Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2018 11:00 | Správy | Domáce správy

Bašternák mieri pred súd za čachre s vratkami DPH: Vráti mu štát dva milióny eur?!

Nedarí sa mu. Podnikateľ Ladislav Bašternák (45), v ktorého bytovke býva aj šéf Smeru Robert Fico (54), má zarobené na poriadny problém.

Za to, že si od štátu vypýtal na fiktívnych vratkách DPH dva milióny eur, najnovšie mieri pred súd. Prokuratúra na neho podala obžalobu a biznismenovi nepomohla ani snaha vykúpiť sa zo svojho činu. V rámci tzv. účinnej ľútosti totiž Bašternák vrátil štátu dva milióny eur, aby sa vyhol beztrestnosti a odborníci sa teraz sporia, či mu tieto peniaze vrátia späť.

Bašternák si v roku 2012 cez firmu BL 202 kúpil sedem bytov za 12 miliónov eur v hotovosti v komplexe Five Star Residence, ktorý staval Marián Kočner. Byty mali skutočnú hodnotu 1,5 milióna eur a napriek tomu mu štát vyplatil na vratkách DPH dva milióny eur. Teraz ide k súdu. „Prokurátor neakceptoval návrh obvineného na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti. Podal na obvineného Ladislava B. obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného,“ uviedla hovorkyňa Andrea Predajňová. Narážala na fakt, že Bašternák sa snažil využiť inštitút účinnej ľútosti, zaplatil dva milióny eur späť štátu a dúfal, že obvinenia voči nemu stiahnu. Prokurátor však uznal, že v tomto prípade Bašternák nemal na ľútosť nárok. Teraz mu hrozí 7 až 12 rokov v base.

Otvoriť galériu
Vynára sa otázka, čo bude s dvoma miliónmi eur, ktoré Bašternák vložil na účet Štátnej pokladnice. Odborníci sa v názoroch na to, či mu peniaze vrátiť späť, keď mu účinnú ľútosť zamietli, rozchádzajú. „Toto je veľmi špecifická situácia. Za iných okolností, podľa nových zákonov, by bol stíhaný za „daňový podvod“, kde účinná ľútosť nie je vôbec prípustná a nie za „neodvedenie dane“. On tie peniaze vrátil preto, aby zanikla trestnosť toho činu. Keď ľútosť nebola akceptovaná, tak nech to vyznieva akokoľvek divne, tak by mu asi mali byť peniaze vrátené,“ povedala rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

 

Zároveň dodáva, že je viacero možností, ako s miliónmi naložiť - aj to, že budú chápané ako náhrada škody. Právnik Marek Benedik si na druhej strane myslí, že na peniaze Bašternák môže zabudnúť. „Ak dva milióny eur plnil ako úhradu daňového záväzku, nemá nárok na ich vrátenie,“ dodal Benedik.

Ako funguje účinná ľútosť

  • podnikateľ zaplatí nižšiu daň ako v skutočnosti má
  • ak to zistia daniari a začnú vyšetrovanie, podnikateľ môže daň doplatiť - tzv. inštitút účinnej ľútosti a vyviaznuť bez trestu
  • súčasný zákon už vylučuje, aby sa tento inštitút uplatnil v prípade daňových podvodov
  • v prípade vratiek DPH to v minulosti zákon nerozlišoval

V hre je poľahčujúca okolnosť

Daniel Lipšic, advokát

Otvoriť galériu
Nie je to možné. Je to náhrada škody, ktorú svojím konaním spôsobil a môže mu byť uznaná len ako poľahčujúca okolnosť. Vyjadrenia, že by sa mu mal vrátiť neoprávnene uplatnený a vyplatený nadmerný odpočet DPH, považujem za absurdné. Svedčia o nepochopení základných inštitútov trest- ného práva.

Peniaze mu môžu vrátiť

Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru

Otvoriť galériu
Podnikateľ peniaze vrátil preto, aby zanikla trestnosť činu. Keď ľútosť nebola akceptovaná, tak nech to vyznieva akokoľvek divne, ale peniaze by mu asi mali byť vrátené. Dovolím si tiež tvrdiť, že aj sudca by mohol ešte účinnú ľútosť akceptovať. Zaplatenie dvoch miliónov môže byť chápané aj ako náhrada škody a tým pádom by sudca pri výmere trestu rozhodoval v dolnej hranici trestnej sadzby - 7-8 rokov vo väzení.

Súd môže mať na ľútosť iný názor

Róbert Bános, advokát

Otvoriť galériu
Pokiaľ obvinený v trestnom konaní zaplatí daň za účelom vyjadrenia účinnej ľútosti, tak tú mu štát v žiadnom prípade nemusí vrátiť. Je to z dôvodu, že ide o zaplatenie dane, ktorú mal odviesť už skôr a práve preto je trestne stíhaný, lebo tak neučinil vtedy, keď mal. Okrem toho platí, že aj keď prokurátor dodatočné zaplatenie dane nepovažoval za prejavenie účinnej ľútosti, súdy na to môžu mať neskôr odlišný názor, stále bude môcť byť obvinený oslobodený spod obžaloby.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú