Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2018 12:08 | Správy | Politika

Pellegrini si na organizátorov protestov čas nenašiel, na hokej áno: Potrebujú mu povedať dôležitú vec!

Ministerstvo vnútra by nemalo byť pod kontrolou vládnej strany Smer-SD. Pred sídlom Úradu vlády SR na to v pondelok apelovali organizátori celoslovenských protestov Za slušné Slovensko.

Rezort by mal podľa nich viesť nezávislý človek, ktorý nie je nominantom Smeru-SD, ani nie je s touto stranou prepojený, inak sa nepodarí obnoviť dôveru ľudí v štátnu moc po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Tlačovú konferenciu občianska platforma zvolala po tom, ako sa jej nepodarilo stretnúť s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD). O prijatie požiadali minulý utorok (17.4.) po rezignácii ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) a po tom, ako premiér Pellegrini oznámil, že policajný prezident Tibor Gašpar ku koncu mája skončí vo funkcii. Z Úradu vlády SR prišla odpoveď, že premiér sa môže s nimi stretnúť najskôr 10. mája, priblížila organizátorka protestov Karolína Farská.

To je podľa Farskej prineskorý termín vzhľadom ma vážnosť situácie a fakt, že nominácia nového ministra vnútra má byť oznámená už tento týždeň. „Cez víkend sme videli, že premiér si našiel čas kopať zemiaky a ísť na hokej s tým, že my sme mu už vopred komunikovali, že sme ochotní sa s ním stretnúť hocikedy, aby mu to vyhovovalo,“ uviedla študentka.

 

„To, čo sme chceli povedať pánovi premiérovi priamo a hovoríme mu to aj dnes je, že ministerstvo vnútra by nemalo byť pod kontrolou strany Smer-SD, ministerstvo by mal riadiť nezávislý človek, ktorý nie je nijakým spôsobom prepojený na stranu Smer-SD, alebo nie je nominantom strany Smer-SD,“ priblížil ďalší organizátor protestov Juraj Šeliga. Takýto apel smeruje okrem premiéra i na predsedov zvyšných koaličných strán Andreja Danka (SNS) a Bélu Bugára (Most-Híd).

„V prvom rade je to otázka, že či to meno vyberie premiér, alebo mu bude nadiktované. A potom sú tu aj koaliční partneri a je tu celá Národná rada. Ak im ide o obnovenie dôvery ľudí v štátnu moc, tak tá dohoda môže byť naprieč politickým spektrom,“ vysvetlil Šeliga ich predstavu. Po vražde Kuciaka a Kušnírovej podľa neho vznikla nová situácia a už sa nemožno odvolávať na koaličnú zmluvu, ktorá ministerstvo zaručuje najsilnejšej vládnej strane.

„Aby to nebol nominant strany Smer-SD požadujeme preto, že ministerstvo vnútra je dnes úplne kľúčovým rezortom a je to nevyhnutné, ak politici chcú, aby ľudia verili, že sa korupcia bude vyšetrovať, že nastanú systémové zmeny,“ doplnil. Predstavitelia iniciatívy nevylúčili ďalšie pokračovanie celoslovenských protestov. „Táto otázka je pre nás stále aktuálna, komunikujeme s ľuďmi z regiónov, ktorí sú tiež ochotní a schopní ísť s nami ďalej do ulíc v prípade, že bude treba reagovať na politickú situáciu,“ ozrejmil Peter Nagy s tým, že na budúci týždeň uskutočnia celoslovenské stretnutie, na ktorom budú diskutovať o ďalších krokoch platformy.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí