Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2018 14:26 | Správy | Politika

Dramatická rozprava: Matovič vytiahol fotku Kuciaka († 27) a Kušnírovej († 27), Danko ho vykázal zo sály!

Celkovo až 39 poslancov Národnej rady SR sa písomne prihlásilo do rozpravy k Programovému vyhláseniu vlády (PVV), ktorá sa začala po 13. hodine. V zozname nie je žiaden koaličný poslanec.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Podľa rokovacieho poriadku písomne prihlásený člen snemovne môže rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Po ich vystúpeniach bude ešte množné prihlásiť sa ústne. Plénum bude rokovať do 16. hodiny, takže je zrejmé, že hlasovanie o dôvere vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) príde na rad až na budúci týždeň.

Podmienkou je, aby za dôveru zahlasovala nadpolovičná väčšina prítomných členov snemovne. Už skôr však písomne deklarovalo podporu 79 poslancov.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Rozprava k Programovému vyhláseniu vlády
16:15

Hlasovanie o dôvere vláde Petra Pellegriniho sa presúva na budúci týždeň. Dôvodom je veľký záujem opozičných poslancov zapojiť sa do diskusie. Rokovanie bude pokračovať v pondelok ráno.

Písomne prihlásených ostáva ešte 34 členov snemovne, na začiatku ich bolo 39. Z koalície sa okrem faktických poznámok do debaty neprihlásil zatiaľ nikto. Možnosť vystúpiť nevyužili ani ministri. Po vystúpení písomne prihlásených bude ešte možnosť zapojiť sa ústne.

15:49

Igor Matovič protestuje proti svojmu vykázaniu z rokovacej sály. ,,Dnes som predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi ukázal bez slov foto Jána a Martiny - s tým, že nech sa im pozrie do očí. Andrej Danko ma následne vykázal z rokovania parlamentu so slovami ,Vykazujem vás zo sály do konca rokovania tejto schôdze!´" informuje líder OĽaNO v stanovisku.

,,Lenže zákon, rokovací poriadok, umožňuje vykázať poslanca len do skončenia rokovania v danom dni, presné znenie podľa § 32, odsek 2 je "... predsedajúci vykáže poslanca z rokovacej sály až do skončenia rokovania v tom istom dni." Zároveň sa nedá vykázať poslanec, ktorý v sále nie je prítomný, čo som ja v čase vykázania už nebol. Tým predseda parlamentu porušil zákon, kedy mi ako poslancovi bráni v slobodnom výkone môjho mandátu, ktorý mi vo voľbách dali moji voliči," píše Matovič. ,,Uvedomujem si, že pán predseda je už "terazky Kapitán" a podľa jeho ministra obrany je rozkaz viac ako zákon. Napriek tomu som presvedčený, že zákon by mal platiť pre všetkých rovnako a na to, že predseda parlamentu neovláda zákon, by nemali doplácať ostatní poslanci," dodáva.

15:13

Programové vyhlásenie novej vlády hnutie Sme rodina nepodporí a bude hlasovať proti nemu. A to napriek tomu, že sú v ňom aj niektoré tézy, ktoré sa opozičnému hnutiu pozdávajú. Hovoril o tom predseda Sme rodina Boris Kollár v diskusii k vládnemu programu.

Sme rodina naďalej trvá na tom, že situáciu v spoločnosti nevyrieši výmena vlády. "Najlepším a najzodpovednejším riešením by boli predčasné voľby. Keby sme to nechali na ľudí, bolo by to najkorektnejšie," zdôraznil Kollár. Zároveň odmietol reči, že opozícii ide len o ministerské fleky, a preto volá po voľbách.

"Ja sa o žiadne kreslo netrasiem. Nikdy do exekutívy nepôjdem, nikdy nepôjdem do vlády, aj keby som niekedy bol jej súčasťou," vyhlásil Kollár. Zdôraznil, že úlohou politikov je v súčasnosti upokojiť situáciu v spoločnosti a obnoviť dôveru ľudí v štát a jeho inštitúcie, ktorú stratili. Koaliční poslanci sa do debaty veľmi nezapájajú, nereagovali ani na Kollárovo vystúpenie.

15:07

Národná rada (NR) SR opäť funguje v normálnom režime. Hasiči potvrdili, že biela látka, ktorú aktivista v piatok popoludní vysypal pred hlavný vstup, nie je nebezpečná. TASR o tom informoval hovorca predsedu NRSR Tomáš Kostelník.

Hlavný vchod do budovy NRSR bol popoludní uzavretý, vojsť sa dalo len cez ubytovaciu časť. Bezpečnostná služba vykonala štandardné kroky na zabezpečenie bezpečnosti budovy a kontaktovala políciu.

14:38

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) vykázal šéfa OĽaNO Igora Matoviča na zvyšok rokovacieho dňa zo sály, lebo sa nesprával v súlade so zákonom. Takýto postup predsedajúcemu za istých podmienok umožňuje rokovací poriadok.

Ten hovorí, že poslanca, "ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej miestnosti prekročil hranice slušnosti, predsedajúci vyzve zachovávať poriadok. Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, môže predsedajúci vykázať poslanca až do skončenia rokovania v tom istom dni z rokovacej miestnosti. Vykázaný poslanec má právo zúčastniť sa na hlasovaní o každom návrhu". Takýto postup znamená pre Matoviča neospravedlnenú absenciu.

Matovič sa previnil napríklad tým, že počas svojho vystúpenia k programovému vyhláseniu vlády používal vizuálnu pomôcku, čo zákon zakazuje. Líder OĽaNO ukazoval fotku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Nech si Andrej Danko robí teraz čo chce, nech mi dá aj pokutu," povedal Matovič, keď vytiahol fotku. Ako tvrdil, malo ísť o zrkadlo novej vlády.

14:22

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) neplánuje podporiť novú vládu. Viaceré výhrady má voči staronovým ministrom, najmä ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) a ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (nominantka SNS). Vyčítala im viaceré pochybenia počas ich ministrovania. Príkladom môže byť kauza resocializačného zariadenia Čistý deň či kauza ohľadom zariadenia Peto.

"Richter nezvládol financovanie sociálnych služieb a nepriniesol riešenia na zlepšenie sociálnych služieb. Pred neplnením si povinností zo strany vyšších územných celkov zatvára oči," uviedla Ďuriš Nicholsonová. Tiež je presvedčená, že si Richter neplní záväzky z Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. "Proces deinštitucionalizácie sociálnych služieb sa nepohol. Minister Richter nerieši hrozivú situáciu v sociálnych vylúčených spoločenstvách," upozornila Ďuriš Nicholsonová.

V systéme jej chýba jednotný nezávislý posudkový systém. "Opatrovateľská služba ako terénna sociálna služba je nedostupná. Seniori zostávajú bez pomoci. Platy opatrovateliek sú na úrovni minimálnej mzdy a neboli menené roky. Nedokázal ochrániť deti a mládež pred znevažovaním, zneužívaním a týraním. Nedokázal ochrániť ani najmenšie deti," vyčíta Richterovi podpredsedníčka parlamentu.

Úrady spadajúce pod rezort práce si podľa nej "robia čo chcú a veselo porušujú zákony". Tiež sa jej nepáči, že Richter zabezpečil pre svoju stranícku kolegyňu Vieru Tomanovú post komisárky pre deti. "Spackal jasličkový zákon. Poberatelia invalidných dôchodkov sú poškodzovaní zo strany Sociálnej poisťovne," uviedla k Richterovi Ďuriš Nicholsonová.

Zároveň kritizovala aj Matečnú. Podľa nej musela Matečná ešte ako šéfka Slovenského pozemkového fondu (SPF) vedieť o praktikách talianskej mafie na východe Slovenska. Upozornil ju totiž na to podľa Nicholsonovej jej podriadený dvomi listami.

Nesúhlasí ani s výmenou na ministerstve vnútra, ktoré je podľa nej v totálnom rozklade. Zaujímalo ju, ako bude minister Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) riešiť kauzu Gorila, ale aj prípad z minulosti, kedy bolo políciou zadržaných niekoľko kilogramov kokaínu či daňové podvody.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo