Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Horor v bardejovskej nemocnici: Lorianke pri pôrode odtrhli hlavičku!

Krutá smrť malej nevinnej Lorianky. Úbohé dievčatko skonalo počas pôrodu v bardejovskej Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba minulý týždeň vo štvrtok. Po­dľa patológov smrť spôsobilo odtrhnutie krčnej chrbtice od hlavičky.

Riaditeľ nemocnice Marián Petko tvrdí, že mu to je veľmi ľúto a okolnosti bude prešetrovať komisia. Loriankina mamička si myslí, že otrasná chyba sa stala vtedy, keď jej milované dieťa prvýkrát vykuklo na svet.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Pôrod prebiehal prirodzenou cestou a nič nenasvedčovalo tomu, že by mali nastať komplikácie. „Chodievala som pravidelne do poradne a do nemocnice som prišla presne v deň, keď sa očakával pôrod,” povedala mamička Elena (35), ktorá je z tragédie zdrvená. Podľa nej spočiatku všetko vyzeralo bežne. „Lekár mi povedal, že mám dieťatko vytlačiť. Hlavička už bola vonku, vtedy ešte Lorianka žila, ale odrazu som zbadala, že do sály prišlo množstvo lekárov. Začala som tušiť, že niečo nie je v poriadku. Lorianke sa zaseklo rameno v mojom tele. Pomáhali mi lekári aj sestričky, ale nešlo to... Potom sa podarilo dieťatko vybrať. Pýtala som sa sestričky – žije? Nepovedala mi nič, len zatočila očami... Už som vedela, že moje dieťatko to neprežilo,” vraví nešťastná žena, podľa ktorej bola Lorianka úplne zdravé a životaschopné dieťatko.

Namiesto šťastia pohreb

 

Rodina namiesto toho, aby sa teraz tešila z krásneho dievčatka, musela v pondelok zorganizovať pohreb. Ešte predtým však dieťatko podrobili pitve. „Podľa nej je príčinou smrti odtrhnutie krčnej chrbtice od lebečnej bázy, pomliaždenie mäkkých tkanív a tiež porušenie mäkkých ciev a zakrvácanie.”

Otvoriť galériu
Patológovia na detskom telíčku zistili zlomeninu pravého ramena. Ešte sa bude skúmať, či dieťatko skutočne žilo, keď malo vonku hlavičku. Nešťastní rodičia sa chystajú podať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a tiež trestné oznámenie. Neoficiálne sa vraví, že po tom, ako sa 4,5-kilové dieťatko zakliesnilo v tele mamičky a nebolo ho možné dostať von, sa museli lekári rýchlo rozhodnúť, ako majú postupovať ďalej. Bol totiž ohrozený aj život matky, a tak sa rozhodli, že dieťatko rýchlo vyberú von. Mamička si však myslí, že chyba nastala vtedy, keď Lorianka vykukla hlavičkou. „Potom ňou neopatrne zatočili a vtedy muselo prísť k odtrhnutiu hlavičky,” myslí si trúchliaca mamička Elena.

Zriadili sme internú komisiu

Marián Petko, riaditeľ bardejovskej nemocnice

- V prvom rade chcem vysloviť úprimnú sústrasť rodine. Každé úmrtie v rodine je ťažká záležitosť a úmrtie novorodenca o to viacej. Zriadili sme internú komisiu, ktorá skúma, či boli pri pôrode dodržané všetky štandardy. V našej nemocnici vykonávame ročne 1 020 pôrodov. Máme veľa skúseností a plne kvalifikovaný tím odborníkov. Aj tento pôrod realizoval atestovaný lekár. Keď došlo k nečakaným komplikáciám, ktoré boli náhle a nedali sa predpokladať, prišli k pôrodu ďalší atestovaní pôrodníci, ktorí asistovali a prevzali pôrod. Za posledných 25 rokov sa v našej nemocnici nestalo, aby došlo k úmrtiu pre takýto druh komplikácií. Európska štatistika hovorí, že pri takomto druhu komplikácií dochádza k úmrtiu v 8 % prípadov.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

Príčiny smrti podľa pitvy

  • odtrhnutie krčnej chrbtice od lebečnej bázy
  • pomliaždenie mäkkých tkanív
  • porušenie mäkkých ciev
  • zakrvácanie

 

Pôrodník musí mať skúsenosti

Milan Urbáni, gynekológ

- Môžem len predpokladať, keďže neviem detaily, že mohlo dôjsť k takzvanej disproporcii medzi veľkosťou hlavičky a panvou a nebolo to správne odhadnuté. Neviem, či robili operatívny pôrod kliešťami alebo vákuumextraktorom. Kliešte sú nástroj, ktorý sa nasadí na hlavičku, v neskúsených rukách je to veľmi nebezpečný nástroj. Naopak, v skúsených rukách sú veľmi dobrým nástrojom. Neviem však podrobnosti, takže sa mi ťažko vyjadruje ku konkrétnemu prípadu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Novy Cas, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!