Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2018 16:46 | Správy | Zahraničné správy

Pápež František reaguje na smrť malého chlapčeka Alfieho: Slová plné smútku

Úmrtie 23-mesačného britského chlapca Alfieho Evansa, ktorý zomrel v noci na sobotu po tom, ako jeho rodičia neuspeli na súdoch so snahou o pokračovanie liečby v Taliansku, vyvolalo emotívne reakcie, dokonca aj mimo Británie.

Pápež František, ktorý verejne podporoval rodičov, na Twitteri vyjadril sústrasť rodine. "Som smrťou Alfieho hlboko pohnutý. Dnes sa modlím predovšetkým za jeho rodičov, keďže Boh, náš Otec, ho berie do svojej láskavej náruče," napísal pápež. Prípad smrteľne chorého Alfieho, ktorého v liverpoolskej Detskej nemocnici Aldera Heya odpojili ešte v pondelok od prístrojov na podporu života, vyvolal debatu o etike v medicíne a pozornosť predovšetkým v katolíckych krajinách, napísala tlačová agentúra AP.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano uviedol v sobotu na Twitteri: "Zbohom, malý Alfie. Milovali sme ťa." Popredný taliansky pravicový politik Luca Zaia, guvernér regiónu Benátsko, po úmrtí Alfieho nekompromisne vyhlásil, že "takzvaný civilizovaný svet poskytol najnovší dôkaz o nesmiernej necivilizovanosti". Predstavitelia prevažne katolíckeho Poľska a Talianska kritizovali rozhodnutia britských súdov a britskej štátnej zdravotnej služby National Health Service (NHS) v tomto prípade.

Emócie ohľadne Alfieho boli vybičované, pričom podporovatelia jeho ďalšej liečby pravidelne podnikali protesty pred liverpoolskou Detskou nemocnicou Aldera Heya a neraz sa pokúsili vtrhnúť do jej vchodu. V sobotu už títo zástancovia kládli kvety pred budovou zdravotného zariadenia. To však požiadalo ľudí, aby kvetinové a iné dary nechávali vo vedľajšom parku, aby sa zaručilo, že práca nemocnice nebude narušená. Detská nemocnica Aldera Heya vydala aj vyhlásenie, v ktorom vyjadrila "Alfieho rodine úprimnú sústrasť" nad jeho skonom. A dodala: "Bola to pre nich zničujúca cesta a my prosíme o rešpektovanie ich súkromia, ako aj súkromia nemocničného personálu."

 

Na základe britského zákona sú súdy požiadané, aby rozhodli v prípadoch, keď sa rodičia a lekári nedokážu zhodnúť na liečbe dieťaťa. V takýchto prípadoch majú práva dieťaťa prednosť pred právom rodičov rozhodnúť, čo je pre ich potomka najlepšie. Alfie bol v "polovegetatívnom stave" v dôsledku degeneratívnej neurologickej choroby, ktorú lekári neboli schopní s určitosťou identifikovať. Od prístrojov na podporu života ho odpojili tento pondelok, a to po sérii súdnych rozhodnutí v prospech mienky lekárov z liverpoolskej Detskej nemocnice Aldera Heya. Tí argumentovali, že ďalšia liečba chlapca by bola márna a nebola by v prospech batoľaťa.

Rodičia z Liverpoolu chceli svojho syna vziať na ďalšiu liečbu do Detskej nemocnice Dieťaťa Ježiša (Bambino Gesu) v Ríme. Jej riaditeľka Mariella Enocová v utorok oznámila, že talianske ministerstvo obrany má pripravené lietadlo na prevoz Alfieho, ktorému udelili talianske občianstvo v nádeji, že to umožní jeho prepravu. "Môj bojovník zložil svoj štít a získal svoje krídla o 2.30 h, som úplne zdrvený," napísal v sobotu chlapcov otec Tom Evans. Matka Kate Jamesová zverejnila na Facebooku podobný odkaz a poďakovala sa všetkým za podporu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?