Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2018 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Lenka († 37) sa utopila pred očami detí pri raftingu: Keby nebolo jednej veci, nešťastie sa nemuselo stať

Toto sa nemalo nikdy stať! Bratislavčanka Lenka († 37) sa so svojou rodinou v sobotu vybrala na Liptov splavovať divokú rieku Belá. S manželom Markom (36) posadili do raftu dve dcérky Júliu (8) a Luciu (7), a dokonca aj najmladšieho synčeka Ondrejka (3).

Boli už krátko pred cieľom svojej plavby, keď sa ich čln dostal do kolízie so stromom, prevrátil sa a všetci piati sa ocitli vo vode. Lenka, ktorá na sebe nemala záchrannú vestu, sa utopila pred očami milovaných detí a manžela. Tí sa zachránili len s vypätím všetkých síl a s pomocou statočných ľudí.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Prišlo to ako blesk z jasného neba! Rodine z Bratislavy plaviacej sa v rafte na rieke Belá chýbal do cieľa už len niečo viac ako kilometer. Vtom sa za zákrutou zjavil strom a kolízia s ním sa im stala osudnou. Čln sa prevrátil a všetci skončili vo vode. Kým otec zvieral pevne v náručí svojho trojročného Ondrejka a podarilo sa mu doplávať na breh, jeho dve dcérky aj s manželkou unášal silný prúd preč. „Počul som zúfalé detské volanie pomoc,“ povedal pre Nový Čas majiteľ neďalekej vodnej elektrárne, ktorému sa jedno dieťa podarilo vytiahnuť na breh. „Okamžite sme privolali pomoc, lebo druhé dievčatko sa nám nedarilo vytiahnuť," opisuje hrozný zažitok. Z dravej rieky dievčatko vylovili až takmer v dedine záchranári. Obe dcérky mali šťastie, že mali oblečené vesty. S niekoľkými ľahšími poraneniami skončili v nemocnici v Martine. „Obe deti sú stabilizované, mimo ohrozenia života,“ informovala Nový Čas hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. Horšie to bude s ranami na ich detských dušičkách. Na strašný zážitok, pri ktorom prišli o milovanú mamičku, nezabudnú do konca života.

Otvoriť galériu

Strom smrti

 

Po mamičke Lenke pátrali záchranári dlhé hodiny. S každou pribúdajúcou minútou bolo zrejmé, že toto pátranie nebude mať šťastný koniec. „Telo ženy sme našli pod stromami, ktoré sme prepílili a vytiahli sme ju na breh,“ oznámil smutnú správu krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Žiline Jaroslav Kapusniak. Stromy sú aj podľa konateľa miestnej raftárskej spoločnosti na tomto úseku doslova zabijakom. Minulý rok tu za podobných okolností prišiel o život poľský turista. „Už sa tu stalo toľko tragédií, že by mali zasiahnuť urbariát alebo Povodie Váhu. Keby ten strom za zákrutou spílili, nemuselo sa to stať,“ povedal konateľ spoločnosti Mutton Rafting Miroslav Bedeč. 

Podcenili silu rieky

Svedkovia nešťastia tvrdia, že otec Marek (36) nemal na sebe vestu ani prilbu a podobne tomu bolo aj u jeho manželky. A to sa podľa skúsených vodákov podpísalo pod ortieľ smrti. „Sadnúť do člna na takej ťažkej a vysokej vode bez vesty a bez prilby je čistý hazard,“ povedal pre Nový Čas Marián (44), ktorý má dlhoročné skúsenosti s raftovaním. Vysvetliť tento krok rodičov sa dá hádam len tým, že s raftovaním mali dostatok skúseností, o čom svedčia aj ich fotky na sociálnej sieti.

Plač blízkych

Pre manželov bola ich rodina všetkým. Obaja pracovali pre združenie Výchova k životu, kde usporadúvali rôzne semináre, ako zlepšovať medziľudské vzťahy. „Boli to skvelí rodičia. Snažili sa pomáhať aj iným,“ so slzami v očiach povedala kamarátka rodiny Danica. "Boli veľmi zbehlí, aktívni športovci, Marek robil gymnastiku a volejbal, Lenka behávala, nemyslím si, že by precenili svoje fyzické sily,“ obhajoval svojich kamarátov uplakaný Jozef, ktorý na Lenku bude spomínať vždy len v najlepšom.

Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP: Situáciu musí riešiť Povodie Váhu

Otvoriť galériu

- Belá je rieka, ktorá tečie národným parkom, ale od mosta na Podbanskom je splavná pre vodákov. Neviem o tom, že by boli cez rieku nejaké stromy. To je vec správcu toku, a tým je Povodie Váhu. On má v úseku, kde je povolené raftovanie, povinnosť čistiť koryto aj od spadnutých stromov v prietočnom profile.

Michal (47) z Popradu: Smrti som tam unikol o vlások

- Mám s riekou Belou svoje skúsenosti. Naozaj je to veľmi živá rieka, a ak ju po roku znovu splavíte, pomaly nespoznáte jej tok. Padnuté stromy sú tam bežnou záležitosťou. Stalo sa nám, že sa pred nami za zákrutou zjavil spadnutý strom, ktorý tam pred dvoma dňami ešte nebol. Mali sme tak asi sekundu, aby sme z raftu všetci vyskočili a čln sa vzápätí zaklinil pod strom. A nebola to vôbec jediná nebezpečná príhoda na tejto krásnej rieke.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!