Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2018 20:51 | Správy | Zahraničné správy

Izrael posiela vyše 16-tisíc afrických migrantov do Európy a Kanady: Dotknuté krajiny reagujú!

Izrael dosiahol s Organizáciou Spojených národov dohodu, ktorou sa ruší plánované vyhostenie afrických žiadateľov o azyl z jeho územia, pričom veľká časť z týchto migrantov sa presídli do západných krajín.

Oznámila to v pondelok kancelária izraelského predsedu vlády Benjamina Netanjahua. Neskôr informáciu potvrdil aj samotný premiér, informovala agentúra DPA.

Netanjahu uviedol, že na základe dohody dosiahnutej s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyšle Izrael vyše 16 000 afrických migrantov do západných krajín ako Nemecko, Kanada či Taliansko. Zvyšku afrických azylantov, a síce asi 16 000 osobám, bude podľa premiéra udelený ochranný štatút a na území Izraela budú môcť zostať.

Dosiahnutá dohoda, ktorá bude implementovaná v nadchádzajúcich piatich rokoch, odvracia hrozbu nútenej deportácie migrantov do bližšie nešpecifikovaných afrických krajín.

 

"Toto je jedinečná dohoda medzi vysokým komisárom OSN a Izraelom, ktorá presunie 16 250 osôb, premiestni ich do rozvinutých krajín ako Kanada alebo Nemecko a Taliansko. To je záväzok, ktorý vysoký komisár OSN urobil; zorganizovať to a dokonca to zaplatiť," povedal Netanjahu na tlačovej konferencii.

Talianske ministerstvo zahraničia v krátkom vyhlásení oznámilo, že neexistuje žiadny dohovor s Talianskom v rámci dohody Izraela s UNHCR. Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že "nevie o konkrétnej žiadosti o prijatie do starostlivosti utečencov žijúcich v Izraeli, najmä z afrických krajín".

 

"UNHCR sa bude s podporou prijímajúcich krajín v rámci tejto dohody usilovať o to, aby uľahčil približne 16 000 Eritrejcom a Sudáncom odchod do tretích krajín, ktoré ešte len budú stanovené," uviedol vo vyhlásení úrad OSN. Podľa neho sa tak má stať v rámci rôznych programov, vrátane podpory združovania rodín či migrácie pracovnej sily.

Okolo 37 000 afrických migrantov a tisíce ich detí, pochádzajúcich najmä z Eritrey a Sudánu, uniklo v uplynulých rokoch pred nebezpečím práve do Izraela. Ten však považuje väčšinu z nich za ekonomických migrantov, nazýva ich votrelcami a tvrdí, že nie je povinný ponechať ich na svojom území. Afrických migrantov je však na území Izraela viac, než počet o akom v pondelok hovoril Netanjhau a nie je teda doposiaľ zrejmé, čo sa stane s tými zvyšnými, konštatovala agentúra DPA.

Pôvodný plán na ich vyhostenie vyvolal v krajine vlnu rozhorčenia, najmä medzi ľudskoprávnymi či mimovládnymi organizáciami. Kritici opatrenia tvrdili, že deportácie sú neetické a poškodia imidžu Izraela ako útočiska pre židovských migrantov. Netanjahu pôvodne avizoval úmysel vyhostiť týchto utečencov do tretích krajín, pričom podľa izraelských médií sa chcel dohodnúť s Rwandou a Ugandou. V pondelok však na tlačovej konferencií oznámil, že takýto plán sa neuskutoční "pre obmedzenia a politické problémy tretích krajín".

Dohodu s OSN privítali izraelské ľudskoprávne organizácie, ktoré uviedli, že jej uplatňovanie budú pozorne sledovať. Tak sa chcú uistiť, že všetci žiadatelia budú mať zabezpečené ľudské práva, štatút a bezpečie v Izraeli či iných krajinách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo