Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2018 16:54 | Správy | Zahraničné správy

Brazílsky exprezident nastúpil do väzenia: Začal si odpykávať 12-ročný trest

Brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva si začal odpykávať svoj 12-ročný trest za korupciu.

Do budovy väznice v meste Curitiba na juhu krajiny ho dopravili v noci na nedeľu (SELČ) vrtuľníkom zo Sao Paola, kde sa niekoľko dní zdržiaval v budove odborového hnutia. Pred väznicou v Curitibe naňho už čakalo niekoľko stoviek jeho odporcov oblečených do tričiek a odevov v národných farbách - žlto-zelených.

Na oslavu toho, že sa Lula da Silva vzdal, jeho odporcovia odpaľovali ohňostroje a svetlice, búchali do hrncov a vykrikovali na slávu sudcu Sérgia Mora, ktorý nariadil Lulovi da Silva nástup na výkon trestu. Poriadkové sily sa snažili dav rozohnať, pričom použili aj slzotvorný plyn. Pri potýčkach bolo ľahko zranených osem ľudí. Jedného z demonštrantov zasiahol gumený projektil, uviedli záchranári podľa televízie Globo.

Lula da Silva ešte pred odletom v Sao Paole požiadal, aby sa mohol zúčastniť na spomienkovej omši za svoju pred rokom zosnulú manželku. Omša sa konala v sobotu podvečer pred sídlom odborového zväzu metalurgov, kde sa Lula da Silva zdržiaval, kým sa podvolil súdnemu rozkazu na nástup na výkon trestu.

 

Podľa TV Globo Lula da Silva dostal v budove federálnej polície v Curitibe celu s rozlohou 15 metrov štvorcových. K dispozícii má súkromné WC a sprchu. S ostatnými väzňami nepríde do kontaktu, takže "jeho morálna a fyzická integrita nebude narušená", vysvetlil pred niekoľkými dňami sudca Moro.

Rozhlasová stanica Europe 1 informovala, že Lula da Silva sa aj z väzenia môže zaregistrovať ako kandidát októbrových prezidentských volieb. O tom, či sa bude môcť uchádzať o najvyššiu funkciu v štáte, rozhodne volebná komisia - podľa zákona však osoba odsúdená za korupciu súdom druhého stupňa stráca právo zastávať volenú funkciu. Podľa nedávno zverejnených prieskumov verejnej mienky bol Lula da Silva favoritom hlasovania, keď o 20 bodov viedol pred poslancom za krajnú pravicu Jairom Bolsonarom.

Exprezidenta uznali v júli minulého roka za vinného z korupcie a prania špinavých peňazí a odsúdil ho na deväť a pol roka vo väzení. Súd v Porto Alegre tento verdikt v januári potvrdil a sprísnil mu trest väzenia na 12 rokov a jeden mesiac. Jeho advokáti sa sériou odvolaní snažili zabrániť alebo oddialiť nástup do väzenia. Súdy však všetky ich odvolania zamietli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta