Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2018 06:00 | Správy | Domáce správy

Rázne vyhlásenie Mareka Maďariča: Sníva bývalý minister kultúry o Ficovom konci?!

Obul sa do predsedu. Exminister kultúry Marek Maďarič (52) vyhlásil, že prichádza čas zosadiť predsedu Smeru Roberta Fica (53) a v strane by sa mali začať vážne zaoberať jeho nástupcom.

Otázne je, kto by ho nahradil, keďže momentálne najpopulárnejší smerák a aktuálny premiér Peter Pellegrini (42) o stoličku šéfa strany nemá záujem. Navyše aj samotný Fico dal jasne najavo, že nikam neodchádza.

Maďarič sa pre nesúhlas s vedením strany vlani vzdal podpredsedníckej funkcie a ostal len rádovým členom strany. A Fico, ktorý kedysi hovoril, že v politike už v roku 2014 nebude, odchádzať nemieni. „Opakujem, že mám jasnú ambíciu, a tou je vyhrať piatykrát za sebou voľby a zostaviť štvrtú vládu,“ povedal ešte vo februári. Následne však prišla vražda Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) a Fico pod tlakom ulice skončil ako premiér a vrátil sa do poslaneckej lavice. „Pán prezident, ty buď kľudný, ja nikam neodchádzam,“ povedal prezidentovi Andrejovi Kiskovi (55) pri podávaní demisie a jasne naznačil, že svoju ambíciu zotrvať vo vedení Smeru neopúšťa. Podľa Maďariča je však táto otázka aktuálna. „V hlavách členov strany Smer by nemalo byť tabu aj o takýchto variantoch uvažovať,“ povedal k možnej zmene na predsedníckej stoličke. Názor členov strany podľa jeho slov môže meniť aj rastúca popularita a sila Pellegriniho. „Do istej miery to môže ovplyvňovať uvažovanie členov Smeru, ako aj samotný vnútorný život Smeru,“ doplnil Maďarič. No v strane o tom nechcú ani počuť. „Takéto debaty neprebiehajú, ani som o nich nepočul. Neviem, odkiaľ pán Maďarič čerpá tieto informácie, podľa mňa nemajú oporu v reálnom živote našej strany,“ reagoval bratislavský šéf Smeru Martin Glváč. Aj predseda SNS potvrdzuje, že jeho partnerom je naďalej Fico. „Najsilnejším lídrom, najúspešnejším lídrom a predsedom Smeru je Robert Fico,“ povedal v TA3 Danko.

 

Otvoriť galériu

Utajený snem

 

Glváč vo svojej reakcii potvrdil, že už tento štvrtok bude mať strana snem. Strana ho ohlasovala už v marci. No podľa informácií portálu webnoviny.sk to ešte ani neoznámila delegátom. O akcii ešte neboli informované ani médiá. Známy nie je ani program. „Budeme mať snem a tam predložíme svoju víziu,“ povedal len Glváč. Snemy Smer robí ako pompézne akcie so silnými vyjadreniami. Fico na poslednom v decembri v Martine hovoril o dvoch kameňoch. „Ak na Smer niekto zaútočí kameňom, on odpovie dvoma,“ odkázal opozícii a médiám Fico. No tento snem bude špecifický. Podľa webnoviny.sk sa bude konať v účelovom zariadení parlamentu v Častej-Papierničke a to za účasti len špičiek strany. Fico bude zrejme spolustraníkom vysvetľovať aj to, prečo sa vôbec rozhodol podať demisiu.

Otvoriť galériu

SMER NEMÁ ALTERNATÍVU

Ján Baránek, politológ

- Debata o nástupcovi Fica by mala byť reálna a je nanajvýš aktuálna, pretože každá strana by mala mať svojich korunných princov, ktorých verejnosť pozná a môžu predsedu nahradiť. V minulosti to bol Robert Kaliňák a teraz Pellegrini. Strany, ktoré sú autoritatívne a založené na jednom vodcovi, môžu ľahko skončiť, ako napríklad HZDS. Smer má oslabeného predsedu, nemá alternatívu a to je najhoršia vec, ktorá sa strane môže stať.

FICO JE AKÁ TAKÁ ISTOTA

Eduard Poliak, poradca pre politickú komunikáciu

- Pre Smer by dnes takáto výmena bola skôr na škodu. Vláda má nového premiéra, ktorý si svoju pozíciu znateľne užíva. Je svieži a komunikačne zdatný. Pre Smer by výmena predsedu strany bola skôr začiatkom ich konca, pretože nový človek, nový prvok, by katalyzoval jej rozklad. Tu platí, Fico je pre Smer predsa len aká taká istota. Bola by to pre stranu komplikácia ako niečo, čo by mu mohlo pomôcť sa nakopnúť. Tieto otázky, ak vôbec, si Smer rieši interne a nemajú dôvod to zverejňovať.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC