Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2018 18:51 | Správy | Zahraničné správy

Američania prezentovali v Bratislave stíhačky F-16: Na Slovákov vybalili všetky svoje tromfy

Ponuku na nákup stíhacích lietadiel F-16 pre Slovenskú republiku prezentovali v utorok v Bratislave zástupcovia amerického zbrojárskeho a leteckého koncernu Lockheed Martin. Spresnili, že ak sa SR pre ich ponuku rozhodne, prvé stíhačky by mohli dodať koncom roka 2022.

Na Slovensku sa už dlho hovorí o potrebe vymeniť ruské stíhačky MiG-29 za flotilu modernejších bojových lietadiel. Jednou z možností sú stíhacie lietadlá F-16, verzia BLOCK 70, ktoré ponúkajú Spojené štáty a ďalšou možnosťou sú švédske stroje Gripen.

Predstaviteľ americkej zbrojovky Michael Kelley priblížil, že cena ponúkaných stíhačiek "bude konkurencieschopná švédskym gripenom a bude súčasťou celého balíka, ktorý zahŕňa výcvik i zbrane," no presnú sumu povedať nechcel, pretože o predaji sa stále rokuje. Zástupca Lockheed Martin taktiež neuviedol presné náklady za letovú hodinu. Spresnil, že gripeny môžu mať na jednej strane náklady nižšie, no kratšia bude v porovnaní s F-16 aj ich životnosť.

Termín dodania nebude skôr ako v roku 2022, dôležitá je príprava infraštruktúry na Slovensku. "Plánované dodanie je pred koncom roka 2022," spresnil Kelley s tým, že v tom čase by na Slovensko mali dodať prvé štyri stroje. Niektoré pre výcvik personálu ostanú v USA, dodal. Ponuka by mala zahŕňať i výcikový program pilotov. "Keďže proces predaja je ešte len v procese riešenia, je ťažké stanoviť presný čas tréningu." Craig Dalle, bývalý americký pilot, ktorý lietal na F-16, to podľa vlastných skúseností odhadol na tri roky. Zdôraznil, že dôležitý je aj výcvik technického personálu, ktorý bude vykonávať údržbu.

 

Stíhacie lietadlá F-16 má v súčasnosti v prevádzke 25 štátov, ku ktorým patria napríklad Taliansko, Nórsko či Poľsko. Nadzvukové lietadlá F-16 sú podľa Kelleyho "najúspešnejšie stíhačky na svete, čo je overené aj v bojových podmienkach". Tieto stíhacie lietadlá majú lepšiu dobu strehu vo vzduchu, vyššiu maximálnu nosnosť lietadla a taktiež dlhšiu životnosť, tvrdí predstaviteľ Lockheed Martin. "Modernizácia konštrukcie zaisťuje, že F-16 budú lietať minimálne do roku 2045".

Zdôraznil, že jednou z najväčších devíz týchto stíhačiek je radar typu AESA, ktorý ponúka lepší rozsah detekcie a umožňuje sledovanie viac ako 20 cieľov naraz. Rovnako je schopný snímať väčšie objemy dát a používa sa aj v lietadlách 5. generácie.

Americké veľvyslanectvo na Slovensku pripomenulo, že Agentúra DSCA (Defence Security Cooperation Agency) minulý týždeň informovala Kongres Spojených štátov o ponuke na nákup stíhačiek F-16 pre Slovenskú republiku. V prípade, že Kongres USA do 15 dní od doručenia oznámenia nebude mať k predloženým informáciám o ponuke pripomienky, americká vláda vydá tzv. Letter of Offer and Acceptance. Podľa veľvyslanectva USA na Slovensku zo strany Kongresu teda nie je potrebná oficiálna debata o schválení ponuky.

Slovenský rezort obrany v tejto súvislosti hovorí o rámcovej sume 2,91 miliardy amerických dolárov (asi 2,3 miliardy eur). Ministerstvo obrany SR vysvetlilo, že táto finančná čiastka je navýšená o približne miliardu eur z dôvodu, aby sa v prípade ďalších potrieb objednávateľa nemusel opätovne realizovať proces schvaľovania. Ministerstvo obrany SR zároveň upozornilo, že po zvážení ponuky, tak z americkej, ako aj zo švédskej strany, predloží minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) najefektívnejšie riešenie vláde SR, a to najneskôr do 29. júna 2018.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?