Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2018 12:00 | Správy | Domáce správy

Smeráci vybrali novú šéfku ministerstva vnútra: Sakovú zoznámil s Kaliňákom exmanžel

Jeden z najdôležitejších vládnych rezortov povedie žena.

Novou ministerkou vnútra sa má stať doterajšia štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková (41). Nominantka Smeru nahradí Tomáša Druckera, ktorý úrad položil po 26 dňoch. S jej dosadením nemali problém ani koaliční parťáci z Mosta a SNS. Sakovú ešte musí vymenovať prezident Andrej Kiska (55), ktorý tak má spraviť vo štvrtok. Už od začiatku sa na ňu valí kritika, keďže 10 rokov pôsobila po boku exministra Roberta Kaliňáka (46) a nedajú sa od nej očakávať zmeny, po ktorých už týždne volá ulica. Organizátori protestov to považujú za výsmech rodinám zavraždených Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27).

Aké úlohy stoja pred novou ministerkou?

1. vybrať šéfa polície, ktorý  má zabezpečiť dôveryhodné  a nestranné vyšetrovanie vraždy Kuciaka a Kušnírovej

 

2. obnoviť dôveru ľudí  v štátne inštitúcie

Saková je po boku Kaliňáka už roky, do Smeru pritom vstúpila len pred pár mesiacmi. Zoznámiť ich mal jej exmanžel Alexander Sako, ktorý ako smerácky kandidát sedel v predstavenstve SPP, kde si podľa našich informácií mohol prísť k sume 8 000 eur mesačne. V minulosti mala na starosti na rôznych pozíciách kritizované IT tendre, medzi nimi aj ten, ktorý napadol prokurátor špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko. Poukázal v nej na to, že sa v súťažiach brali úplatky, ktoré mali končiť na účte Kaliňáka, ale aj exministra Jána Počiatka, čo oni odmietajú.

Otvoriť galériu
Saková sa prvýkrát po zverejnení jej mena objavila v utorok u prezidenta Andreja Kisku, s ktorým debatovala niekoľko desiatok minút. Zo stretnutia odchádzala s kamenným výrazom v tvári. „S pánom prezidentom sme mali veľmi konštruktívnu debatu, zároveň musím povedať, že to bola veľmi náročná debata. Preberali sme viaceré témy, ale všetky tie body, ktoré sme preberali, a aká bola reakcia pána prezidenta, resp. aký bol výsledok si nechám až po mojom vymenovaní,“ povedala Saková. Potvrdila, že sa rozprávali aj o IT kauzách, ktoré sa objavili v médiách. „Vysvetlila som mu, aká je skutočnosť,“ skonštatovala. Na otázku, či napriek blízkej spolupráci s Kaliňákom bude vo funkcii od neho nezávislá, odpovedala jasne: „Pracovala som v tom rezorte 10 rokov, viedla som veľké projekty a mám dosť veľa skúseností na to, aby som rezort viedla. 10 rokov bolo, keď pán Kaliňák bol minister, a poprosím, aby ste ma hodnotili po tom, podľa mojich krokov, ak budem rezort viesť po menovaní,“ uzavrela.

Kiska sa po stretnutí nezdržal obrovskej kritiky. „Ako prezident nemám právomoc nevymenovať člena vlády, ale nomináciu dlhoročnej štátnej tajomníčky z Kaliňákovej éry považujem za premrhanú príležitosť. Po množstve nakopených a nevysvetlených podozrení z prepojenia mafie na najvyššie politické kruhy považujem za neprijateľné ignorovať požiadavky ľudí na reformy v rezorte vnútra a polície, vrátane zásadných a presvedčivých personálnych zmien,“ povedal Kiska. Tvrdí, že vládna väčšina stále nepochopil, čo sa po vražde mladého páru stalo. „Nepochopila, že sa úplne rozsypala mizerná dôvera ľudí v záujem a schopnosť nášho štátu zaistiť im ochranu a spravodlivosť. Nechce rozumieť, že na prinavrátenie tejto dôvery potrebujeme všetci bez ohľadu na politické zaradenie. Vláda nedokázala vyslať presvedčivý signál, že so snahou zabojovať o dôveru verejnosti to myslí vážne,“ zakončil prezident.

Otvoriť galériu

Problémový rezort

Kuriózne je, že Saková sa medzi favoritmi na ministerské kreslo spomínala už po odchode Kaliňáka. Vtedy podľa zákulisných informácií neprešla pre odpor prezidenta Andreja Kisku, ktorý odmietol vymenovať vládu s nedôveryhodným ministrom vnútra s napojením na bývalé vedenie. Podmienku, aby rezort viedol niekto, kto nebude polarizovať spoločnosť, mal pred mesiacom aj Most. Po Druckerovom konci teraz šéf strany Béla Bugár hovorí, že najdôležitejšie je vrátiť dôveru v políciu a sprehľadniť vyšetrovanie citlivých káuz. Saková im už neprekáža.
S nomináciou, naopak, nesúhlasia organizátori pochodov. Žiadali, aby sa o rezort staral nestraník, keďže väčšina káuz, na ktoré poukázal zavraždený novinár Kuciak, je prepojená práve s vládnucou stranou. Na to im predseda strany Robert Fico (53) odkázal, nech si založia stranu a idú do volieb. „Je to profesionálka, ktorá dlhodobo pôsobí v rezorte, čo vytvára dobrý predpoklad na to, ze svoju funkciu zvládne. Strana Smer má na základe výsledkov parlamentných volieb a koaličnej zmluvy právo obsadiť tento post,“ vyhlásil.

Sakovú odmietajú aj viaceré mimovládne organizácie. „Žiadame vás, aby nový minister vnútra nebol len sakom Roberta Kaliňáka,“ povedala v polovici marca na proteste Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Po rozhodnutí vymenovať Sakovú ešte pritvrdila. „Je to facka občanom Slovenska a tiež rodinám zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Politická moc vôbec nepochopila, čo sa v tejto krajine stalo,“ vyhlásila Wienk.

Prečo musí Kiska Sakovú menovať

Keď po demisii Roberta Fica ešte nádejný nový premiér Pellegrini prišiel do prezidentského paláca za Andrejom Kiskom, odišiel s dlhým nosom. Ako ministra vnútra navrhol Jozefa Ráža, s čím mal Kiska problém. Pellegrini tak musel zložiť reparát a na vnútro navrhol Tomáša Druckera a následne Kiska Pellegriniho vládu vymenoval. Teraz však už Pellegrini príde do paláca v pozícii riadneho premiéra, a preto podľa ústavy Sakovú musí vymenovať. Avšak časový limit nemá, takže úkon môže naťahovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rn, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka