Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2018 11:30 | Správy | Politika

Českému premiérovi Babišovi prekáža rozhovor s agentom ŠtB Sarkocym v Novom Čase: Žaloba o milión eur!

Miliónový rozhovor. Nový Čas vo februári priniesol interview s Jánom Sarkocym (64), známym aj ako agentom ŠtB Dymičom z Limbachu.

Bývalý príslušník komunistickej tajnej služby v ňom tvrdil, že miliardár slovenského pôvodu a aktuálny český premiér Andrej Babiš (63) bol agentom ŠtB a za svoje udavačské správy poberal nemalé peniaze. Samotný Babiš sa na súdoch voči tomu neúspešne bráni a tvrdí, že jeho práca pre tajných je výmysel. Faktom je, že spis existuje, ale Babišovi nebolo dokázané, že je agent a jemu sa nepodarilo dosiahnuť rozhodnutie o opaku. Za zverejnený rozhovor teraz žiada od Nového Času, ako aj Sarkocyho astronomický milión eur.

Sarkocy sa zo zabudnutia vynoril po dlhých rokoch po tom, ako o ňom začal písať britský denník The Sun. Ten vytiahol z Prahy dobové správy, podľa ktorých sa v 80. rokoch stýkal s aktuálnym lídrom Labouristickej strany Jeremym Corbynom (68). To vo Veľkej Británii vyvolalo obrovský škandál. V rozhovore, ktorý okrem Nového Času poskytol aj českej agentúre ČTK a viacerým britským médiám, sa rozrozprával aj o Babišovi. „Od začiatku bol vedomý spolupracovník,“ povedal o Babišovi s tým, že za správy mal dostávať od tisíc do päťtisíc vtedajších korún. „Pán Sarkocy klame,“ reagoval vtedy Babiš. No neostal len pri tom.

Na Sarkocyho, ako aj vydavateľstvo Nového Času sa rozhodol podať žalobu. Chce ospravedlnenie a jeden milión eur. „Žalobca pociťuje publikovanie lživých výrokov o jeho osobe ako obrovskú krivdu. Žalobca celý svoj život tvrdo pracoval. Svoje meno si začal budovať ako podnikateľ. Najmä vďaka jeho pracovitosti, vytrvalosti, no najmä dôveryhodnosti sa mu v tejto oblasti podarilo dosiahnuť významné úspechy,“ napísal o Babišovi v žalobe jeho advokát Vojtech Agner. Český premiér pritom v žalobe sám priznáva, že pre niektoré médiá likvidačný milión eur je pre neho len kvapka v mori. Podľa magazínu Forbes jeho majetok dosahuje 3,39 miliardy eur.

Otvoriť galériu

 

Nečestný človek?

Babiš vysvetľuje, že Sarkocyho tvrdenia o ňom vytvárajú úmyselne „nepravdivý obraz vypočítavého, nečestného človeka“. Hovorí, že rozhovor vznikol v mimoriadne citlivom období, keď prebiehajú rokovania s potenciálnymi koaličnými partnermi o vzniku novej vlády. „V značnej miere zasahuje jeho česť (úplne ho dehonestuje), čím výrazne znižuje jeho vážnosť v spoločnosti,“ píše sa v žalobe. Odvolávajú sa na to, že v Českej republike vzbudil článok veľkú mieru pozornosti. Babišovi prekáža, že ho Sarkocy označil za agenta ŠtB. Pripúšťa, že je evidovaný v zoznamoch ŠtB ako agent, no aktívne proti tomu už niekoľko rokov vystupuje a nikdy nebolo dokázané, že tam je vedome.

Babiš sa bráni tým, že Sarkocy podľa zverejnených informácií vynášal citlivé informácie z porád, keď pôsobil na britskej ambasáde, a mal klamať vo svojom životopise, čiže je nedôveryhodný. Spomína tiež to, že Sarkocy v minulosti popieral, že pracoval pre tajnú službu komunistického režimu a dnes sa k tomu otvorene hlási. Babiš sa v žalobe odvoláva na to, že Sarkocy bol v minulosti právoplatne odsúdený za podvod na 10 rokov v base. Nový Čas žiadal o potvrdenie tejto informácie bratislavský súd, no ten ju obratom vyvrátil. Krajský súd Bratislava rozhodnutie Okresného súdu BA I zrušil v celom rozsahu.

Babiš sa k ďalším otázkam, ktoré sme zaslali na Úrad vlády ČR aj stranu ANO, nevyjadril. „Vami uvedený spor sa netýka pána Andreja Babiša ako predsedu vlády. Zrejme ide o jeho osobný, teda súkromný spor,“ napísala hovorkyňa Barbora Peterová.

Prehral súd s ÚPN

Nový Čas sa bráni tým, že už viaceré rozsudky Najvyššieho súdu, Ústavného súdu, ako aj Európskeho súdu pre ľudské práva jasne hovoria, že verejní činitelia musia strpieť väčšiu mieru kritiky ako bežní občania, ktorí sa nemôžu brániť. Babiš je silným mediálnym magnátom, ktorý vlastní zásadné české a niektoré slovenské periodiká a prevažná časť médií vrátane Nového Času už zverejnila jeho vyhlásenie, že Sarkocy podľa neho klame. „V článku boli uverejnené aj informácie vypovedajúce o dôveryhodnosti žalovaného a to skutočnosť, že bol príslušníkom ŠtB, že sa podieľal na diskreditácii bývalého prezidenta Michala Kováča. Čitateľ si z týchto informácií, ako aj autentických vyhlásení žalovaného mohol urobiť vlastný názor ohľadne jeho dôveryhodnosti,“ uviedol advokát vydavateľstva Ringier Axel Springer Ján Havlát.

Vydavateľstvo ospravedlnenie odmieta. Podľa vyjadrenia jeho právnickej kancelárie Babiš nedokázal, že by agentom ŠtB nebol. Len nedávno prehral súd s Ústavom pamätí národa, ktorý zväzky prisluhovačov komunistickej tajnej služby eviduje. „Nakoľko otázka spolupráce žalobcu s ŠtB bola predmetom súdneho sporu, verejnosť mala legitímny záujem poznať tvrdenia bývalého príslušníka ŠtB o týchto skutočnostiach. A nebolo právoplatne rozhodnuté, že žalobca je v spisoch ŠtB evidovaný neoprávnene,“ uviedol advokát Ján Havlát. Babiš narazil na Ústavný súd, ktorý zrušil rozhodnutie o tom, že bol neoprávnene evidovaný v zväzkoch ŠtB, keďže žaloval nesprávnu inštitúciu - Ústav pamäti národa. Vyvstala tiež otázka, kto iný mohol poskytnúť relevantné informácie o spolupráci žalobcu s ŠtB, ak nie jej bývalý príslušník. Samotnú výšku „bolestného“ považuje mediálny dom Nového Času za absurdnú. „Žalobca neuviedol žiadne relevantné skutočnosti, ktoré by odôvodňovali priznanie náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch a už vôbec nie v takej astronomickej výške,“ dodal Havlát.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala