Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2018 13:15 | Správy
FotoVideo

Prezident Andrej Kiska sa po roku stretol so svojimi deťmi: Presvedčili ho, aby opäť kandidoval?

Prezident Andrej Kiska (55) po tragickej vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) odkladá svoje rozhodnutie, či bude opäť kandidovať na post hlavy štátu.

To netrpezlivo očakávajú koaličné aj opozičné strany, keďže jeho prípadná (ne)kandidatúra bude znamenať úplne inú politickú súťaž o kreslo pre najvyššieho ústavného činiteľa. Čo si o jeho budúcnosti myslia jeho úspešné deti?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Andrej Kiska ml. (32) sa rozhodol svoje šťastie hľadať za oceánom v Spojených štátoch amerických. Dcéra Natália Kisková (28) sa vrátila na Slovensko. Spolu s otcom sa stretli po roku na nedávnej diskusii magazínu Forbes v Bratislave. Z hľadiska ich sledovala aj jej mama, prezidentova exmanželka Mária. Kiska si dal pôvodne termín oznámenia svojej prípadnej kandidatúry na september. Neskôr sa tak malo stať už v marci pri štvrtom výročí jeho zvolenia. Všetko však zmenila brutálna poprava novinára a následné protesty v uliciach. Kiska sa odpovedi stále vyhýba. „Urobím všetko pre to, aby Slovensko bolo krajinou, kde stojí za to žiť,“ povedal naposledy.

Kiska bol pritom v totálnej vojne s dnes už poslancom Robertom Ficom a exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Tí ho pranierovali za jeho neoprávnené daňové úľavy, keď si cez vlastnú firmu platil prezidentskú kampaň v roku 2014, ako aj lety do Popradu. Kiskova manželka Martina sa totiž rozhodla žiť naďalej v meste pod Tatrami a prezident na odporúčanie Kaliňáka za ňou lietal štátnou letkou, čo mu neskôr sám Kaliňák vyčítal.

 

? Po akom dlhom čase ste sa takto stretli?

Andrej Kiska ml.: - Naposledy minulé leto, lebo od augusta sme v Spojených štátoch a teraz sme po prvý raz v Európe. Otec videl aj po prvý raz vnuka.

Natália Kisková: - S otcom sa stretávame skoro každý týždeň, keďže sme obaja cez týždeň v Bratislave.

? Vaša diskusia sa venovala tomu, že mladí Slováci utekajú za lepším životom do zahraničia. Vy ste toho príkladom. Čo sa musí stať, aby sa ľudia vrátili?

Andrej Kiska ml.: - Väčšina ľudí, ktorých stretávam v Kalifornii, sa chce vrátiť domov, lebo je tam napojenie na rodinu a kamarátov. Čo sa musí zmeniť, sú príležitosti. Ak niekto robí pre Teslu alebo Space X a posiela rakety do vesmíru, musí nájsť prácu, ktorá ho bude baviť aj u nás.

Natália Kisková: - Máme nie vždy najlepšie univerzity. Treba pracovať na ich lepšej akreditácii. Hlavne, aby si ľudia uvedomili, že nám je tu dobre. Aj ja som jedna z tých, čo musela odísť, aby som si uvedomila, ako nám je tu dobre. Treba si naozaj veriť. Máme veľmi šikovných ľudí.

? Ako vnímate situáciu po vražde Jána Kuciaka a nálady, ktoré nastali?

Andrej Kiska ml.: - Politiku moc nesledujeme, ale Andrej Kiska ako prezident to má za nás na starosti.

Natália Kisková: - Tá nálada bola chvíľu veľmi smutná a tragická a preto #allforjan, ale na druhej strane to po prvý raz po dlhých rokoch zomklo Slovensko a vytvorilo to jednu veľkú krajinu a ľudí, ktorí veria v lepšie a slušné Slovensko. Krásny príklad toho, čo vieme dokázať, keď sa spojíme a akú silu vieme vydať na politikov.

? Prezident sa vyhýba otázke, či bude kandidovať znova. Povedal len, že nenechá, ak môžem parafrázovať, Slovensko v štichu. Čo si o tom myslíte?

Andrej Kiska ml.: - Dúfam, že nenechá. No je to jeho osobné rozhodnutie, ktoré môže urobiť len on. Samozrejme budem rád, ak kandidovať bude, ale budem rešpektovať aj jeho rozhodnutie, že už kandidovať nebude.

Natália Kisková: - Mám v rodine úžasného pána prezidenta. Čo sa týka zvyšku politiky, máme tu mladých ľudí, ktorí sa začali angažovať a môžeme dúfať, že to bude pokračovať len tým pozitívnym smerom. Ako sám otec povedal, bude robiť naďalej to najlepšie pre Slovensko, a či to bude z politickej funkcie, to je už na jeho rozhodnutí.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov
Každý deň je pre rodinu Howard ako dar.
Chlapčekovi sa za jednu noc obrátil život naruby: Každý ďalší záchvat môže byť jeho posledným
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Ukrajina hlási vážnu stratu: Pri Bachmute padol významný človek
Petr Fiala na palube letu do USA.
Český premiér na návšteve USA: Najprv v sídle CIA, potom ho čaká ešte dôležitejšie stretnutie
Jade je dcérou Franka Leboeufa, ktorý je legendou futbalovej Chelsea.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!