Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2018 17:38 | Správy | Domáce správy

Kálavská chce zatraktívniť podmienky v zdravotníctve: Komora sestier ju kritizuje

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) nevylučuje debatu o vyšších platoch sestier. Potvrdila, že rezort, ktorému šéfuje, sa aktuálne zaoberá otázkou ich lepšieho platového ohodnotenia.

Kalavská chce takisto pokračovať v rozširovaní ich kompetencií. Avizuje viac právomocí pre sestry v ambulanciách. "Tie už čoskoro budú môcť odstraňovať stehy po indikácii lekárom, tiež vyšetrovať krv pomocou jednoduchých diagnostických prístrojov, napríklad glukomeru, budú môcť vystaviť potvrdenie a správu súvisiacu s poskytovaním ošetrovateľskej starostlivosti," povedala Kalavská.

Ministerka poukazuje na to, že si sestry váži a "pracuje na systémových krokoch, ktoré by zatraktívnili podmienky na ich prácu a motivovali ich, aby postupne prichádzali do systému". "Uvedomujem si, že v systéme chýbajú, tento problém je však v celej Európe," povedala.

Kalavská tvrdí, že počet chýbajúcich sestier na Slovensku klesá, rezort informuje, že v systéme ich chýba 2300. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) ale oponuje, hovorí, že ich chýba 15.000. SKSaPA Kalavskú kritizuje, pracovné podmienky sestier podľa komory nesvedčia o zlepšení kondície zdravotníctva. "Mala by asi chodiť viac do terénu a lepšie počúvať ministerskú sestru," napísala komora v písomnom stanovisku.

 

Kalavská sa ale bráni. "Rezort zvýšil kompetencie zdravotníckym asistentom, aby dokázali odbremeniť sestry od náročnej práce, sestrám sa takisto upravili kompetencie podľa vzdelania a ich odbornej spôsobilosti," povedala. Tiež upozornila, že na lepšie pochopenie potreby sestier zriadili na MZ práve post ministerskej sestry, ktorá spolupracuje na tvorbe legislatívy v oblasti ošetrovateľstva. "Medzi kľúčové ciele patrí tento rok zákon o dlhodobej zdravotnej starostlivosti," vysvetlila Kalavská.

Sestry môžu po novom v nemocniciach na základe posúdenia potreby lekárom podávať pacientom niektoré lieky na tlmenie bolesti. Po novom sú rozdelené do viacerých kategórií. Ide o základnú sestru (s bakalárskym vzdelaním), sestru so špecializáciou, sestru s pokročilou praxou a sestru manažérku.

Tie s pokročilou praxou môžu od apríla predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky. "Je to niekoľko stoviek pomôcok, zoznam je presne zadefinovaný a ide o výrazný posun oproti minulosti," povedala Kalavská s tým, že sestry s pokročilou praxou (vysokoškolské vzdelanie a päť rokov praxe) majú od tohto roka garantovaný 1,00-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve vypočítanej Štatistickým úradom dva roky spätne.

Sestry zmeny v priebehu roka uvítali, no mali voči nim výhrady. Kompetencie im podľa ich slov rozšírili nedostatočne, post ministerskej sestry má podľa komory takisto nedostatok právomocí, z tohto postu preto mala podľa SKSaPA odísť Tatiana Hrindová. Pri sestre s pokročilou praxou by si zase vedeli predstaviť vyšší koeficient.

"Momentálne finalizujeme nariadenie vlády, na základe ktorého budú môcť zdravotnícki asistenti študovať odbor ošetrovateľstva a v budúcnosti tak vykonávať povolanie sestry. Spolu s rezortom školstva pracujeme na zavedení štipendií pre študentov ošetrovateľstva, ktoré by mali byť realitou už v tomto roku," dodala Kalavská s tým, že počet študujúcich sestier začal na Slovensku po rokoch stagnácie opäť narastať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu