Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2018 21:34 | Správy | Zahraničné správy

Angela Merkelová na návšteve u Donalda Trumpa: O čom sa celé hodiny bavili?!

Politický pokrok smerom k mierovému riešeniu situácie na Kórejskom polostrove súvisí podľa slov prezidenta USA Donalda Trumpa aj s tlakom zo strany Spojených štátov.

Vytvorenie maximálneho tlaku pomohlo podľa jeho názoru dosiahnuť tento krok a USA tento tlak neuvoľnia, kým sa nepodarí dosiahnuť úplnú demilitarizáciu regiónu. Vyplýva to z obsahu piatkovej tlačovej konferencie vo Washingtone po rokovaniach najvyššieho amerického predstaviteľa a nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

Donald Trump pri tejto príležitosti vyhlásil, že sa teší na avizované stretnutie so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

Hovoriac o Iráne Trump spomínal "vražedný režim" a konštatoval, že táto krajina by nikdy nemala vlastniť jadrové zbrane. Teherán podľa prezidenta USA "podnecuje násilie, krviprelievanie a chaos" na celom Blízkom východe. "Musíme zabezpečiť, aby sa tento vražedný režim nedostal do blízkosti jadrových zbraní," dodal podľa tlačovej agentúry DPA Donald Trump. Najvyšší americký predstaviteľ musí do 12. mája rozhodnúť, či platnosť sankcií voči Iránu zostane americkou stranou pozastavená. To bude fakticky znamenať aj rozhodnutie o tom, či USA zostanú signatárom medzinárodnej dohody o kontroverzne vnímanom iránskom jadrovom programe.

 

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vo Washingtone ocenila pokrok v politických vzťahoch medzi oboma kórejskými štátmi ako výsledok politiky prezidenta USA. Stretnutie najvyšších predstaviteľov KĽDR a Kórejskej republiky označila za "prvý krok na ceste, ktorá bude, dúfajme, pokračovať nádejne". Merkelová súčasne poznamenala, že "my, Nemci, dokážeme precítiť, keď sa po rokoch rozdelenia opäť vytvárajú kontakty". Tie by sa však mali opierať o spoločné hodnoty, a preto budeme naďalej pozorne sledovať, aby sa nuklearizácia zastavila a aby na Kórejskom polostrove vznikla nejadrová zóna, dodala.

Európska únia a Nemecko musia so Spojenými štátmi ďalej rokovať o korektných podmienkach obchodovania, zdôraznila šéfka vládneho kabinetu z Berlína. Nemecko už zredukovalo svoj zahraničnoobchodný prebytok s USA, upozornila, netajac porozumenie, že to prezidentovi Trumpovi nestačí. Na margo hroziaceho zvýšenia ciel na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie s platnosťou od 1. mája sa nemecká kancelárka nevyjadrila. "Prezident rozhodne," konštatovala.

Merkelová súčasne poukázala na to, že jej vláda by chcela výdavky na obranu v budúcom roku zvýšiť na úroveň 1,3 percenta HDP a že Nemecko stojí za Trumpom požadovaným a v minulosti dohodnutým cieľom navýšiť túto položku do roku 2024 na dve percentá HDP. Hostka z Berlína sa postavila na obranu dohody o iránskom jadrovom programe, aj keď pripustila, že stabilizácia regiónu vyžaduje ďalšie kroky. Dohodu označila za prvý krok, ktorý prispel k spomaleniu, ako aj lepšej kontrole jadrových aktivít Iránu. Merkelová vidí v zachovaní dohody šancu, že Irán bude spoľahlivejšou krajinou. Obaja štátnici však upozornili aj na úlohu Teheránu pri podpore teroristických aktivít v regióne.

Merkelová netajila, že balistický raketový program a vplyv Iránu v Sýrii a Libanone vyvolávajú značné znepokojenie. Dodala, že tu by sa malo dosiahnuť obmedzenie. Európa a USA by podľa jej názoru mali úzko spolupracovať, aby ukončili "strašné krviprelievanie" v Sýrii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí