Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2018 08:00 | Správy | Politika

Fico plánuje na sneme Smeru rázne zmeny, odborník dešifroval jeho kroky: Cíti sa ohrozený!

Smer zažíva ťažké časy. Podľa posledných prieskumov sú percentá doteraz najsilnejšej vládnej strany na historických minimách a vnútri strany sa začína prejavovať nervozita.

Práve v tejto chvíli po týždňoch strávených v úzadí prichádza predseda Smeru Robert Fico (53) s novým návrhom. Už na štvrtkovom sneme chce presadiť, aby v predsedníctve strany rozhodovalo menej ľudí o tých najdôležitejších otázkach. Ide o iniciatívu len v krátkom čase po tom, čo musel prepustiť svoje miesto na čele vlády Petrovi Pellegrinimu, ktorý tak v Smere získal väčšie slovo.

Novú zmenu stanov chce Robert Fico (53) pretlačiť čo najskôr. Podľa návrhu sa má zrušiť užšie vedenie strany a zostať má len výrazne okresané predsedníctvo strany. Doteraz v ňom rozhodovalo 35 členov, po novom budú o smerovaní Smeru debatovať iba špičky strany vrátane jeho predsedu, teda Fica, ktorý bude mať hlavné slovo. Nové predsedníctvo by malo mať 10 členov. Práve to pritom na snem predkladá všetky návrhy, ktoré podľa zvyčajnej praxe snem len formálne odklepne. „My prichádzame s návrhom na pomerne razantnú zmenu stanov strany. Myslíme si, že je veľmi hektická doba a že každá moderná politická strana musí mať schopnosť na týždňovej báze reagovať na všetky aktuálne otázky, ktoré prináša doba,“ povedal Fico. Nové stanovy by podľa neho mali zlepšiť komunikáciu nielen k regionálnym štruktúram.

Politický komentátor Marián Leško tvrdí, že Fico musí riešiť situáciu, keď nie je premiérom, a posilňuje si tak slovo aspoň vo vlastnej strane. „Vyzerá to tak, že Fico sa bráni tomu, aby prípadne nedošlo k nejakému závažnému konfliktu na pôde širokého predsedníctva, kde predsa nie všetci ľudia sú mu až takí blízki ako v užšom vedení,“ vysvetlil Leško. Najmä v posledných týždňoch sa špekuluje, či ho na pozícii šéfa Smeru nevystrieda Peter Pellegrini, ktorého dosadili do premiérskej roly a v prieskume dôveryhodnosti Fica predbehol. Ten to odmieta, no túto otázku pripúšťa napríklad bývalý podpredseda Smeru Marek Maďarič.

Otvoriť galériu

 

Rozpoltení Smeráci

Zúženie predsedníctva víta smerácky poslanec Ľuboš Blaha (38). „Dávať dohromady toľko ľudí zakaždým, keď ide o kľúčové rozhodnutie, nebolo vždy jednoduché. Nemyslím si, že to nejakým spôsobom môže centralizovať stranu,“ dodal Blaha. Súčasný člen predsedníctva Smeru Miroslav Číž (64) vie o navrhovanej zmene stanov len z médií. Názor na to si chce spraviť až po tom, čo sa s tým bližšie oboznámi. Tým, že môže prísť o časť kompetencií, nadšený nie je. „Potrebujem počuť dôvody, k čomu to smeruje, aký nový organizačný typ má v danom prípade plniť ciele, ktoré sa nastolia. Aj organizačné zmeny môžu mať svoj význam, hoci ja skôr preferujem zmenu prístupov a realizačnú fázu,“ doplnil Číž. Dušan Jarjabek (65) zase stojí za Ficom. Podľa neho môžu nové pravidlá pomôcť, aby bola strana menej ťažkopádna, ale rozhodujúce slovo budú mať nakoniec poslanci v parlamente. „Tie veci sa vždy dostanú na poslanecký klub, kde sa to v rámci poslancov všetko prerokúva,“ povedal Jarjabek.

 

Čo chce Fico zmeniť?

1. zruší sa rokovanie užšieho vedenia, jedinými orgánmi strany zostanú snem a predsedníctvo

2. predsedníctvo sa výrazne okreše, namiesto 35 členov bude mať 10 členov (rozhoduje o najzásadnejších otázkach programu, zostavuje kandidátku či volí krajských predsedov), schvaľovanie snemom je potom formalitou

3. Fico sa v predsedníctve obkolesí najvernejšími straníkmi

 

Potrebuje mať väčšiu kontrolu nad stranou

Otvoriť galériu

Grigorij Mesežnikov, politológ

- Fico stále uvažuje o tom, že si svoju moc v Smere udrží. Smer teraz prechádza asi najnepriaznivejším obdobím svojej existencie, preferencie klesajú, vnútri strany sú na to určite rôzne názory, zopár ľudí odišlo, preto by potreboval mať väčšiu kontrolu nad tým, ako strana funguje. Usiluje sa o zúženie priestoru na to, aby mohli vzniknúť nejaké skupiny, ktoré by ohrozovali jeho mocenské postavenie v Smere. Ale v každom prípade uvažuje smerom, že zostane v politike a bude až do poslednej chvíle tým najsilnejším mužom v Smere. Je otázne, či sa mu to podarí, ale vôbec to neprekvapuje. To je prejav strany, ktorá má silného lídra. Doteraz to bolo také „one man“ šou, a keď klesá podpora tejto strany, tak sa ten líder sa snaží zabetónovať.

 

Fico sa bojí konkurencie v strane

Otvoriť galériu

Marián Leško, politický komentátor

- Robert Fico chce dosiahnuť, aby sa rozhodovacia právomoc skoncentrovala, zúžila na niekoľkých ľudí. Zjavne to má politické dôvody a pán Fico sa zabezpečuje, aby najdôležitejšie rozhodnutia v Smere prijímali ľudia, ktorým osobne veľmi dôveruje. Vyzerá to tak, že Fico sa bráni tomu, aby prípadne nedošlo k nejakému závažnému konfliktu na pôde predsedníctva toho širokého, kde predsa nie všetci ľudia sú mu až takí blízki ako v užšom vedení. Očividne je to krok, ktorým reaguje na to, že už nie je predseda vlády a nie je si taký istý, či sa mu v strane neobjaví nejaký nový konkurent. Je to reakcia aj na to, ako sa predseda Fico cíti. A cíti sa zjavne ohrozený.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila