Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2018 09:45 | Správy | Politika

Namiesto Gašpara odchádza z funkcie minister vnútra Drucker: Môže za to jeho manželka?

Vydržal presne 26 dní. Minister vnútra Tomáš Drucker (39) expresne odchádza zo svojho postu po tom, čo nedokázal ustáť tlak na odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara (55).

Rovnako sa na neho valili podozrenia okolo obchodov manželky Lucie s pozemkami pri Trnave a nákupu apartmánu vo vile na Floride za nízke ceny. Jeho súkromný život trpel politickými atakmi. Namiesto Gašparovej hlavy tak Drucker ponúkol vlastnú a už v najbližšom čase donesie demisiu do Prezidentského paláca. V rezorte vnútra sa tak opäť objavila voľná stolička, kam smeráci musia dosadiť ďalšieho človeka.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Drucker už pri nástupe do funkcie tvrdil, že ide o kompromis medzi vládou a prezidentom. „Ani som sa necítil autenticky na túto pozíciu, ale povedal som si, že sa o to musím aspoň pokúsiť - prinavrátiť dôveru verejnosti v štát,“ uviedol minister vnútra. Od začiatku sa čakalo na jeho rozhodnutie, či vo funkcii podrží, alebo odvolá šéfa polície Gašpara. Ten napokon napriek výhradám od prezidenta, opozície aj protestujúcich na námestiach ostáva.

Otvoriť galériu

Za tri týždne, čo sa Drucker rozprával s kompetentnými ľuďmi v polícii a prokuratúre, vraj nenašiel dôkaz, prečo by mal Gašpar skončiť. „Cítim sa absolútne slobodný. Pýtal som sa ľudí na Generálnej prokuratúre, policajnej inšpekcii, pozeral som, čo v minulosti urobil a dosiahol a môžem povedať, že som dospel k záveru, že si nemyslím, že je správne odvolať Tibora Gašpara,“ vysvetlil Drucker. Uvedomuje si, že existujú dôvody najmä v polarizácii spoločnosti a so spájaním Gašpara s Kaliňákom.

 

Odcháza kvôli manželke?

Drucker odmieta, že by na neho niekto pri rozhodovaní tlačil. „Sú to moje a nikoho iného rozhodnutia. Ak by som chcel odvolať Gašpara, nikto by mi v tom nezabránil. Aj za cenu, že by som hneď na to odišiel z funkcie. Odchádzam ako najkratšie slúžiaci minister, ale aspoň môžem povedať, že sa mi podarilo predložiť dobrý návrh zmeny obsadzovania funkcií v Policajnom zbore. Chcem si chrániť svoje meno a myslím si, že ho aj uchránim,“ dodal Drucker s tým, že sa chce vrátiť do súkromnej sféry. O jeho rozhodnutí vedel vopred premiér Pellegrini, s ktorým o Gašparovi debatoval spolu s Robertom Ficom.

V posledných dňoch musel končiaci minister odvracať útoky súvisiace s obchodovaním jeho manželky Lucie, ktorá kúpila pozemky pri Trnave za zlomok trhovej ceny. Ľudia, s ktorými obchodovala, dodávali služby aj pre štát. Zároveň pribudli otázniky okolo kúpy lacného apartmánu vo vile na Floride. Drucker reagoval trestným oznámením, no na jeho rodinu bol vyvíjaný extrémny tlak.

Otvoriť galériu

Vynorili sa tak špekulácie, že za jeho rozhodnutím skončiť môže byť aj manželka Lucia, ktorá nechcela znášať politické ataky v ich súkromí. Podľa našich informácií však za Druckerovým rozhodnutím odísť nebol tlak manželky. Drucker sa rozhodol podať demisiu po niekoľkých dňoch, ktoré strávil v nemocnici s poškodenou krčnou platničkou. „Mám to zranenie už takmer 10 rokov. Z času na čas sa ozve, kedykoľvek hrozí operácia,“ ukončil.

Šokovaný Gašpar, taktizujúci Smer

Policajný prezident Tibor Gašpar zostal po oznámení Druckera zaskočený. „Rozhodnutia neodvolať ma z funkcie policajného prezidenta, ale súčasne podať demisiu sú pre mňa prekvapujúce a neočakávané. K uvedenej situácii sa vyjadrím v čo najkratšom čase po dôkladnom zvážení všetkých okolností,“ povedal Gašpar.

Na Smere je po novom opäť výber nového ministra vnútra. Otvára sa im tak možnosť dosadiť do funkcie človeka, ktorý nemusí vyhovovať prezidentovi Kiskovi. Na post môžu navrhnúť prakticky kohokoľvek a Andrej Kiska ho musí vymenovať. „Prezident nemá možnosť nevymenovať navrhnutého ministra, čiže koho Smer navrhne, toho musí odobriť. Je to dané novelou ústavy ešte z čias Vladimíra Mečiara, ktorý tak hasil situáciu, keď Michal Kováč odmietol vymenovať Ivana Lexu. Inak to je, keď sa vymenúva celá vláda, keď prezident takúto kompetenciu má,“ vysvetlil Baránek.

Druckerova pracovná kariéra

2012 - 2016 - bol generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Slovenskej pošty, a. s.

2016 - do marca 2018 - minister zdravotníctva

od 22. marca 2018 do 16. apríla - minister vnútra

Vzoprel sa Smeru

Tomáš Koziak, politológ

Minister Drucker si bol vedomý, že je to rizikový rezort. Neustál protitlak opozície, verejnej mienky, ktorá žiadala systémové zmeny. Je jasné, že Smer potrebuje stále kontrolovať tento rezort a potrebuje tam človeka, ktorý sa bude správať ako Kaliňák, čo zrejme Drucker odmietol. To, že Gašpar zostáva vo funkcii, je tým, že má nejaké úlohy od Smeru, inak by musel odstúpiť už dávno. Útek Okoličányho bol len poslednou kvapkou.

Gašpar je najdôležitejšia osoba

Ján Baránek, politológ

Za touto situáciou sa dá čítať, že policajný prezident je najdôležitejšia osoba v tomto štáte. Už odstúpil premiér, minister vnútra, rekonštruovala sa vláda a napriek tomu, že odstúpenie Gašpara bola jedna z prvých požiadaviek, on ostáva. Vzbudzuje to podozrenie, že je to účelové, že musí ostať, aby niečo kryl.

Reakcie politikov na demisiu

Je to vec Smeru

Andrej Danko, predseda SNS

Otvoriť galériu
Andrej Danko bude mať nového poradcu
Zdroj: Marián Peiger, Nový Čas

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) berie na vedomie rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) odstúpiť z funkcie. Tým, že ide o vnútornú záležitosť Smeru-SD, ne bude sa k tomu bližšie vy jadrovať.

Cit pre realitu

Béla Bugár, predseda Most- Híd

Otvoriť galériu

Každý verejný činiteľ, vrátane prezidenta Policajného zboru, by mal mať cit pre realitu a vnímať spoločenské súvislosti. Ne pochybujem o tom, že si to uvedomuje aj predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý musí prísť s novým návrhom na ministra vnútra.

Koalícia už nemá človeka

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

Otvoriť galériu
Ľubomír Galko (SaS).
Zdroj: Michal Hanko, anc

Je vylúčené, aby sa po Druckerovej demisii našiel v súčasnej vládnej koalícii človek, ktorý nastúpi do tejto uvoľnenej funkcie s vôľou meniť veci k lepšiemu a prinavrátiť Policajnému zboru stratenú dôveru. Požiadavka na predčasné voľby je o to naliehavejšia.

Je to prekvapenie

Juraj Blanár, podpredseda Smer-SD

Otvoriť galériu

Dozvedel som sa to z médií a je to pre mňa veľké prekvapenie. Musím sa viac oboznámiť s dôvodmi.

Vládne štátna mafia

Boris Kollár, predseda Sme rodina

Otvoriť galériu
Boris Kollár.
Zdroj: Peter Korček/Život.

Toto je krásny príklad, akú silu má u nás táto štátna mafi a. Keď si povie, že pre ňu je prioritné udržať vo funkcii policajného prezidenta Gašpara, tak je ochotná pre to obetovať aj novopečeného ministra vnútra.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas, mač, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Spiš: Okrem Spišského hradu návštevníci vyhľadávajú Slovenský raj, ktorý ponúka aj atraktívne jazdy na koňoch.
Váš Tip
Na Spišskom hrade čaká turistov tento rok viacero noviniek: Uvidíte doteraz skryté zákutia a zažijete aj TOTO!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila