Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2018 08:55 | Správy | Politika

Policajný prezident Tibor Gašpar končí vo funkcii: Kto mu zlomil väz!

Výhovorky, obhajovanie svojej práce a nakoniec definitívny pád. Policajný prezident Tibor Gašpar (55) sa napriek všetkým výhradám, ktoré sa sypali na jeho hlavu, držal vo svojom kresle až do poslednej chvíle. Sám nepociťoval potrebu odísť napriek výzvam prezidenta, protestujúcich na námestiach či opozície.

Okolo neho pritom sústavne končili ľudia v oveľa vyšších funkciách aj pre polarizáciu spoločnosti, ktorú svojou osobou vytváral. Nakoniec zasiahol dočasný minister vnútra Peter Pellegrini (43) a oznámil, že Gašpar odchádza.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Deň po tom, čo len po troch týždňoch v úrade odstúpil minister vnútra Tomáš Drucker, Gašpar najskôr vo veľkom oznamoval, že má na čele zboru dobré výsledky. Nečinnosť polície v niektorých kauzách zhadzoval na prokuratúru a tvrdil, že nie je najmenší dôvod na jeho koniec. „Odpolitizovanie polície, po ktorom sa toľko v uliciach volá, je paradoxne v rámci hesiel vo vzťahu k mojej osobe politické. Nemyslím si, že tu rozhodujú argumenty a zdravý rozum, ale hrá sa na emócie a vytvára sa nefunkčný obraz Policajného zboru,“ uviedol Gašpar v utorok ráno s tým, že sám neodíde. Zodpovednosť za neho má prevziať minister vnútra. „Demisiu nepodám, tento boj dobojujem do konca. Mohlo by to byť vnímané ako zbabelstvo,“ skonštatoval.

Neprekážalo mu, že aj pre jeho osobu postupne odchádzalo viacero politikov, no Gašpar stále nevidel dôvod na svoj pád. Až Drucker pri svojom odchode pritom vysvetľoval, že existujú dôvody na jeho koniec najmä tým, že rozdeľuje spoločnosť. „Ak niekto polarizuje spoločnosť, tak si nemyslím, že som to ja. Ja nie som politik, ja som policajt-profesionál. Tí, ktorí volajú po tom, aby som odišiel, sa vyjadrujú bez absolútnej znalosti veci, neodborne, len v hystérii,“ opakoval Gašpar.

Otvoriť galériu

 

Je profesionál, ale...

Drucker odovzdal svoju demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku krátko predpoludním. Na jeho miesto nastúpil premiér Pellegrini, ktorý chcel prevziať zodpovednosť za kroky na ministerstve. „Situácia na Slovensku je zlá,“ povedal a o pár hodín nato prišiel s definitívnym verdiktom o policajnom šéfovi. Vo svojej funkcii nebude ďalej pokračovať. „Považujem Tibora Gašpara za profesionála na správnom mieste. Vnímame okrem pozitívneho hodnotenia jeho práce aj to, že cez jeho meno sa vytváral enormný politický tlak až útok na všetkých policajtov v tejto krajine. A to nie je dobré. Pretože tu už prestalo ísť o osobu policajného prezidenta a ide o útok na bezpečnostné zložky tejto krajiny,“ objasňoval svoj verdikt Pellegrini.

Hovorí, že sa na konci Gašpara dohodli spoločne. „Uvedomujúc si, že je potrebné stabilizovať si­tuáciu. Jeho koniec sa nemôže udiať ani dnes, ani zajtra, ani budúci týždeň, pretože ide o bezpečnostnú zložku štátu,“ argumentoval premiér a dočasný minister. Odchod Gašpara stanovil na 31. 5. 2018.

Otvoriť galériu

Počítal s odvolaním

Gašpar po tomto oznámení svoju rétoriku zmenil. „Konečne to prispeje k tomu, aby mohol zbor fungovať bez atakov. Verím, že ak bola moja osoba polarizujúca, že to ustane, policajti získajú pokoj pre svoju prácu, ide mi o to, aby Policajný zbor pracoval vo svojich štandardných pomeroch,“ povedal. Zároveň uviedol, že už ráno vedel, že sa to stane. „Jasné, že som počítal s tým, že k tomuto kroku dôjde, nie som naivný, mám dosť rokov,“ zakončil. Politický analytik Grigorij Mesežnikov si myslí, že silný bol najmä tlak verejnosti. „Pellegrini zvážil všetky okolnosti a formálne splnil požiadavku protestujúcich. Odchod Druckera bol však zvláštny a zrejme za tým boli aj iné faktory, ktoré mu ovplyvňovali súkromie,“ tvrdí expert.

Nový minister zatiaľ nie je jasný. Pellegrini presviedčal, že v Smere o ňom úpenlivo debatujú. „Rokovania začali prebiehať, momentálne nemôžem hovoriť o žiadnom mene. Našou ambíciou je nájsť meno nového ministra do niekoľkých dní,“ zakončil.

Pre jeho tvrdohlavosť padlo 6 hláv politikov

  • Robert Fico - expremiér
  • Robert Kaliňák - exminister vnútra
  • Marek Maďarič - exminister kultúry
  • František Šebej - expolsanec Mosta
  • Lucia Žitňanská - exministerka spravodlivosti
  • Tomáš Drucker - exminister vnútra

 

Výroky Tibora Gašpara

  • Na mojej osobe predsa nemôže padať a stáť táto spoločnosť, či dokonca vláda.
  • Ktokoľvek bude minister vnútra, pri spôsobe súčasnej slovenskej politiky zas neprežije dlhšiu dobu, pretože keď za ministra donesieme pápeža Benedikta, tak za týždeň z neho spravíme diabla.
  • Neviem, prečo Tomáš Drucker odstúpil. Ak to je v mojej osobe, mohli sme ešte na túto tému chvíľu diskutovať.
  • Musí sa rozhodnúť minister, ak chce zachovať vnútornú bezpečnosť tejto krajiny a zbierať politické body, či to chce robiť s Gašparom, s Jankom Mrkvičkom alebo Kalerábom.
  • Príde môj nástupca a zasa sa nejaká časť verejnosti rozhodne, že nie je spokojná a pôjde do ulíc.
  • Nezáleží mi na tom, či ostanem. Záleží mi na tom, za akých podmienok sa to deje a v akej klíme.

 

Reakcie na odchod

Je najvyšší čas pohnúť sa ďalej - Andrej Kiska, prezident SR

Otvoriť galériu
Prezident Andrej Kiska
Zdroj: Michal Hanko, Nový Čas

- Je absurdné, že sme boli týždne zaseknutí v diskusii o odstúpení policajného šéfa len preto, že pán Gašpar premeškal všetky ako-tak dôstojné príležitosti odísť. Výber osoby nového ministra vnútra bude veľmi dôležitý. Mesiac po menovaní vlády je už naozaj najvyšší čas prevziať zodpovednosť, pohnúť sa ďalej a riešiť nakopené problémy.

Jeho krok bol potrebný - Béla Bugár, strana Most-Híd

Otvoriť galériu

- Rozhodnutie premiéra Petra Pellegriniho je konštruktívne. Ide o krok, ktorý bol potrebný aj v záujme nápravy pokriveného obrazu Policajného zboru.

Zlepšia sa podmienky na výber ministra - Jaroslav Paška, podpredseda SNS

Otvoriť galériu
Jaroslav Paška
Zdroj: anc

- Predpokladám, že páni Pellegrini a Gašpar našli dohodu, aby nedošlo ku komplikáciám vo vedení Policajného zboru. Je to pozitívny krok, pretože sa zlepšia podmienky na obsadenie vedenia rezortu vnútra.

Neverím, že sa niečo vyrieši - Tomáš Drucker, exminister vnútra

Otvoriť galériu

- Neverím, že zmenou prezidenta Policajného zboru sa niečo vyrieši. Áno, povedali mi, že to je symbol. A mne sa takéto vytvorené symboly nepáčia, pretože neverím, že za súčasnej situácie sa niečo upokojí.

Je to víťazstvo ľudí - Igor Matovič, šéf OĽaNO

Otvoriť galériu

- Koniec policajného prezidenta Tibora Gašpara je veľké víťazstvo ľudí vytrvalo požadujúcich jeho odchod. Zbytočné naťahovanie času do konca mája považujeme za zbytočné zahrávanie sa s dôveryhodnosťou polície. Tibor Gašpar je škodnou Policajného zboru.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo