Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2018 10:59 | Správy | Politika

Policajný prezident Gašpar odmieta po masívnych protestoch odstúpiť: Čo všetko mám na Kisku!

Našiel vinníka. Policajný prezident Tibor Gašpar (55), ktorý je na čele zboru už šesť rokov, nevidí dôvod na svoj koniec vo vysokej verejnej funkcii. Zatiaľ čo minister vnútra Tomáš Drucker (39) úpenlivo rozmýšľa nad jeho osudom, Gašpar sa bráni zubami-nechtami.

Desaťtisíce protestujúcich v uliciach, ktorí požadujú jeho odchod pre množstvo nevyriešených káuz, odbil tým, že hlavným spúšťačom negatívnych nálad v krajine je prezident Andrej Kiska (55). 

Zdá sa, že po odchode Roberta Kaliňáka sa do vojny s Kiskom púšťa jeho kôň, ktorého si vybral za policajného šéfa. Gašpar tlaky na svoj odchod odvracia útokmi na prezidenta. Tvrdí, že dôveryhodnosť polície nie je taká zlá oproti iným štátnym inštitúciám, ako napríklad súdom. „Prečo mám stále odstupovať ja? Jeden minister ide na poďakovanie prezidentovi SR s kytičkou a prezident polície počúva každý druhý deň od prezidenta SR, že už má odstupovať,“ povedal Gašpar v rozhovore pre rádio Aktual. Narážal na exministerku Luciu Žitňanskú, ktorú Kiska po jej demisii prijal v paláci. Vo štvrtok podvečer boli v uliciach Slovenska desaťtisíce demonštrantov, ktorí spochybňovali výsledky polície. Gašpar si myslí, že ich cieľom je vytváranie nepravdivého obrazu o nefunkčnej polícii pod neschopným prezidentom.

„Považujem to za politickú požiadavku,“ reagoval na to, či odstúpi. Myslí si, že vyjadrenia Kisku o tom, že dôvera v štát sa musí začať budovať aj jeho výmenou, môžu mať iné pozadie. „Všetci dobre vieme, že pred časom tu odznievali výroky prezidenta, že NAKA je zneužívaná voči jeho kauzám alebo kauzám jeho spoločnosti, v ktorej je spoločník. Nebola to pravda, pretože tie prípady vyšetrovali popradskí a prešovskí vyšetrovatelia, ja som o nich nemal ani vedomosť,“ šokujúco sa vyjadril Gašpar.

Vytiahol päť deliktov
Rozprával aj o tom, že dnes má NAKA podľa pokynov prokuratúry na stole 5 rôznych podozrení okolo jeho spoločností. „V dvoch je už aj vedené trestné stíhanie. Hovorím o pozemku, o nejakom daňovom správaní sa spoločnosti, v ktorej je majiteľom pán prezident,“ povedal Gašpar s tým, že ten, kto donekonečna nastoľuje otázku o jeho odvolávaní, je práve Kiska. „Kladiem si otázku, či nie je v konflikte záujmov. Veď on je tiež istým spôsobom ústavný činiteľ politicky angažovaný a v rozdelení moci v tejto krajine by práve on mal najmenej zasahovať do personálnej politiky zboru,“ zakončil Gašpar.

 

Kiska podobné reči nechce znášať. „Jediné, čo prezidenta v súvislosti s osobou pána Gašpara zaujíma, je, kedy ho minister vnútra odvolá z funkcie. Prezidenta mrzí, že sa polícia pod vedením policajného prezidenta Gašpara stala súčasťou politického boja a zlyhala pri ochrane života novinára Jána Kuciaka, ktorý žiadal vyšetriť vyhrážky voči jeho osobe,“ povedal jeho hovorca Roman Krpelan. Dodal, že polícia roky ignorovala varovania o rozkrádaní krajiny na východe Slovenska talianskou mafiou. „To je vizitka práce polície pod vedením policajného prezidenta a smutný príbeh našej krajiny, ktorý naši občania už nemienia tolerovať ani deň,“ dodal Krpelan.

 Aké problémy rieši Kiska?

⇒ Pozemok vo V. Slavkove - po dvadsiatich rokoch od toho, čo Kiska kúpil pozemok, sa teraz súdi o jeho vlastníctvo s Jánom Francom, ktorý si ho nárokuje.
⇒ Dane spoločnosti - Kiskova firma si uplatnila vratku DPH vo výše 146-tisíc eur ako náklady na kampaň, čo bolo neoprávnené, dlh doplatila, prípad sa opäť vyšetruje

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby