Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2018 07:55 | Správy | Politika

Umelci sa tvrdo pustili do novej ministerky kultúry: Laššáková im však za to nič nedarovala

Nemá dôveru vlastných ľudí. Minulý týždeň prezident Andrej Kiska (55) prijal pozmenený návrh Petra Pellegriniho (42), následne ho vymenoval za nového premiéra a spolu s ním odklepol aj nové zloženie vládneho kabinetu.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Jedným z prekvapivých mien bola Ľubica Laššáková (42), ktorá sa stala ministerkou kultúry. Netrvalo dlho a zdvihla sa vlna kritiky na jej odbornosť, dôveryhodnosť či morálnu integritu. Nespokojnosť vyvrcholila petíciou, pod ktorú sa podpísali stovky osobností slovenskej kultúry a žiadajú jej okamžité odstúpenie. Nový Čas oslovil niektorých z nich s otázkou, prečo je podľa nich Laššáková nevyhovujúca. Čo na kritiku hovorí nová ministerka?

Čo žiadajú umelci?
⇒ Uznanie, že Laššákovej nominácia nebola zodpovedná.
⇒ Bezodkladné odstúpenie Ľubice Laššákovej z postu ministerky kultúry.
⇒ Aby nový premiér navrhol kandidáta, ktorý sa môže o dôveru umelcov aspoň začať uchádzať.

Otvoriť galériu
- -Je to vyslovene stranícka nominácia. Mal by tam byť človek, ktorý je kompetentnejší. Osobnosť, ktorá by v dnešnej dobe zaručila nejakú neutralitu a trošku by vymenila tých, čo tam boli. Myslíme si, že kultúrna obec tam potrebuje osobnosť. 

 

Otvoriť galériu
- Prečítala som si tie vety, ktoré vyhlásila ministerka kultúry doteraz, a naozaj si myslím, že by tam mal byť niekto kompetentnejší. Dúfam, že jej to budeme môcť povedať aj na osobnom stretnutí.

Otvoriť galériu

- Funkciu ministra kultúry má zastávať človek, ktorý je všeobecne známou a rešpektovanou osobnosťou z prostredia kultúry. Pre mňa napríklad Emília Vášáryová, bývalý riaditeľ SND Dušan Jamrich, bývalý šéf Činohry Emil Horváth alebo riaditeľ Divadla Astorka Vlado Černý.

 

Otvoriť galériu
- Som absolútne šokovaný, že pani ministerka kultúry si dovolí povedať hrozné hlúposti o zaoceánskych peniazoch a riadení Sorosom. Ako potenciálna ministerka kultúry by mala vedieť lepšie narábať s faktmi. Čo sa týka odbornosti, tak o tejto dáme nič neviem.

Otvoriť galériu
Herec Ady Hajdu
Zdroj: Ivan Pastor
-Akceptujem, že to musí byť nominant Smeru. Ale prečo by tam mala byť pani Laššáková? Keď urobíte tri kultúrne akcie, tak máte byť ministrom? Pripadá mi to tak, že ako hovorí klasik Lasica - ten, kto ešte nebol minister, nech sa prihlási u súdruha Žinčicu.

Otvoriť galériu
- Pre mňa je zásadné to, že nemá dôveru ľudí, ktorých má riadiť. Tu je dôležitá odbornosť, ale aj dôvera a ona nespĺňa ani jedno z týchto kritérií. Ministrom môže byť umelec či manažér, ale aj profesionál, osvedčený z iných kultúrnych inštitúcií.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc
- Poznám veľa ľudí, ktorí by boli kvalifikovaní na tento post, ale je to už nová generácia, ktorá nespĺňa stranícku požiadavku. Myslím si, že títo ľudia sa venujú svojej odbornosti, a nie stúpaniu po straníckom rebríčku. Prečo nie pani Laššáková? Som presvedčená z jej rozprávania aj z priorít, ktoré naznačila, že ani len netuší, kam sa uberá súčasná kultúra na Slovensku.

Otvoriť galériu

Stovky osobností kultúrnej obce si neželajú mať za ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú. Vo svojej výzve uvádzajú, že v tejto funkcii chcú vidieť osobu, „ktorá sa svojou kvalifikovanosťou bude môcť uchádzať o dôveru verejnosti“. Laššáková výzvu vníma a s jej signatármi sa chce v najbližších dňoch stretnúť. „Viem o tejto výzve a po Veľkej noci sa rada stretnem s jej signatármi, aby sme si vysvetlili, čo odo mňa žiadajú,“ uviedla nová ministerka kultúry, podľa ktorej však výzva nie je férová. „Som vo funkcii tri dni aj s cestou. A títo ľudia sa verejne vyjadrili, že nepoznajú moju prácu,” dodala Laššáková.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: mač, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder