká a umelé slzy. Najväčším letným problémom sú zasa kontaktné šošovky. Sú z nich časté zápaly.

A čo slnečné okuliare?

Ja ich odporúčam nosiť počas celého roka, hlavne v takých dňoch, keď je slnečno, jasno a ostro. Čo sa týka výberu, mali by mať ofarbenie číslo 2 – dozviete sa to na bočniciach okuliarov. Čo sa týka UV filtra, mal by mať hodnotu 400. Ceny kvalitných okuliarov sa začínajú od 20 do 30 eur.

Čo je podľa vás najväčším nepriateľom očí?

Určite klimatizácia, počítače, suché miestnosti a zatvorené budovy. Mnohí čakajú, že poviem mobil a tablet, ale tie spôsobujú len to, že „posilňujeme“ 6 očných svalov, ako keby ste boli vo fitku. No ani posilňovať nemôžete stále a musíte robiť strečing. To isté platí pre oči, potrebujú čas na regeneráciu. Preto pri akejkoľvek práci s pozeraním do blízka sú nevyhnutné prestávky, aby došlo k relaxácii očných svalov.

RÝCHLA POMOC PRE OČI

  1.  Nebráňte sa okuliarom pri práci. Ak sa máte osem hodín sústrediť na jedno miesto a máte malú dioptriu, okuliare zabránia, aby sa oči cítili unavené.
  2.  Kvapkajte si umelé slzy. Kvapky by ste mali brať ako samozrejmosť, ako keď si narúžujete pery alebo nakrémujete ruky.
  3. Každú hodinu si robte prestávky. Odísť od monitora, odísť od rysovania, písania a preostriť na diaľku, pozrieť von z okna. Uvoľnia sa tak očné svaly.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa
Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii