Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2018 02:00 | Správy | Domáce správy

Viera dokáže ľuďom pomôcť len s pomocou prírody: Bylinky však strácajú na sile

Keď mala Anna Kopáčová problém vynosiť bábätko, obrátila sa na bylinkárku.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Netrvalo až tak dlho a narodila sa jej dcérka. „Ani neviem ako a zrazu som bola bylinárka aj ja,“ vysvetľuje nám sympatická žena. O tom, že sa v liečivej sile bylín naozaj vyzná, svedčí plný album s fotkami malých detičiek, ktoré jej posielajú šťastné klientky. Problémy s otehotnením však zďaleka nie sú to jediné, s čím za ňou ľudia prichádzajú...

Pár dní pred reportážou som kamarátke povedala, že ideme na rozhovor s bylinkárkou. „Z Vrbového?“ skočila mi do reči. „Aj ja som u nej bola, je skvelá,“ povedala. O to viac som sa tešila na stretnutie so ženou, ktorá bylinky pozná aj poslepiačky. Za pani Ankou cestujeme k nej domov. Na priedomí na nás už čaká usmievavá žienka, z ktorej sálajú neuveriteľný pokoj a dobro. Otvára dvere a nás omámi prenikavá vôňa bylín, ktorá sa ťahá úzkou chodbičkou. „Tu napravo mám svoju pracovňu,“ ukazuje na miestnosť, odkiaľ sa šíri vôňa. „Poďte však ešte do obývačky, pripravila som vám šípkový čaj.“

 

Osudná práca

 

Usrkávame si z lahodného nápoja a bylinkárka nám vysvetľuje, že šípky môžeme variť až trikrát. „Prvý vývar je veľmi dobrý na vitamíny, druhý vývar je zasa výborný na imunitu a tretí rozpúšťa obličkové kamene, piesok v moči...“ prezrádza nám pani Anka hneď na začiatok.

Zaujíma ma, ako sa k bylinkárstvu dostala. „Moja babka sa zaoberala bylinkami, čiže čo-to som vedela. K remeslu som však viac privoňala, až keď som sama potrebovala pomôcť s vynosením dieťatka. Prekonala som totiž niekoľko potratov. V Krajnom (okr. Myjava) žila jedna babka bylinkárka, ktorá ma liečila. Bola taká známa a vyhľadávaná, že na jej dvore stáli ľudia v zástupoch každý deň. Aj vďaka jej radám, čajom a kúpeľom sa mi narodili dve dcérky, a nakoniec sa postarala aj o to, aby som išla v jej šľapajach. Keď už bola po tretej porážke a nevládala, ľudia, ktorí ju vyhľadávali, začali chodiť sem ku mne,“ hovorí. Babka bylinkárka jednoducho vytušila Annin talent a začala k nej ľudí nenápadne posielať.

„Zrazu na mojom dvore stála pani z Považskej Bystrice a kričala moje meno. Keď som vyšla von, povedala mi, že ju sem poslali z Krajného, že nemôže otehotnieť a vraj ja jej pomôžem. Keby vedela, ako strašne sa bojím a neverím si, možno by sa hneď otočila.“ Anka Kopáčová panej teda poradila, a keď odišla, začala sa modliť. „Pane Bože, ak je toto to, čo chceš, aby som robila, tak nech tá pani otehotnie. Ak sa to nepodarí, tak to nechám tak. No a pani mi o mesiac poslala list, že mi veľmi ďakuje a že je tehotná.“

 

Otvoriť galériu

Bylinky slabnú

Správy o talente ľudovej liečiteľky z Vrbového sa rýchlo rozniesli. „Najviac za mnou chodili ženy, ktoré mali problém otehotnieť, no postupne začali chodiť aj chorí ľudia. Hovorili mi svoje dia­gnózy, niekedy aj ich latinské názvy. Netušila som, o čom hovoria. Kedysi som chcela byť zdravotnou sestrou, ale keďže moji rodičia nevstúpili do komunistickej strany a otca dokonca 13 rokov väznili v Jáchymove ako politického väzňa, nemala som šancu,“ vysvetľuje, ktorá sa po páde režimu prihlásila na masérsku školu do Piešťan, aby sa aspoň takto naučila viac o anatómii, biológii a fyziológii.

„Okrem toho som absolvovala mnoho kurzov,“ hovorí a ukazuje nám úctyhodnú zbierku diplomov a oprávnení. „Tiež som si nakúpila rôzne knihy od vnútorného lekárstva cez latinčinu po neurológiu a učila som sa,“ rozpráva o svojom samoštúdiu. „Viete, koľko má kníh? Na to jej už ani jedna izba nestačí,“ preruší ju manžel Jozef, ktorý bylinkovej vášni kedysi tiež prepadol, no od aktívneho zbierania ho zastavila ťažká mozgová príhoda.

Manželia Kopáčovci pozorujú, že už ani bylinky nie sú dnes to, čo bývali. „Príroda je hrozne zdevastovaná. Viete, keď vyrúbete strom, pod ktorým rástli bylinky, stratia sa aj tie. Tam, kde ešte pred pár rokmi rástli liečivé bylinky, dnes rastie len burina,“ opisujú smutnú slovenskú realitu. Zmeny vidia aj v sile liečivých bylín. „Kedysi bola žihľava takou zázračnou bylinou, že ste vypili šálku čaju a ihneď ste sa zbavili ochorenia. Dnes už to tak nie je, pretože zem je presýtená pesticídmi a dažde sú také kyslé, že bylinky oberajú o silu.“

 

Otvoriť galériu

Obe medicíny

Pani Anka bylinkami lieči mnohé problémy od neplodnosti cez kožné ochorenia až po podpornú liečbu pri rakovine. Nehľadajte v nej žiadneho šarlatána, skromná žena vie, pokiaľ siahajú jej možnosti.

„Sú dva typy ľudí. Takí, čo zavrhujú tradičnú liečbu, a takí, ktorí zavrhujú tú alternatívnu. Ani jedno, ani druhé nie je dobré. Diagnózu musí najprv stanoviť lekár, bez toho to nejde. Niektoré príznaky chorôb sa totiž dajú veľmi rýchlo zameniť. Napríklad angína s meningokokovou infekciou. Ak meningokoka neliečite, môžete do pár hodín zomrieť a žiadna šalvia na boľavé hrdlo tu nepomôže. Pacienti by mali akceptovať liečbu a alternatívnou cestou, napríklad bylinkami, si iba pomôcť k rýchlejšiemu uzdraveniu,“ hovorí pani Anka a zároveň radí: „Pozor na takých liečiteľov, ktorí tvrdia, že nejakým odvarom vyliečia rakovinu!“

Skúsená zelinárka upo­zorňuje, že na bylinky treba ísť s rozumom. „Treba s nimi narábať opatrne, pretože je to dvojsečná zbraň. Vedia veľmi pomôcť, ale aj ublížiť. Príkladom je alchemilka. Ženy si niekde na internete prečítajú, že ak si chcú v sebe udržať dieťa, majú piť z nej odvar. Lenže nevedia, že vo veľkých množstvách môže práve potrat spôsobiť. Je výborná na ženské veci, aj na to, aby raz žena dieťa v sebe udržala, no musí ju piť ešte predtým, ako je tehotná.“

Ďalšou takou bylinkou je mäta pieporná, ktorú naši predkovia používali ako antikoncepciu. „Pili čaj z mäty, lebo verili tomu, že potom neotehotnejú. Je to prírodná antikoncepcia. Často sa mi stáva, že zistím, že ženy, ktoré nemôžu otehotnieť, pijú veľa čistého mätového čaju. Podobne to je aj s modernou bylinkou pestrecom mariánskym. Používa sa na zlepšenie funkčnosti pečene, ale nikde nie je napísané, že ak sa pije dlhodobo, môže oslabiť srdiečko. Bylinky jednoducho treba piť s prestávkami a obmieňať ich,“ radí nám bylinkárka počas toho, ako nás berie do svojej záhradky. Nemusíme chodiť ani na lúky, bylín je tu viac ako dosť a pani Anna vie o každej jednej rastlinke dlho rozprávať.

 

Otvoriť galériu

Sila od ľudí

Počas zoznamovania so záhradkou nám radí, ako bylinky uskladňovať. Najlepšie je každú z nich vysušiť a uschovať zvlášť a podľa potreby si potom miešať rôzne zmesi. Bylinky z lesa a lúk majú oveľa väčšiu liečivú silu ako pestované bylinky. „Keď nájdete repík na lúke, má v sebe 38 liečivých antibakteriálnych substancií. Ak si ho kúpite od pestovateľov, nemá takú silu,“ vysvetľuje. Ak bylinky zbierate pre niekoho za istým účelom, dodávate im tak ešte väčšiu silu. „Predstavte si, že vaše vnúčatko trpí na rakovinu. Poradím vám, aby ste mu uvarili skorocelový čaj. Keď pre ten skorocel pôjdete do prírody, viete, s akou vierou ho budete trhať? Viete, ako ho budete hladkať a možno si aj poplačete? Viera im dodáva silu a toto pestovaným bylinám chýba.“

O tom, že bylinkárstvo je hotová alchýmia, niet pochýb. Príroda sa nám napriek tomu, ako sa k nej správame, snaží pomôcť. „Často sa stáva, že ak ochoriete, zrazu začnete doslova zakopávať o bylinku nejakého druhu. To vám príroda posiela riešenie na váš problém. Bylinkár vie podľa dominujúcej bylinky odhadnúť, aké choroby budú v danom roku prevládať. Tento rok je veľa fialky, to znamená, že budú hlavne prieduškové a kožné ochorenia. Minulý rok bolo veľmi veľa sedmokrások a hneď mi napadlo, že bude veľa infarktov a aj tak bolo. Ľudia netušia, že ak by zožuli za hrsť sedmokrások, možno by si zachránili život,“ zamyslí sa a pohladí voňavé záhradné fialky. Pani Anka sa už teší, ako zoberie svoj košíček a vyberie sa na lúky v okolí Prašníka, Brezovej pod Bradlom či myjavských kopaníc. „Bylinky nerastú všetky na jednej lúke, ale každá inde. Človek sa za nimi nabehá, ale ony vám to stokrát vrátia.“

 

SEDMOKRÁSKA OBYČAJNÁ

Známy kvietok sa môže konzumovať hneď po odtrhnutí. Účinná pri prechladnutí, tlmí kašeľ, vynikajúco pôsobí na trávenie a proti srdcovo-cievnym ochoreniam.

 

MEDVEDÍ CESNAK

Jedna z prvých liečivých jarných bylín. Trhajú sa lístky ešte pred kvitnutím. Je výborný na prečistenie, pri žalúdočných problémoch a pomáha aj na vysoký krvný tlak.

 

PÚPAVA LEKÁRSKA

Kvety notoricky známej byliny prečisťujú krv, pomáha pri žalúdočných a pečeňových problémoch. Koreň pôsobí proti cholesterolu a ničí rakovinové bunky.

 

ŠTIAV KYSLÝ

Táto bylinka je jedným z najväčších zdrojov železa, pomáha pri poruchách trávenia, reumatizme, kožných problémoch a taktiež zbavuje telo ťažkých kovov.

 

PODBEĽ LEKÁRSKY

Pri tejto liečivej bylinke trháme žlté kvietky. Pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest, odhlieňuje, zbavuje kašľa. Podbeľ je tiež výborný na zápaly či vredy hrubého čreva.

Otvoriť galériu
Podbeľ lekársky
Zdroj: iStock

PRVOSIENKA JARNÁ

Jej kvety sú vynikajúce na prieduškové ochorenia, ale má aj výborné upokojujúce účinky. Nemôžu ju piť tehotné ženy, pretože môže vyvolať potrat.

 

FIALKA VOŇAVÁ

Je účinná pri chorobách dýchacích ciest, pri chronickom kašli, zachrípnutí, nahromadení hlienu v prieduškách, pri zápale. Využíva sa aj na kožné ochorenia - rany, vyrážky či vredy.

Otvoriť galériu
Fialka voňavá
Zdroj: iStock

PŔHĽAVA DVOJDOMÁ

Žihľavu na prečistenie pite 3 - 6 týždňov, viac nie, lebo riedi krv. Trhajte ju do 25. mája.Po tomto dátume do seba zo zeme naberá dusičnany a môže v tele vytvoriť fosfátové kamene.

 

PĽÚCNIK LEKÁRSKY

Lieči priedušky.Využíva sa na liečbu lymfatických uzlín a má priaznivý účinok na žľazy s vnútornou sekréciou. Na vonkajšie použitie je ako kúpeľ výborný na hemoroidy.

 

PRASLIČKA ROĽNÁ

Výborná pri chorobách močových ústrojov a vápenatení tepien. Kúpele z tejto byliny sa používajú na liečbu hemoroidov, obklady pri kožných chorobách a odvary sú účinným kloktadlom .

 

MATERINA DÚŠKA

Zbierajú sa mladé kvitnúce časti. Oplýva protizápalovými, hojivými a protikŕčovými účinkami. Výborná je na dýchaciu, tráviacu a nervovú sústavu. Pomáha pri bolestiach hlavy a infekciách čriev.

Otvoriť galériu
Materina dúška
Zdroj: iStock

SKOROCEL KOPIJOVITÝ

Lieči ochorenia dýchacích ciest, tíši kašeľ. Blahodarne pôsobí na sliznicu žalúdka.Využíva sa pri liečbe zapálených slizníc, nehojacich sa rán a kožných defek­tov.

 

BAZA ČIERNA

Z tejto dreviny sa využívajú kvety, listy aj plody. Zvyšuje obranyschopnosť, pomáha pri liečbe dýchacích ciest, čaj z kvetov prečisťuje krv. Plody bazy zasa dokážu tíšiť nervové bolesti.

 

RÍBEZĽA ČIERNA

Listy zbierajte tesne po odkvitnutí. Zbavujú telo kyseliny močovej, preto pôsobia proti reumatickým bolestiam a dne, detoxikujú a sú nápomocné aj pri problémoch so žlčníkom a žalúdkom.

Otvoriť galériu
Ríbezľa čierna
Zdroj: iStock

MÄTA PIEPORNÁ

Stálica záhradiek. Používa sa pri ochorení žalúdka a čriev, poruchách žlčníka, ale aj pečene. Miesto si nájde aj pri nachladnutiach a kašli. Znižuje horúčky.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?