Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2018 07:55 | Správy | Politika

Redaktorka Kovačič Hanzelová ide do boja: Spravila prekvapujúci krok! Rezník sa jej tak ľahko nezbaví

Tiahne do boja. Jedna z hlavných tvárí spravodajstva RTVS, redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová (29), založila vlastné odbory.

Reaguje tak na situáciu z posledných mesiacov, keď trenice medzi časťou redakcie a vedením na čele s Jaroslavom Rezníkom (51) vyústili do odchodu viacerých ľudí a otvoreného konfliktu. Pre redaktorku to tiež znamená, že vedenie sa jej teraz už len tak ľahko nezbaví.

Problémy v RTVS nastali čoskoro po nástupe Rezníka. Vlani už odišli jeho šéfovia spravodajstva, ktorých si sám doniesol - Juraj Rybanský a Boris Chmel. Po nich začali odchádzať aj skúsení radoví redaktori. Do RTVS nastúpil bývalý hovorca Ľubomíra Jahnátka Vahram Chuguryan, ktorý má s časťou novinárov problém od začiatku. „Za posledné dni som nadobudol pocit, že niektorým mojim kolegom vôbec nejde o čestnú, profesionálnu novinárčinu, ale o priame zasahovanie do politiky,“ napísal na sociálnej sieti. Desiatky redaktorov sa proti tomu ohradili v otvorenom liste.

 

Vtedy sa Hanzelová rozhodla konať. S dvoma kolegami založila Spravodajské odbory RTVS. Tvrdí, že už má desiatky prihlášok. „Posledné mesiace sú pre mňa náročné. Priznám sa, že po prvý raz za sedem rokov, ktoré v RTVS pracujem, som vážne rozmýšľala, čo ďalej. Už to tak ale býva, že sa na veci treba vyspať, otriasť sa a ísť ďalej,“ vyhlásila Hanzelová. RTVS tak už má 7 odborových organizácií." Je slobodným rozhodnutím a právom každého zamestnanca, ak splní všetky zákonné náležitosti, založiť odborovú organizáciu, rovnako ako do nej vstúpiť," povedala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Otvoriť galériu
Hanzelová si vybavením odborárskej stoličky zároveň kryje svoj flek v telerozhlase. „Predseda odborovej organizácie má vyšší stupeň ochrany a prepustiť ho je omnoho zložitejší proces,“ potvrdil známy odborársky šéf Emil Machyna. „Je evidentné, že redaktori hľadajú spôsob ochrany pred tlakom vedenia RTVS. Situácia je vážnejšia, ako si myslíme,“ povedal exšéf televízie Richard Rybníček. Aj podľa našich informácií v redakcii panuje znepríjemňovanie každodennej práce.

Trest za Babiša

Hanzelová vlani pred voľbami v Česku robila reportáž o súčasnom premiérovi Andrejovi Babišovi a jeho vplyve v českých médiách. Rada pre vysielanie a retransmisiu RTVS za jej reportáž pre nevyváženosť potrestala a musí sa sa ospravedlni. Podstatou sporu bolo, že Hanzelová v reportáži oslovila Babiša ako majiteľa vydavateľstva kritizovaných médií, no podľa rady mala osloviť aj samotné Babišovo vydavateľstvo. Rada pritom mala analýzu, podľa ktorej bolo všetko v poriadku.

ÚČELOVO ZAKLADAŤ ODBORY NIE JE DOBRÉ

Emil Machyna, predseda odborového zväzu KOVO

- predseda odborovej organizácie má vyšší stupeň ochrany a prepustiť ho je omnoho zložitejší proces. Zamestnávateľ pri jeho prepustení musí mať súhlas odborovej organizácie. Keď vyjednávate so zamestnávateľom, ste s ním často v rozpore a konflikte a ochrana slúži na to, aby zamestnávateľ nemohol zamestnanca na základe týchto vzťahov prepustiť. Je katastrofa mať viacero odborov. Ak ide o účelové vytvorenie odborov a ak majú podporu pár ľudí, to je zlá cesta. Je to otázka ich osobných ambícií.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová noc v Štítniku: Traja lupiči vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc