Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2018 11:55 | Správy | Politika

Liberál Sulík sa ostro pustil do zákazu predaja cez sviatky: Drsný odkaz od obyčajných Slovákov

Už takmer rok platí zákon, ktorý stanovuje zákaz predaja v obchodoch počas 15 sviatočných dní v roku.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Ministerstvo práce ho odôvodňovalo pozitívnym vplyvom na rodinu aj oddychom pre predavačky. Zatiaľ čo bežní Slováci si na nové obmedzenia pomaly zvykajú, predseda SaS Richard Sulík (50) s nariadením vôbec nesúhlasí. Počas Veľkej noci mnohých pobúril vyjadrením, že ak chcú predavačky počas týchto dní voľno, majú si nájsť novú prácu. Tie sa do Sulíka za podobné reči veľmi ostro pustili.

Sulík bol počas Veľkej noci na Slovensku a rozčúlilo ho, že si nemôže kúpiť teplé rožky počas sviatku. „Tak rozhodli poslanci, ktorí si myslia, že vedia lepšie ako vy, ako máte žiť. Hej, poznám tú ‚průpovídku‘, že musíme chrániť tú vykorisťovanú predavačku v Tescu. To je, samozrejme, blud. Lebo v čase nedostatku pracovnej sily má predavačka možnosť ísť pracovať inam, ak jej nevyhovuje práca vo sviatok aj s príplatkom,“ povedal Sulík. Jeho vyjadrenie spustilo veľkú polemiku, pričom na Sulíkovi nenechali diskutujúci ani jednu suchú nitku. Vyčítali mu nedostatok empatie či prirovnávanie Slovenska k Rakúsku, kde sú obchody zatvorené aj počas nedieľ. Nový Čas oslovil niekoľko predavačiek a tie sú rovnako pobúrené. „Keď si pán Sulík myslí, že je to také jednoduché, nech príde robiť predavačku na východ,“ povedala Monika Karnišová zo Šarišských Michalian. Pridáva sa k nej aj Andrea Slamková zo Zvolena, ktorá tvrdí, že politici „zarábajú tisíce mesačne a všetko sa im hovorí ľahko“.

Matovič je proti

 

Sulík po kritike zo svojich rečí neupustil. „Nevravím, že obchody musia byť vo sviatok otvorené. Nevravím ani to, že predavačky musia vo sviatok robiť. Vravím, že štát nech sa do toho nemieša,“ vysvetľoval Sulík s tým, že hneď, ako to bude v ich možnostiach, zrušia tento zákaz. Proti Sulíkovi sa ohradil aj jeho spojenec OĽaNO na čele s Igorom Matovičom. Ten si uvedomuje, že sú ľudia, ktorí majú túžbu nakupovať počas nedieľ a sviatkov. „Na druhej strane si myslím, že politik by mal vždy brať ohľad na slabších, a to sú v tomto prípade predavačky a ich rodiny. Rišovi by som odporúčal najprv studenú sprchu a potom písať statusy, lebo veľmi dobre vie, že my znovuotvorenie obchodov nepodporíme - jedine, ak by pristúpili na náš kompromis - zavrieť obchody každú nedeľu do 16. hodiny, keď by boli spokojní aj jedni, aj druhí,“ uviedol Matovič.

Ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera hovorí, že opatrenie z ich pohľadu hodnotia pozitívne. „Najvýraznejšie kladne je z pohľadu tisícov zamestnancov prevádzok, ktorí tak môžu počas sviatkov tráviť čas s rodinami. Pozitívne však určite je aj to, že samotní zamestnávatelia či obchodníci pri príprave opatrenia súhlasili a uznali, že ak budú také pravidlá platiť pre všetkých, je to fér,“ povedal hovorca Michal Stuška. Tvrdí, že registrujú skôr to, že aj nakupujúci spotrebitelia sa situácii prispôsobili. Rozšírenie o obchody zatvorené v nedeľu v súčasnosti nepripravujú. „Domnievame sa, že na takýto krok ešte spoločnosť pripravená nie je,“ uzavrel Stuška.

 

AKO SI ĽUDIA ZVYKLI NA ZATVORENÉ OBCHODY?

Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa - Billa

- Naši zákazníci si zvykli na zmenu a nenakupujú už nárazovo veľké nákupy tesne pred dňom voľna. Zákazníkov na zatvorené predajne počas sviatkov vždy vopred upozorňujeme. Nevnímame, že by tento krok mal negatívny dosah na obrat našej spoločnosti.

 

Eva Čekovská, hovorkyňa - Tesco

- Sviatky a dni pracovného pokoja boli pre našich zákazníkov obľúbenými dňami na nákupy. Aktuálnym trendom je, že mnohí zákazníci nakupujú viac v predchádzajúci deň s cieľom predzásobiť sa pred sviatkom či sviatkami. Momentálne neplánujeme zavádzať opatrenia, ktorými by sme skracovali otváracie doby v našich obchodoch.

 

Tomáš Bezák, hovorca - Lidl

- Tak obchodníci ako aj zákazníci sa v plnej miere prispôsobili novej legislatívnej úprave otváracích hodín, pričom nákupy sa vo veľkej miere rozložili do dní pred a po sviatkoch. Úprava otváracích hodín našich predajní nateraz nie je z nášho pohľadu aktuálna.

 

NA EKONOMIKU TO MÁ MALÝ VPLYV

Martin Reguli, ekonóm Nadácie F. A. Hayeka

- Z hľadiska dosahov na ekonomiku si myslím, že je nastavený tak, že ľudia väčšinou nakupujú deň pred sviatkom, alebo chodia do zahraničia v dňoch štátnych sviatkov. Je tam určitý negatívny dosah, ale nehovoril by som, že markantný. Je to však stratená príležitosť pre tých, ktorí by si mohli zarobiť aj za sviatočnú maržu - s príplatkom. Je, samozrejme, rozdelenie na tých, ktorí by to uvítali, a tých, ktorí, naopak, sú radi, že majú voľno. Časť nákupnej sily Slovákov odišla do zahraničia. Samozrejme, je to aj na spoločenskú diskusiu, no pravda je, že pracovných príležitostí je na Slovensku v súčasnosti historicky najviac.

 

VÄČŠINA SLOVÁKOV TO PRIJALA POZITÍVNE

Monika Čambáliková, Sociologický ústav SAV

- V drvivej väčšine to zamestnané ženy prijali pozitívne a rovnako aj veľká väčšina spoločnosti. Je to v súlade s našimi tradíciami, je to predsa len 15 dní do roka. Ľudia boli zvyknutí, že tieto dni trávili so svojou rodinou a venovali to osobnému životu alebo duchovnému rozvoju. Nemôžeme si zatvárať oči pred tým, že tu je skupina ľudí, ktorí sú kozmopolitne orientovaní a sú zvyknutí nakupovať na poslednú chvíľu alebo nedodržiavajú tradície. Nedá sa povedať, že všetci Slováci rovnako. Ľudia si to vedeli vyregulovať, že im to nepredstavovalo zásadný problém.

Nech príde predávať

Monika Karnišová (47), predavačka, Šarišské Michaľany

Otvoriť galériu

- Keď si pán Sulík myslí, že je to také jednoduché, nech príde robiť predavačku na východ. Muži robia v zahraničí a my sme predavačky za minimálnu mzdu, aby sme dokázali zaplatiť aspoň byt. Keby sa chlapi vrátili zo zahraničia, hneď by bolo po prebytku pracovných miest. V Rakúsku nemajú otvorené v nedeľu a sú spokojní.

 

Hovorí sa mu to ľahko

Andrea Slamková (34), Zvolen, predavačka

Otvoriť galériu

- Všetko sú to také prázdne reči politikov. Zarábajú tisíce mesačne a všetko sa im hovorí veľmi ľahko. Nech sa vžijú do kože normálnych pracujúcich ľudí, ktorí sú radi za prácu, lebo musia živiť rodinu.

 

Máme na voľno právo

Dušan (37), Bratislava, predajca nábytku

Otvoriť galériu

- Predavači sú ľudia ako ostatní pracujúci, takže z môjho pohľadu na voľno majú právo. Jedine tí, ktorí pracujú pre verejnosť, by mohli mať počas sviatkov otvorené.

 

Nie každý si môže vyberať

Naďa (32), Bratislava, telepredajkyňa služieb

Otvoriť galériu

- Každý človek má právo na voľno. Nie každý si môže vybrať, čo chce robiť, lebo pracovná ponuka nie je široká. Ak je možnosť mať cez sviatky voľno, tak nech to voľno je.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: nov, mač, kil, pb

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?