Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2018 11:13 | Správy | Domáce správy

Poliačik hodnotí prácu ministerstva školstva na päťku: Zo 118 predvolebných sľubov splnilo 10!

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR splnilo iba desať cieľov zo 118, ku ktorým sa zaviazalo.

Vyčíslil to nezaradený poslanec Národnej rady SR Martin Poliačik (Progresívne Slovensko), ktorý o tom hovoril na tlačovej konferencii v parlamente. Prácu rezortu školstva hodnotí známkou nedostatočná a odporúča, čím by učiteľom reálne pomohol.

Najhoršie si vláda podľa Poliačika počínala v oblasti vysokého školstva, dobre na tom nie je ani regionálne školstvo. "Nula splnených cieľov je aj v oblasti duálneho vzdelávania a športu," doplnil s tým, že lepšie si počína ministerstvo v oblasti národnostných menšín. "Už teraz je 50 percent cieľov splnených a na zvyšných sa pracuje," uviedol poslanec. Poukázal aj na zákon, ktorý má zvýšiť atraktívnosť učiteľského povolania. Poliačik mu neverí.

Podľa poslanca učitelia stále nedostali zmeny, ktoré im rezort roky sľubuje. Pripomenul pripravovaný strategický dokument Učiace sa Slovensko, s ktorým sa podľa neho od novembra roku 2016 nič nedeje.

 

Poliačik je presvedčený, že učiteľom a školstvu by reálne pomohli kvalitná a systematická metodická podpora, mentoring, dostatok metodických materiálov, učebníc, online materiálov a sloboda pri ich výbere. "Musíme mať systematickú podporu učiteľov v školách, aby boli schopní nielen plniť si úlohy, ale aj aby mohli svoje vzdelávanie a vzdelávanie detí prispôsobovať 21. storočiu. A aby deti vedeli pripravovať aspoň čiastočne na ten svet, ktorý príde. Nie, že ich iba učíme zorientovať sa v tom, ktorý máme dnes," povedal Poliačik.

Podľa neho treba tiež funkčný systém kontinuálneho vzdelávania a vyššie platy, ktoré by postupne do roku 2025 mali dosiahnuť hranicu 80 percent priemerného platu zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním. "Učiteľom treba zvýšiť plat bez toho, aby to záviselo od ich vzdelávania," doplnil s tým, že zmeniť treba napríklad aj prípravu budúcich učiteľov.

MŠVVŠ odpovedá: Pripomína splnené opatrenia, vyššie platy učiteľov chce od septembra

Zásadné opatrenia v oblasti čerpania eurofondov, príprava Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, zmeny v oblasti regionálneho školstva, zvýšenie prostriedkov na učebnice a asistentov učiteľa, dofinancovanie Agentúry na podporu výskumu a vývoja. Tieto a ďalšie úlohy sa podľa rezortu školstva podarilo naplniť po nástupe ministerky Martiny Lubyovej (nom. SNS). 

Otvoriť galériu

Zmeny sa dotkli podľa ministerstva aj regionálneho školstva. Školský zákon zmenil financovanie školských klubov detí, dočasne zaviedol výnimku pre Bratislavský kraj v prípade prijímania žiakov na osemročné gymnáziá či elektronickú triednu knihu. Novela zákona o odbornom vzdelávaní, ktorá je v legislatívnom procese, má priniesť podporu duálneho vzdelávania, podporné opatrenia pre vstup zamestnávateľov i škôl do procesu duálneho vzdelávania, zlepšenie kariérového poradenstva a podobne.

Podľa rezortu pokračujú aj rokovania ohľadom zvýšenia platov učiteľov a odborných zamestnancov školstva. "Cieľom je zabezpečiť toto zvýšenie nie od januára 2019, ako hovorí programové vyhlásenie vlády, ale už skôr, od septembra tohto roka," uvádza.

Poukazuje aj na zvýšenie finančných prostriedkov na učebnice a asistentov učiteľa. "Výsledkom intenzívnych rokovaní s Ministerstvom financií SR bolo zvýšenie prostriedkov v prípade učebníc o štyri milióny eur v roku 2017, v roku 2018 až o päť miliónov eur a na asistentov učiteľa o osem miliónov eur," doplnilo ministerstvo. Pripomína, že na zlepšenie podmienok na vysokoškolských internátoch ide 20 miliónov eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody