streda 16. 1.
Kristína
3°C  Polooblačno  |  Bratislava
23.04.2018, 06:00 | Správy | Domáce správy

Rázne vyhlásenie Mareka Maďariča: Sníva bývalý minister kultúry o Ficovom konci?!

Obul sa do predsedu. Exminister kultúry Marek Maďarič (52) vyhlásil, že prichádza čas zosadiť predsedu Smeru Roberta Fica (53) a v strane by sa mali začať vážne zaoberať jeho nástupcom.

Otázne je, kto by ho nahradil, keďže momentálne najpopulárnejší smerák a aktuálny premiér Peter Pellegrini (42) o stoličku šéfa strany nemá záujem. Navyše aj samotný Fico dal jasne najavo, že nikam neodchádza.

Maďarič sa pre nesúhlas s vedením strany vlani vzdal podpredsedníckej funkcie a ostal len rádovým členom strany. A Fico, ktorý kedysi hovoril, že v politike už v roku 2014 nebude, odchádzať nemieni. „Opakujem, že mám jasnú ambíciu, a tou je vyhrať piatykrát za sebou voľby a zostaviť štvrtú vládu,“ povedal ešte vo februári. Následne však prišla vražda Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) a Fico pod tlakom ulice skončil ako premiér a vrátil sa do poslaneckej lavice. „Pán prezident, ty buď kľudný, ja nikam neodchádzam,“ povedal prezidentovi Andrejovi Kiskovi (55) pri podávaní demisie a jasne naznačil, že svoju ambíciu zotrvať vo vedení Smeru neopúšťa. Podľa Maďariča je však táto otázka aktuálna. „V hlavách členov strany Smer by nemalo byť tabu aj o takýchto variantoch uvažovať,“ povedal k možnej zmene na predsedníckej stoličke. Názor členov strany podľa jeho slov môže meniť aj rastúca popularita a sila Pellegriniho. „Do istej miery to môže ovplyvňovať uvažovanie členov Smeru, ako aj samotný vnútorný život Smeru,“ doplnil Maďarič. No v strane o tom nechcú ani počuť. „Takéto debaty neprebiehajú, ani som o nich nepočul. Neviem, odkiaľ pán Maďarič čerpá tieto informácie, podľa mňa nemajú oporu v reálnom živote našej strany,“ reagoval bratislavský šéf Smeru Martin Glváč. Aj predseda SNS potvrdzuje, že jeho partnerom je naďalej Fico. „Najsilnejším lídrom, najúspešnejším lídrom a predsedom Smeru je Robert Fico,“ povedal v TA3 Danko.

Takto padajú Otvoriť galériu

Utajený snem

Glváč vo svojej reakcii potvrdil, že už tento štvrtok bude mať strana snem. Strana ho ohlasovala už v marci. No podľa informácií portálu webnoviny.sk to ešte ani neoznámila delegátom. O akcii ešte neboli informované ani médiá. Známy nie je ani program. „Budeme mať snem a tam predložíme svoju víziu,“ povedal len Glváč. Snemy Smer robí ako pompézne akcie so silnými vyjadreniami. Fico na poslednom v decembri v Martine hovoril o dvoch kameňoch. „Ak na Smer niekto zaútočí kameňom, on odpovie dvoma,“ odkázal opozícii a médiám Fico. No tento snem bude špecifický. Podľa webnoviny.sk sa bude konať v účelovom zariadení parlamentu v Častej-Papierničke a to za účasti len špičiek strany. Fico bude zrejme spolustraníkom vysvetľovať aj to, prečo sa vôbec rozhodol podať demisiu.

Robert Fico ako Otvoriť galériu

SMER NEMÁ ALTERNATÍVU

Ján Baránek, politológ

- Debata o nástupcovi Fica by mala byť reálna a je nanajvýš aktuálna, pretože každá strana by mala mať svojich korunných princov, ktorých verejnosť pozná a môžu predsedu nahradiť. V minulosti to bol Robert Kaliňák a teraz Pellegrini. Strany, ktoré sú autoritatívne a založené na jednom vodcovi, môžu ľahko skončiť, ako napríklad HZDS. Smer má oslabeného predsedu, nemá alternatívu a to je najhoršia vec, ktorá sa strane môže stať.

FICO JE AKÁ TAKÁ ISTOTA

Eduard Poliak, poradca pre politickú komunikáciu

- Pre Smer by dnes takáto výmena bola skôr na škodu. Vláda má nového premiéra, ktorý si svoju pozíciu znateľne užíva. Je svieži a komunikačne zdatný. Pre Smer by výmena predsedu strany bola skôr začiatkom ich konca, pretože nový človek, nový prvok, by katalyzoval jej rozklad. Tu platí, Fico je pre Smer predsa len aká taká istota. Bola by to pre stranu komplikácia ako niečo, čo by mu mohlo pomôcť sa nakopnúť. Tieto otázky, ak vôbec, si Smer rieši interne a nemajú dôvod to zverejňovať.

Autor: Richard Nemec, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Prezidentské voľby 2019 Šport TV program Počasie Horoskopy
Peter Šufliarsky
Prokurátor Šufliarsky o Kočnerovi mlčal. Kontakty priznal až po rokoch Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 8 min
Poslanci poľského Sejmu si uctili starostu Gdanska, pohreb bude mať v sobotu Aktuality.sk
Poslanci Dolnej komory poľského parlamentu (Sejm) si v stredu minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného starostu mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý v pondelok podľahol zraneniam po tom, ako ho večer predtým na charitatívnej akcii bodol nožom do srdca 27-ročný muž.
pred 17 min
Aktuality.sk sa dnes ráno pýtali prvého námestníka generálneho prokurátora na jeho vzťahy s kontroverzným podnikateľom z mafiánskych zoznamov. Na otázky neodpovedal, kontakty s Marianom Kočnerom priznal až na tlačovej besede.
pred 18 min
Kysučan sa už týždeň neukázal doma, nenašli ho ani v horách Aktuality.sk
Po mužovi z Kysúc pátrali policajti aj horskí záchranári.
Tehelné pole
Premiéra sa nevydarila: Tehelné pole pokrstil Slovan prehrou
Zľava minister
Akčný plán okresu Snina: Vláda sľúbila východniarom 582 nových pracovných miest