Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2018 05:58 | Správy | Domáce správy

Lorianke pri pôrode odtrhli hlavičku: Otec prišiel na políciu, zažil tam šok!

Postihlo ich neuveriteľné nešťastie, tým sa to však ani zďaleka neskončilo.

Maličká Lorianka skonala počas pôrodu v bardejovskej Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba. Podľa patológov smrť spôsobilo odtrhnutie krčnej chrbtice od hlavičky. Po strašnej udalosti šiel otec dieťatka Stanislav (35) podať trestné oznámenie na políciu. Tam ho však podľa jeho slov odmietli prijať.

Lorianka zomrela v bardejovskej nemocnici pred necelými dvoma týždňami. „Lekár mi povedal, že mám dieťatko vytlačiť. Hlavička už bola vonku, vtedy ešte Lorianka žila, ale odrazu som zbadala, že do sály prišlo množstvo lekárov. Začala som tušiť, že niečo nie je v poriadku. Lorianke sa zaseklo rameno v mojom tele. Pomáhali mi lekári aj sestričky, ale nešlo to... Potom sa podarilo dieťatko vybrať. Pýtala som sa sestričky – žije? Nepovedala mi nič, len zatočila očami... Už som vedela, že moje dieťatko to neprežilo,“ prezradila nešťastná mamička Elena (35). Dieťatko následne podrobili pitve. „Podľa nej je príčinou smrti odtrhnutie krčnej chrbtice od lebečnej bázy, pomliaždenie mäkkých tkanív a tiež porušenie mäkkých ciev a zakrvácanie.”

Otvoriť galériu
 

Šiel na políciu

 

Po obdržaní pitevnej správy sa rozhodol otec dievčatka Stanislav (35) podať trestné oznámenie. „Išiel som na políciu, ale moje oznámenie neprijali, hoci som im všemožne vysvetľoval, za akých okolností naše dieťatko zomrelo,“ vraví mladý muž, ktorý si podľa jeho slov rozhovor s policajtom nahral na mobil. „Nie polícia, ten človek z Úradu nad zdravotnou starostlivosťou, on skúma postup lekárov. Oni tam majú lekárov. Nie polícia. Keď budete mať záver, že oni pochybili, vtedy sa obrátite na súd a môžete podať na nich oznámenie,“ hovorí mužský hlas na nahrávke.

„Ale trestné stíhanie... za to, že mi zabili dieťa,“ oponuje Stanislav. „To tvrdíte vy, ale výsledok dá Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Oni prídu a rozhodnú – áno, lekár pochybil,“ definitívne odbil Stanislava mužský hlas na nahrávke. Nešťastný otec Lorianky teda rezignoval. „Neskôr som išiel na prokuratúru a tam moje oznámenie prijali. Dúfam, že sa to spravodlivo vyšetrí,“ uzavrel smutne. Polícia bude skúmať nahrávku. „V zmysle zákona je policajt povinný prijať oznámenie. Medializované informácie, ako aj nahrávka budú predmetom kontroly, ktorú nariadil Riaditeľ KR PZ v Prešove. Na základe výsledkov kontroly budú prijaté ďalšie kroky a opatrenia,“ uviedol policajný hovorca Daniel Džobanik.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

Vo veci už vykonáva dohľad aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Dohľad ešte nie je ukončený. Úrad na základe vykonaného dohľadu následne skonštatuje, či podnet bol opodstatnený alebo neopodstatnený. Ak úrad v poskytnutej zdravotnej starostlivosti zistí nedostatky, môže poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti uložiť pokutu, zákaz výkonu zdravotníckeho povolania najviac na jeden rok, či opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov,“ uviedla hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová.

Musia ho prijať

Podľa advokáta Petra Troščáka ak policajt naozaj odmietol prijať trestné oznámenie, urobil chybu. „Polícia je povinná prijať akékoľvek trestné oznámenie občana, ktorý sa nazdáva, že došlo k trestnému činu. Až následne sa preveruje, o aký skutok ide. Či to bol naozaj trestný čin, alebo priestupok, prípadne k porušeniu zákona nedošlo. V prípade, že policajt odmietne prijať trestné oznámenie, dopúšťa sa trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa a mal by byť stíhaný,“ vysvetlil Troščák.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?