Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2018 20:15 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Američania reagujú na floridskú masakru: Desaťtisíce ľudí protestujú proti zbraniam

Desaťtisíce študentov a ďalších ľudí z rôznych častí Spojených štátov dorazili v sobotu do Washingtonu, kde začala demonštrácia za sprísnenie kontroly predaja zbraní.

Akcia, na ktorej organizátori očakávajú až polmiliónovú účasť, má za cieľ presvedčiť zákonodárcov k prijatiu tvrdších zbraňových zákonov v reakcii na februárový masaker na floridskej škole. Ďalšie desiatky tisíc ľudí sa zišli v New Yorku a iných amerických veľkomestách, uviedla agentúra AP, ktorá odhadla celkové množstvo účastníkov na niekoľko stoviek tisíc. "Ľudia chcú zákaz predaje útočných zbraní, ľudia chcú zákaz veľkokapacitných zásobníkov. Ľudia chcú prísnejšie previerky ľudí kupujúcich zbrane.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Buď stojte na našej strane, alebo sa majte na pozore. Voliči prichádzajú," odkázal z pódia politikom za aplausu davu 17-ročný Cameron Kasky, ktorý krátko po floridskej masakre predniesol ostrú televíznu konfrontáciu s republikánskym senátorom Markom Rubiom. Demonštranti pri akcii nazvanej Pochod za naše životy čiastočne zaplnili viac než kilometer dlhú washingtonskú Pensylvánsku triedu vedúcu medzi Kapitolom a Bielym domom. V ich rukách boli vidieť transparenty s heslami ako "Chráňte deti, nie zbrane" či "My sme zmena". Niektorí z nich zdvíhali ruky, na ktorých mali nápis "Nestrieľajte".

 

"Vyrastali sme s vedomím, že sa nám niečo podobné môže stať," povedala denníku The Washington Post 18-ročná Callie Stoneová v narážke na vraždu 17 ľudí, prevažne študentov, spáchanú na strednej škole vo floridskom meste Parkland 19-ročným vylúčeným študentom. Okrem študentov dorazilo na akciu mnoho ich rodičov, niektorí pedagógovia či ďalší ľudia. Podľa televízie CNN sa v dave zišla skupina ľudí, ktorí prežili rôzne masakry strelnou zbraňou z minulých rokov, napríklad vlaňajšiu streľbu v Las Vegas či pred tromi rokmi v orlandskom nočnom klube Pulse. Pri oboch zahynuli desiatky ľudí.

Medzi jednotlivými rečníkmi vystupujú na podporu protestu známi hudobníci, medzi nimi Ariana Grande, Miley Cyrus či Ben Platt. Účastníci akcie chcú presvedčiť zákonodárcov a prezidenta Donalda Trumpa, aby presadili niektoré obmedzenia vedúce k zvýšeniu bezpečnosti na školách. Ku krokom, ku ktorým vyzývajú, patrí napríklad zvýšenie vekové hranice pre predaj strelných zbraní či úplný zákaz predeje niektorých útočných zbraní. Väčšina zákonodárcov sa aj pod vplyvom mocné lobby majiteľov zbraní stavia k týmto opatreniam vytrvalo odmietavo, aj keď floridská masakra vďaka tlaku študentov prispela k zahájeniu otvoreniu debaty. Do ulic vyrazili tiež desaťtisíce ľudí v ďalších mestách vrátane samotného Parklandu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť