Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2018 08:59 | Správy | Politika
InfografikaFoto

Pavla Pašku († 60) oživovali pol hodiny, očitý svedok prehovoril o dráme: Posledné minúty pred smrťou!

Prišlo to ako blesk z čistého neba. Bývalý predseda parlamentu a mocný muž Smeru Pavol Paška († 60) zomrel. Zradilo ho srdce a ani okamžitá pomoc lekárov ho nezachránila.

Paškovi sa priťažilo v piatok ráno u neho doma v Košiciach, do nemocnice ho bral kamarát. Smerák považovaný za vplyvného muža v zdravotníckom biznise skonal na parkovisku pred budovou. Nový Čas zistil, že posledné hodiny svojho života pritom trávil v jednom košickom podniku so svojím dobrým priateľom, košickým exžupanom Zdenkom Trebuľom (62).

Fotogaléria
11
fotiek v galérii
Paška len pred tromi týždňami oslávil okrúhlu 60-ku. Doznievajúce oslavy však náhle prerušili zdravotné problémy. Priťažiť sa mu malo v piatok hneď ráno u neho doma v Mestskom parku v Košiciach. Podľa našich informácií však záchranná služba nezasahovala a ani ju nikto nevolal. Bývalú dvojku Smeru mal zobrať kamarát do auta a odviezť do Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, kde ho už mali čakať na centrálnom príjme. Paškovi sa však priťažilo natoľko, že ho odviezli do areálu Železničnej nemocnice, ktorá je od jeho domu len kúsok. „Krátko pred 10. hodinou ráno bol do areálu Železničnej nemocnice v Košiciach súkromným autom privezený pacient v kritickom stave so zlyhávaním základných životných funkcií,“ povedal hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

Nemocnica potvrdila aj informáciu, že Paška mal namierené pôvodne do kardioústavu. Pašku ratovali priamo v areáli pred vstupom do nemocnice. „Privolaný lekársky tím z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny začal okamžite priamo na mieste s jeho oživovaním. Napriek enormnej snahe lekárov viacnásobná resuscitácia nebola, žiaľ, úspešná a pacient zomrel niekoľko minút pred pol jedenástou,“ dodal Kráľ.

Očitý svedok
Celú situáciu naživo videl miestny predavač NotaBene Milan Horváth (33). Ten zazrel, ako Pavla Pašku priviezli do areálu nemocnice autom. „Vošli do dvora nemocnice a pred vstupom do budovy ho položili na zem. Ležal na boku. Muž, ktorý ho priviezol, sa ho pokúšal oživovať. Volal na pomoc lekárov. Tí po chvíli vybehli z budovy. Dávali mu masáž srdca. Oživovanie trvalo asi 25 minút. Ja som pomáhal tým, že som sa snažil zohnať vozík, na ktorý by ho naložili. Už však, žiaľbohu, nebol potrebný. Prišli tam aj príbuzní, so slzami v očiach hľadeli na to, čo sa deje. Je mi to veľmi ľúto, že sa pána Pašku nepodarilo oživiť,” povedal zronený predajca časopisu. Paška s najväčšou pravdepodobnosťou zomrel na masívny infarkt. Upozornenia na svoje srdce mal pritom dostávať už dlhšie. „Náhle srdcové príhody, ako infarkt či prasknutá aorta, sú vo väčšine prípadov dôsledkom dlhodobých problémov so srdcom,“ povedal známy kardiochirurg Viliam Fischer.

 

Zronený Trebuľa
Paška trávil posledné hodiny svojho života so svojím kamarátom a bývalým košickým županom Zdenkom Trebuľom (62). Posedávali v obľúbenom košickom podniku Krčma Letná. Tam Nový Čas Trebuľu zastihol aj v piatok. „Ešte včera večer sme tu spolu boli. A dnes ráno sa to stalo... Bol to mladý vyšportovaný chlap. Pre mňa je to veľmi citlivá vec,“ povedal Trebuľa. Hoci sa Paška pre kauzu predraženého CT stiahol z vrcholovej politiky ešte v roku 2014, väčšina politikov začala ihneď s rozosielaním kondolencií, najmä z jeho Smeru. Premiér Peter Pellegrini, ktorý Pašku po jeho nedobrovoľnom odchode v roku 2014 nahradil na poste šéfa Národnej rady, povedal, že sa zapíše do novodobej politickej histórie. „Spomínam na neho ako na rozhľadeného a distingvovaného muža uvážlivého myslenia, ako na osobnosť, ktorá sa aj so svojimi názorovými oponentmi usilovala vychádzať priateľsky a kolegiálne,“ povedal Pellegrini.

Otvoriť galériu
Posledné minúty pred smrťou.
Zdroj: anc, tasr, nov

Paška môže mať štátny pohreb podobne ako exprezident Michal Kováč. „Vláda je pripravená rozhodnúť o organizovaní štátneho pohrebu, ale v tomto budeme plne rešpektovať prianie rodiny,“ napísal Úrad vlády.


Ťažkosti musel pociťovať už dlhšie

Viliam Fischer, kardiochirurg
- Náhle srdcové príhody, ako infarkt či prasknutá aorta, sú vo väčšine prípadov dôsledkom dlhodobých problémov so srdcom. Aj samotný pacient dlhodobo pociťuje v prvom rade bolesti za hrudnou kosťou, ktoré sa časom zväčšujú. Okrem toho je človek s chorým srdcom menej výkonný, unaví sa omnoho skôr, už len keď má napr. vyjsť po schodoch. Veľkú mieru tu zohráva aj dlhodobý stres a zanedbávanie preventívnych vyšetrení.

Otvoriť galériu
Peter Pellegrini
Zdroj: anc
Peter Pellegrini, predseda vlády
- Hlboko ma zarmútila informácia, že zomrel dlhoročný predseda
NR SR, môj dlhoročný kolega, priateľ a spolustraník. Správa nás hlboko zasiahla a v mene vlády vyjadrujem pozostalým a rodine hlbokú sústrasť

Otvoriť galériu

Andrej Danko, predseda parlamentu
- Ťažko sa hľadajú slová, keď predčasne odíde človek. O to ťažšie, keď zastával takú vysokú funkciu a  osobne som ho poznal. Videl som v poslednej dobe, ako sa trápi z toho, čo sa v tejto spoločnosti deje. Je mi veľmi ľúto, že nás Pavol Paška, človek vzdelaný, múdry, opustil.

Otvoriť galériu
Prezident Andrej Kiska
Zdroj: Michal Hanko, Nový Čas

Andrej Kiska, prezident
- Prezidenta Andreja Kisku zaskočilo náhle úmrtie bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku a  vyjadril úprimnú sústrasť najbližším príbuzným, rodine, priateľom a známym.

Otvoriť galériu
Robert Kaliňák odstúpil.
Zdroj: reprofoto TA3

Robert Kaliňák, exminister vnútra
- Náhla smrť Pavla Pašku ma veľmi zasiahla. Bol mojím dlhoročným priateľom, nikdy na neho nezabudnem, odpočívaj, Paľko, v  pokoji. Úprimnú sústrasť rodine a všetkým blízkym.

Otvoriť galériu

Richard Raši, podpredseda Smeru-SD
- Vyjadrujem úprimnú a hlbokú sústrasť rodine, priateľom a blízkym Pavla Pašku, rovnako aj všetkým, ktorí si ho vážili a mali ho radi. Odišiel, aj keď bol stále plný entuziazmu a chuti do života. Pavol Paška počas svojho života na náš kraj a mesto nikdy nezabudol a vždy bojoval za východné Slovensko.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, df, rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Europarlament. (ilustr. foto)
Aktualizované
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?