Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2018 08:00 | Správy | Politika

Náhla smrť Pavla Pašku († 60): Nebezpečný hazard, ktorý ho mohol stáť život

Život bývalého predsedu parlamentu a silného muža Smeru Pavla Pašku († 60) nečakane vyhasol v piatok dopoludnia. Nepomohla ani okamžitá lekárska pomoc a zomrel pred jednou z nemocníc v Košiciach na zlyhanie srdca.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Bývalý premiér Robert Fico naznačil, že ho uštvali médiá a opozícia. Čo si myslia odborníci, mohol k jeho smrti výrazne prispieť stres? Vláda ponúkla rodine možnosť štátneho pohrebu.

Politicky zlomila Paškovi krk kauza predraženého CT. Po jej prevalení sa v novembri 2014 vzdal postu predsedu parlamentu a položil aj poslanecký mandát. Potom sa stiahol do úzadia. Udalosti posledných týždňov, keď sa kritika na stranu Smer valí zo všetkých strán, mu iste na vnútornej pohode nepridali.

Otvoriť galériu

V emotívnom videu na sociálnej sieti obvinil predseda strany Smer-SD Robert Fico médiá a opozíciu zo štvavej kampane proti Paškovi. „Chcem povedať, že tu máme na Slovensku bandu novinárov a idiotských politikov, ktorí ho uštvali,“ povedal okrem slov sústrasti expremiér. Mohol skutočne prispieť k jeho nečakanej smrti stres? „Stres považujem za jeden z najvážnejších rizikových faktorov. Môžete byť neviem aká silná osobnosť, ale nedá vám to spať,“ uviedol kardiochirurg Viliam Fischer.

Ako doplnil, v prípade Pavla Pašku bol za daných okolností stres vážnym faktorom. K nemu sa pridal aj jeden zlozvyk. Ako je známe, Paška bol fajčiar. „Fajčenie v priemere znižuje život o päť rokov a ešte päť rokov predtým majú ľudia zníženú kvalitu života. Stres a fajčenie je veľmi zlá a nebezpečná kombinácia,“ upozornil Fischer.

Štátny pohreb rodina nechce

Vláda bola pripravená rozhodnúť o štátnom pohrebe. Ten však pravdepodobne nebude. „Podľa našich informácií si rodina Pavla Pašku štátny pohreb neželá a predseda vlády jej rozhodnutie rešpektuje,“ vyjadrila sa hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.

 

Politici sa k zdravotným problémom nepriznávajú

kardiochirurg Viliam Fischer

Otvoriť galériu
Kardiochirurg Viliam Fischer
Zdroj: Ivan Kováč, Nový Čas
Čím vzdelanejší, čím vo vyššej funkcii, tým menej sa prizná k tomu, že má nejaké problémy. To je moja skúsenosť z dlhoročnej praxe. Obávajú sa, aby sa to ľudia nedozvedeli, aby ich nebrali za spoločensky menejcenných. Vnímajú to tak, že by ich to mohlo tak- povediac „zmínusovať“ politicky či pracovne a už by nemali takú šancu postúpiť, či robiť to, čo robia.

 

Rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení

  • vysoký tlak krvi
  • fajčenie
  • vysoká hladina cholesterolu
  • nadváha
  • stres

 

Stres nám ničí zdravie

psychiatrička Dana Šedivá

Otvoriť galériu
Stres je v prírode veľmi potrebný na prežitie. Človek však prežíva úplne inú formu stresu ako živočíchy v prírode. U nich je krátky, dočasný a viazaný na situáciu, pri ktorej im pomáha prežiť. U ľudí je stres dlhodobý. Stále zvýšená hladina stresových hormónov u ľudí bičuje nervový a kardiovaskulárny systém, čo pôsobí negatívne na organizmus a ovplyvňuje naše zdravie. Politici sú verejne známe osoby, musia sa maximálne ovládať, dávať si pozor na každé vyjadrenie. Takže táto oblasť patrí k najstresovejším vôbec. Rovnako aj iné povolania, kde sa nezohľadňuje, čo ste urobili v minulosti, ale stačí jeden prešľap a vaša práca je zdevastovaná.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Babiš a Monika Babišová.
Historia vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
V mestskom parku vysadili nové stromy.
Váš Tip
Jar priniesla do parku vo Zvolene nový život: Vysadili stromy, no to nie je zďaleka všetko!
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom