nedeľa 27. 5.
Iveta
18°C  Jasno  |  Bratislava
23.04.2018, 06:00 | Správy | Domáce správy

Rázne vyhlásenie Mareka Maďariča: Sníva bývalý minister kultúry o Ficovom konci?!

Obul sa do predsedu. Exminister kultúry Marek Maďarič (52) vyhlásil, že prichádza čas zosadiť predsedu Smeru Roberta Fica (53) a v strane by sa mali začať vážne zaoberať jeho nástupcom.

Otázne je, kto by ho nahradil, keďže momentálne najpopulárnejší smerák a aktuálny premiér Peter Pellegrini (42) o stoličku šéfa strany nemá záujem. Navyše aj samotný Fico dal jasne najavo, že nikam neodchádza.

Maďarič sa pre nesúhlas s vedením strany vlani vzdal podpredsedníckej funkcie a ostal len rádovým členom strany. A Fico, ktorý kedysi hovoril, že v politike už v roku 2014 nebude, odchádzať nemieni. „Opakujem, že mám jasnú ambíciu, a tou je vyhrať piatykrát za sebou voľby a zostaviť štvrtú vládu,“ povedal ešte vo februári. Následne však prišla vražda Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) a Fico pod tlakom ulice skončil ako premiér a vrátil sa do poslaneckej lavice. „Pán prezident, ty buď kľudný, ja nikam neodchádzam,“ povedal prezidentovi Andrejovi Kiskovi (55) pri podávaní demisie a jasne naznačil, že svoju ambíciu zotrvať vo vedení Smeru neopúšťa. Podľa Maďariča je však táto otázka aktuálna. „V hlavách členov strany Smer by nemalo byť tabu aj o takýchto variantoch uvažovať,“ povedal k možnej zmene na predsedníckej stoličke. Názor členov strany podľa jeho slov môže meniť aj rastúca popularita a sila Pellegriniho. „Do istej miery to môže ovplyvňovať uvažovanie členov Smeru, ako aj samotný vnútorný život Smeru,“ doplnil Maďarič. No v strane o tom nechcú ani počuť. „Takéto debaty neprebiehajú, ani som o nich nepočul. Neviem, odkiaľ pán Maďarič čerpá tieto informácie, podľa mňa nemajú oporu v reálnom živote našej strany,“ reagoval bratislavský šéf Smeru Martin Glváč. Aj predseda SNS potvrdzuje, že jeho partnerom je naďalej Fico. „Najsilnejším lídrom, najúspešnejším lídrom a predsedom Smeru je Robert Fico,“ povedal v TA3 Danko.

Takto padajú Otvoriť galériu

Utajený snem

Glváč vo svojej reakcii potvrdil, že už tento štvrtok bude mať strana snem. Strana ho ohlasovala už v marci. No podľa informácií portálu webnoviny.sk to ešte ani neoznámila delegátom. O akcii ešte neboli informované ani médiá. Známy nie je ani program. „Budeme mať snem a tam predložíme svoju víziu,“ povedal len Glváč. Snemy Smer robí ako pompézne akcie so silnými vyjadreniami. Fico na poslednom v decembri v Martine hovoril o dvoch kameňoch. „Ak na Smer niekto zaútočí kameňom, on odpovie dvoma,“ odkázal opozícii a médiám Fico. No tento snem bude špecifický. Podľa webnoviny.sk sa bude konať v účelovom zariadení parlamentu v Častej-Papierničke a to za účasti len špičiek strany. Fico bude zrejme spolustraníkom vysvetľovať aj to, prečo sa vôbec rozhodol podať demisiu.

Robert Fico ako Otvoriť galériu

SMER NEMÁ ALTERNATÍVU

Ján Baránek, politológ

- Debata o nástupcovi Fica by mala byť reálna a je nanajvýš aktuálna, pretože každá strana by mala mať svojich korunných princov, ktorých verejnosť pozná a môžu predsedu nahradiť. V minulosti to bol Robert Kaliňák a teraz Pellegrini. Strany, ktoré sú autoritatívne a založené na jednom vodcovi, môžu ľahko skončiť, ako napríklad HZDS. Smer má oslabeného predsedu, nemá alternatívu a to je najhoršia vec, ktorá sa strane môže stať.

FICO JE AKÁ TAKÁ ISTOTA

Eduard Poliak, poradca pre politickú komunikáciu

- Pre Smer by dnes takáto výmena bola skôr na škodu. Vláda má nového premiéra, ktorý si svoju pozíciu znateľne užíva. Je svieži a komunikačne zdatný. Pre Smer by výmena predsedu strany bola skôr začiatkom ich konca, pretože nový človek, nový prvok, by katalyzoval jej rozklad. Tu platí, Fico je pre Smer predsa len aká taká istota. Bola by to pre stranu komplikácia ako niečo, čo by mu mohlo pomôcť sa nakopnúť. Tieto otázky, ak vôbec, si Smer rieši interne a nemajú dôvod to zverejňovať.

Autor: Richard Nemec, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Život TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Turecké mesto
Slováci sa už neboja, vyberajú si dovolenkových strašiakov Aktuality.sk
Rýchle správy
12 druhov rakoviny je z obezity Aktuality.sk
Nová správa Svetového fondu na výskum rakoviny potvrdzuje staršie domnienky. Existuje priama súvislosť medzi najmenej 12 druhmi rakoviny s obezitou.
26.5. 20:2
Stretnutie Trumpa a Kima zrejme bude, USA posiela do Singapuru tím Aktuality.sk
Severná Kórea medzitým oznámila, že je stále ochotná viesť rozhovory so Spojenými štátmi.
26.5. 19:42
Ománom a Jemenom sa prehnal cyklón Aktuality.sk
Valiaca sa záplavová voda z lejakov zaplnila inak suché korytá potokov či riek. Pláže v dovolenkových destináciách, teraz bez turistov, zaplnili trosky a pena zo vzdúvajúceho sa Arabského mora.
Brazílsky
Novinky o Neymarovom stave: Skvelé správy pre fanúšikov!
Nový írsky
Írski voliči podporili interupciu: Premiér hovorí o tichej revolúcii
Fulham sa po 4
Premier Legaue bude budúcu sezónu zaujímavá: Veľký návrat londýnskeho klubu!
USA prípravy na summit s KĽDR nezrušili: Uskutoční sa nakoniec dlhoočakávané stretnutie?
Na snímke radosť
Fortuna liga: V Senici majú dôvod na oslavy!
Andy sa chce
Pomeje sa po krachu manželstva úplne opustil: Manželka Andrea sa nad ním zľutovala!
knife crime
Slováci brutálne prepadli rezbára z Rakúska: Starčeka (82) chladnokrvne zmlátili!
Fanúšikovia
Chaos pred finále Ligy majstrov pokračuje: Dostanú sa fanúšikovia na štadión?!
Dominka Cibulková
Dráma s nešťastným koncom pre Cibulkovú: Dominike ušlo víťazstvo o chlp!
Všetko sa to
Na nohách malého dievčatka sa objavili modriny: Ani zďaleka netušila, akou zákernou chorobou trpí!
Woman hand with
Poprad zasiahli prudké búrky, zlé počasie bude pokračovať: Väčšina okresov na východe by sa mala mať na pozore
Medzi kapelou
Vojna kapely Maduar so spevákom Mc Erikom: Kradneš nám ženy a kšefty!