Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2018 02:00 | Správy | Servis | Trh práce

Ako získať vysnívanú prácu? Vyhnite sa chybám pri pohovoroch

To, že je na Slovensku dostatok ľudí, neznamená, že zamestnávatelia berú na všetky pozície hocikoho.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na pohovor sa treba aj dnes dôkladne pripraviť. Skúsení personalisti z viacerých spoločností, pôsobiacích na našom pracovnom trhu, upozorňujú na najčastejšie chyby, s ktorými sa pri práci s uchádzačmi o zamestnanie stretávajú. Keď sa ich vyvarujete, zvýšite si tým výrazne šance na úspech.

S pohovormi majú najmenšie skúsenosti najmä ľudia v produktívnom veku, ktorí dlho pracovali na jednom mieste. Takže nemali dôvod chodiť po pohovoroch. „Čerství absolventi majú s pohovormi väčšie skúsenosti, často však neúspešné,“ zhodnotil Michal Batis z bratislavskej pobočky Graftonu. Podľa odborníkov však často robíme pri pohovoroch tie isté chyby.

Riaditeľka ľudských zdrojov spoločnosti ST. NICOLAUS Mariana Matulíková vyčíta uchádzačom, že sa často nedostatočne pripravia na pohovor. „Kandidáti prezentujú aktivity ich predchádzajúcich zamestnávateľov, nie ich vlastné aktivity a úspechy,“ upozorňuje Matulíková. Podľa jej skúseností často považujú za jedinú motiváciu výšku platu. Personalisti na základe stoviek modelových pracovných pohovorov i reálnych skúseností hodnotia, že ľudia chodia na pohovory často nedostatočne pripravení a o neúspechu rozhodujú zdanlivé maličkosti. Okrem toho, pozor si treba dávať na to, čo publikujete na sociálnych sieťach. Personalisti si totiž zvyknú profil uchádzača ešte pred samotným pohovorom pozrieť.

Otvoriť galériu

- Nedostatočná pripravenosť – súčasťou prípravy na pracovný pohovor je vyhľadanie si informácií o pozícii, na ktorú sa uchádzač hlási, o zručnostiach, ktoré sú vyžadované a tiež o spoločnosti, ktorá môže byť jeho potenciálnym budúcim zamestnávateľom.

 

- Nevyužije dostatočne priestor na otázky, ktorý mu ponúkame v záverečnej fáze počas interview – rovnakú príležitosť na kladenie otázok má personalista aj uchádzač. Je dôležité, aby uchádzač odišiel z pracovného pohovoru s uchopiteľnou predstavou o náplni práce, o spoločnosti, benefitoch, pracovnom tíme, firemnej kultúre a iných oblastiach.

- Podceňovanie vplyvu neverbálnej komunikácie – uchádzači si často neuvedomujú, aké významné je podanie ruky pri privítaní, konzistentnosť výrazu tváre s hovoreným slovom, pretože skutočnej, práve prežívanej emócii uveríme z mimiky uchádzača.

Otvoriť galériu

- Je veľký rozdiel rozprávať sa s kandidátom, ktorý sa o spoločnosť zaujíma napríklad tým, že si pozrie webovú stránku, poslednú výročnú správu, príp. si pozrie posledné články o spoločnosti, ako s kandidátom, ktorý má len základné informácie.

- Za nepripravenosť možno považovať aj neschopnosť kandidátov rozvinúť informácie, ktoré si uvádzajú vo vlastnom profesijnom životopise. Pokiaľ uvedú ako svoju najsilnejšiu stránku napr. flexibilitu, recruiter očakáva, že kandidáti budú vedieť uviesť príklady z minulosti, kedy sa táto ich vlastnosť prejavila.

- Rovnako nepresnosti, príp. neaktuálne údaje v životopise sú zbytočnou chybou. Všetky tieto príklady sa dajú veľmi ľahko a v krátkom čase odstrániť. Stačí si kvalitne pripraviť svoje CV, vyhľadať si informácie o spoločnosti, ku ktorej sa chystám na pohovor.

Otvoriť galériu

- Neskorý príchod uchádzača, ale aj telefonát o mieste konania pohovoru v čase, keď by sa už uchádzač na pohovore nachádzať mal, zaručene skazia nielen prvý, ale aj celkový dojem z uchádzača.

- Uchádzači o prácu často podcenia základné znalosti o spoločnosti. Je vylúčené, aby uchádzač nevedel niečo málo o fungovaní firmy a aby nepoznal jej prevádzky. Rovnako ako spoločnosť by si mal uchádzač naštudovať aj pracovnú ponuku, aby presne vedel, koho a s akými kompetenciami spoločnosť hľadá.

- Prílišná výrečnosť alebo utiahnutosť - Vždy hľadáme optimálny stred. Je veľmi dôležité, aby bol uchádzač komunikatívny, ale prirodzene. Emocionálne až teatrálne prejavy na pohovor nepatria rovnako ako jednoslovné odpovede.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo