Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2018 15:24 | Správy | Domáce správy

Reakcie na Druckerovu demisiu: Kollár hovorí o štátnej mafii, koaliční politici sú prekvapení

Na rozhodnutí ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) odstúpiť zo svojej funkcie je jasne vidieť, kde sa v hierarchii moci nachádza on a kde policajný prezident Tibor Gašpar. Pre TASR to povedal líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

"Toto je krásny príklad, akú silu má u nás táto štátna mafia. Keď si povie, že pre ňu je prioritné udržať vo funkcii policajného prezidenta Gašpara, tak je ochotná pre to obetovať aj novopečeného ministra vnútra," vyhlásil Kollár.

Otvoriť galériu
Boris Kollár
Zdroj: tasr

Milan Krajniak zo Sme rodina okomentoval na sociálnej sieti Druckerove rozhodnutie ako útek pred zodpovednosťou. "Ak teda verí (Drucker, poznámka TASR), že Gašpar je OK, prečo potom odchádza?" napísal.

Otvoriť galériu

Minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD) nepozbieral silu na odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, ani nebol ochotný podvoliť sa vedeniu Smeru-SD, ktoré na neho tlačilo, aby Gašpara vo funkcii nechal. Myslí si to podpredseda SaS Ľubomír Galko. Podľa liberálov nemožno v súčasnej koalícii nájsť človeka na uvoľnený post ministra, ktorý by vrátil polícii dôveru.

Demisia podľa Galka usvedčuje Druckera z toho, že nedokázal svoju novú funkciu pretaviť do správnych rozhodnutí. "Je vylúčené, aby sa po Druckerovej demisii našiel v súčasnej vládnej koalícii človek, ktorý nastúpi do tejto uvoľnenej funkcie s vôľou meniť veci k lepšiemu a prinavrátiť Policajnému zboru stratenú dôveru. Požiadavka na predčasné voľby je o to naliehavejšia," doplnil Galko.

Otvoriť galériu
Ľubomír Galko.
Zdroj: anc

Policajný prezident Tibor Gašpar zostáva vo funkcii, namiesto neho odišiel minister vnútra Tomáš Drucker. Podľa mimoparlamentných strán to naznačuje, že Gašpar je mocnejší ako samotný minister. Tvrdí to Progresívne Slovensko i KDH.

"Drucker naznačil, že aj podľa neho by bolo lepšie, ak by Gašpar sám odstúpil a upokojil tým polarizovanú spoločnosť. Drucker vraj nevidel dôvody na odvolanie prezidenta Policajného zboru. Pritom tie sú zjavné všetkým," uviedlo vo svojom stanovisku Progresívne Slovensko. Ako podotklo, polícia pod vedením Tibora Gašpara nevyriešila žiadnu z veľkých káuz, kde je podozrenie na prepojenie s politickými špičkami, nevyriešila kauzu Bašternák a ani po takmer dvoch mesiacoch sa nepriblížila k objasneniu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Minister Drucker pochopil, že so Smerom sa nedá nič vyčistiť, dá sa len seba zašpiniť. A tak odstupuje. Na rekonštrukciu štátu potrebujeme inú vládnu garnitúru," napísal na sociálnej sieti líder strany SPOLU - občianska demokracia Miroslav Beblavý.

KDH tvrdí, že keď je "policajná klika" silnejšia ako štát, tak odstúpi minister a nie ten, koho on menuje a odvoláva. "Stále tvrdíme, že najlepším riešením pre Slovensko sú predčasné voľby," uviedlo hnutie. Občianska konzervatívna strana (OKS) považuje za príznačné, že Drucker radšej sám odstúpi z funkcie, ako by odvolal Gašpara. "Potvrdzuje sa, že Pellegriniho vláda nie je ničím iným než skrytou štvrtou Ficovou vládou," vyhlásila strana.

Drucker prekvapil aj koaličných partnerov

Koaličnú stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) podať demisiu. "No berieme ho na vedomie," povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Most-Híd tvrdí, že navrhované zmeny o spôsobe výberu a menovania vedenia polície považuje za dôležitý systémový krok k obnovovaniu dôvery. "Návrh je v súlade s návrhom strany Most-Híd, ktorý z iniciatívy jej predstaviteľov bol zapracovaný aj do Programového vyhlásenia vlády," dodala Debnár.

Rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) podať demisiu prekvapilo podpredsedu Smeru-SD Juraja Blanára. "Dozvedel som sa to z médií a je to pre mňa veľké prekvapenie. Musím sa viac oboznámiť s dôvodmi," povedal Blanár pre TASR.

Otvoriť galériu

Podpredseda SNS Anton Hrnko nie je nadšený demisiou ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). "Je ho škoda, minister Drucker rozbehol dôležité zmeny v rezorte týkajúce sa voľby policajného prezidenta a organizácie okolo policajnej inšpekcie," povedal politik.

Poslanec Národnej rady SR a bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) nečakal, že by minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD) odvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Druckerovo rozhodnutie rezignovať na svoju funkciu považuje za pochopiteľné.

Otvoriť galériu
Marek Maďarič
Zdroj: tasr

"Po včerajšom jednoznačnom vyjadrení premiéra Pellegriniho, že policajný prezident Gašpar je maximálny profesionál, som nečakal, že minister vnútra Drucker by policajného prezidenta odvolal. Ak minister vnútra uvažoval inak, potom považujem jeho rozhodnutie odstúpiť za pochopiteľné," uviedol pre TASR Maďarič.

Hrnko ale rozumie dôvodom, prečo sa Drucker rozhodol podať demisiu. "Pretože ak niekoho odvolávate, musíte mať na to pádne argumenty a je niekedy ťažké pripustiť si, že časť verejnosti má na vec iný názor," povedal Hrnko s tým, že Drucker má v tejto veci zrejme iný prah bolesti. "Nie je dobré zasahovať do organizácie policajného zboru," odpovedal Hrnko na otázku, či by on bol za odvolanie Gašpara. Tvrdí totiž, že polícia má práve za jej súčasného vedenia veľkú šancu na vyriešenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Otvoriť galériu
Anton Hrnko.
Zdroj: tasr

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) berie na vedomie rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) odstúpiť z funkcie. Tým, že ide o vnútornú záležitosť Smeru-SD, nebude sa k tomu bližšie vyjadrovať, uviedol pre TASR Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Otvoriť galériu

 

Drucker v pondelok oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé. Pre demisiu sa rozhodol preto, že nechce prispievať k polarizácii spoločnosti.

Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi pred mesiacom a vzal si čas na rozhodnutie o Gašparovej budúcnosti. Gašparov odchod žiadajú ľudia na protestoch, opozícia aj prezident SR Andrej Kiska. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) považuje Gašpara za profesionála, ale avizoval, že bude rešpektovať rozhodnutie ministra.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí