Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2018 09:25 | Správy | Domáce správy

Danko otvoril parlamentnú schôdzu: Poslanci budú hlasovať o dôvere Pellegriniho vláde

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) otvoril 30. schôdzu pléna, ktorej hlavným bodom je rokovanie o Programovom vyhlásení vlády (PVV) Petra Pellegriniho (Smer-SD) a s tým spojená žiadosť jeho kabinetu o dôveru poslancov.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) otvoril 30. schôdzu pléna, ktorej hlavným bodom je rokovanie o Programovom vyhlásení vlády (PVV) Petra Pellegriniho (Smer-SD) a s tým spojená žiadosť jeho kabinetu o dôveru poslancov. Vládny program je takmer totožný s tým, ktorý prijala vláda Roberta Fica (Smer-SD) ešte v roku 2016.
Na získanie dôvery potrebuje aspoň 76 hlasov od poslancov, podporu novému kabinetu vopred avizovalo 79 členov snemovne. Najväčšie opozičné strany SaS a OĽaNO sa nepridajú, lebo Pellegriniho vláde neveria.

PVV schválila vláda vo štvrtok jednomyseľne. Oproti textu z roku 2016 z neho vypadla neaktuálna časť o slovenskom predsedníctve v Rade EÚ. "Vláda spočíva presne na tých istých politických stranách, ktoré pred dvoma rokmi postavili programové vyhlásenie vlády, a my chceme toto programové vyhlásenie naplniť až do samotného konca," vysvetlil premiér. Zároveň požiadal verejnosť, aby rešpektovala, že dokument vyzerá rovnako ako programové vyhlásenie doterajšej vlády. V opačnom prípade by vláda podľa premiéra strácala čas jeho aktualizovaním o pasáže, ktoré sú už splnené alebo neaktuálne. "My potrebujeme okamžite pracovať, tri týždne táto krajina bola mierne paralyzovaná," ozrejmil Pellegrini.

Ešte pred samotným rokovaním o dôvere vláde dôjde v pléne k personálnym zmenám, ktoré si vyžiadal vznik nového kabinetu. Mandátovo-imunitnému výboru má po novom šéfovať Juraj Blanár (Smer-SD). Vo funkcii nahradí Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý z parlamentu odišiel na pozíciu vicepremiéra pre investície a informatizáciu. Predsedníčkou zahraničného výboru má byť Katarína Cséfalvayová z klubu Mosta-Híd. Doteraz post zastával František Šebej (Most-Híd), no ten sa vzdal mandátu.

 

Z bývalej vlády sa do snemovne ako poslanci vracajú Robert Fico, Robert Kaliňák (obaja Smer-SD) a Lucia Žitňanská (Most-Híd). Parlament opustili už spomínaní Raši, Šebej a tiež Gábor Gál (Most-Híd), ktorý sa stal ministrom spravodlivosti.

Odchody a príchody sa dotkli aj poslaneckých náhradníkov. Snemovňu opúšťa Darina Gabániová a Milan Mojš a prichádzajú Mária Janíková (všetci Smer-SD) a László Balódi (Most-Híd). Títo dvaja budú musieť v úvode schôdze zložiť poslanecký sľub.

M. Janíková a L. Balódi zložili poslanecký sľub

Najvyšší zákonodarný zbor je obmenený. Poslanecký sľub v piatok zložili náhradníci Mária Janíková (Smer-SD) a Ladislav Balódi (Most-Híd), ktorí nastúpili za nových členov vlády Richarda Rašiho (Smer-SD) a Gábora Gála (Most-Híd).

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Takto znie ústavou predpísaný sľub poslanca, ktorý sa potvrdzuje slovom "sľubujem" a podpisom.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!