Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Sninčania sa poskladali na nové cétečko: Keď im starý prístroj doslúžil, nemali na výber

Nemocnicu si nedajú. Lekári Nemocnice Snina ostali šokovaní, keď nedostali dotáciu na nové cétečko. Ľudia to však nenechali tak. Kým inde sa nakupovalo predražené CT, oni na nový prístroj prispeli z vlastných vreciek.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii
Mesto, okolité obce i obyvatelia dokázali dať dohromady až 532 500 €. Radosť však netrvala dlho. Zistili, že rezort zdravotníctva chystá zrušenie pôrodnice. Podľa primára to môže kvôli vzdialenostiam znamenať ohrozenie života.

Sninskej nemocnici vypovedal službu starý prístroj. „Staré CT fungovalo už cez 10 rokova bolo na konci životnosti. Ročne urobíme cez 3 000 CT vyšetrení. Potrebovali sme nutne zabezpečiť nové. Sme veľmi radi, že sa nám to nakoniec podarilo,“ teší sa námestník a primár Norbert Orinín.
Sninčania opakovane žiadali ministerstvo o financie na drahý prístroj. Bezvýsledne. „Tak sme sa rozhodli, že si prístroj kúpime sami. Z mesta sme vyčlenili 350 000 €. Oslovovali sme starostov a mnoho ďalších ľudí. Zjednotilo nás to a spoluprácou mnohých sa nám podarilo dať dohromady 535 200 € na vysúťažené CT,“ má radosť aj primátor Štefan Milovčík. Nové cétečko už začalo slúžiť pacientom. „Čas vyšetrenia sa znížil na polovicu. Je z hľadiska dávky žiarenia šetrnejšie a skrátia sa čakacie doby. Diagnostika je oveľa presnejšia,“ hovorí rádiologička Martina Jevčičová.


Zrušenie pôrodnice

Nadšenie prekazila správa o plánovanom rušení pôrodnice. „Zaskočilo ma to. Vybrala som si túto pôrodnicu, som veľmi spokojná s prístupom aj so starostlivosťou. Mala som možnosť rodiť inde, ale nerozmýšľala som o tom,“ prezradila čerstvá mamina Lenka Gajdošová (27) z Belej nad Cirochou, ktorá na svet priviedla malú Ninku.

 

Zhrozený ostal i primár gynekologicko–pôrodníckeho oddelenia. „Podľa kategorizačnej komisie by mali byť zachované iba pôrodnice s vyše 500 pôrodmi ročne. My máme každý rok asi 300 pôrodov. Ich počet však nemôže byť určujúci. Do ďalšej najbližšej pôrodnice v Humennom môže byť aj 70 km. Mohlo by to znamenať ohrozenie rodičky aj dieťaťa!“ varuje primár František Pavlovčin s tým, že k nim kvôli odborníkom prichádzajú aj rodičky z iných regiónov.

Primátor i vedenie nemocnice sa znova obracajú na novú ministerku. „Verím, že na ministerstve prehodnotia tie počty. Nemocnica v Snine je potrebná so všetkými oddeleniami. Odkedy je mestská, snažíme sa o ňu starať a nakupovať prístrojovú techniku. Robíme dobrú vec pre budúcnosť regiónu. Snažíme sa, aby na východe aj niečo predsa bolo, a nie nič, ako to odznelo pred pár dňami!“ hovorí primátor Milovčík. Ministerstvo zdravotníctva sa do uzávierky k problému nevyjadrilo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Eva Eperješiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Ilustračné foto
Z basy ušli väzni, odpadnete, ako to spravili: Jedného stále nenašli!
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!