Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2018 07:59 | Správy | Politika

Noví ministri u prezidenta: Koho hlavu žiadal Kiska od Druckera?!

Prezident Andrej Kiska (55) si po tom, čo mu poverený premiér Peter Pellegrini (42) navrhol pozmenenú vládu číslo dva, zavolal novonavrhnutých ministrov k sebe do paláca.

Rozoberal s nimi ich predstavu o tom, ako budú riadiť svoje rezorty a čo považujú za najdôležitejšie. Nový Čas zisťoval, čo budú chcieť noví šéfovia na svojich ministerstvách presadiť.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Najsledovanejšou postavou sa stal nový minister vnútra Tomáš Drucker, ktorý chcel zostať v zdravotníctve, ale zvážil ťažkú situáciu. „Okamžite chcem spustiť legislatívny proces o tom, ako má vyzerať výber, voľba a odvolanie policajného prezidenta aj šéfa policajnej inšpekcie. Debatovali sme o tom, prezident povedal, že je potrebné riešiť aj túto personálnu otázku,“ povedal Drucker. Zároveň dodal, že s policajným prezidentom Tiborom Gašparom sa musí porozprávať. „Som pripravený túto situáciu dôrazne riešiť. Vnímal som ho doteraz ako človeka, ktorý rozumel svojej robote,“ dodal.

Súčasní tajomníci na ministerstve vrátane pravej ruky Roberta Kaliňáka Denisy Sakovej zostávajú. S Kaliňákom nemá problém diskutovať aj naďalej. „Hovoril som s ním aj dnes. Nebol som človek, ktorý by chodil za niekým na rady, na debaty s kýmkoľvek som otvorený, ale rozhodujem sa podľa vlastného svedomia,“ uzavrel Drucker.

Úrad ponúkne ľuďom niečo, čo pocítia

 

Richard Raši (46), vicepremiér pre investície

Otvoriť galériu

Mám niekoľko priorít - eurofondy, investície a informatizácia. Transparentnosť a zjednodušenie procesov a nadobudnutie dôveryhodnosti pre verejnosť. Je potrebné urobiť stratégiu investičných problémov, ktorá by prekračovala horizont vládnutia. Chcel by som podporiť úrad v tom, aby v informatizácii nastala zmena myslenia a aby to nebolo len o tom, že sa nakúpia hardvéry. Správny postup vidím v tom, aby sa procesy, ktoré sa týkajú života občanov, zmenili. Úrad môže ponúknuť ľuďom niečo, čo pocítia.

Opraviť inštitúcie v regiónoch

Ľubica Laššáková (57), ministerka kultúry

Otvoriť galériu

Nevidím dôvod byť iná ako minister Maďarič, pretože tento rezort nastavil veľmi dobre a zanechal ho konsolidovaný. Medzi priority bude patriť dokončiť veľké rekonštrukcie (Slovenskú národnú galériu, Krásnu Hôrku), ale veľmi rada by som sa ubrala aj do regiónov, pretože tam máme stovky inštitúcií, ktoré potrebujú rekonštrukciu ako soľ. Trošku tú kultúru pozdvihnúť. Koncesionárske poplatky v RTVS sú potrebné, hovoriť o ich výške je predčasné.

Či bude exekučná amnestia, ukáže čas

Gábor Gál (43), minister spravodlivosti

Otvoriť galériu

Bavili sme sa o prioritách, zaujímal sa o inšpekciu, o voľbu ústavných sudcov, dlhé konania na súdoch. Treba dotiahnuť tieto veci, ktoré sú na stole, staré veci ako exekúcie. Treba zrýchliť súdne konania, odbremeniť sudcov od tých administratívnych činností, ktoré nie sú sudcovské (obchodný register). Budeme riešiť exekúcie, či to bude amnestia alebo iná forma, ukáže čas. Čo sa týka dekriminalizácie, tak si stále myslím, že celoživotne poškodiť stredoškoláka pre jednu cigaretu marihuany je problémom.

Rovnaký zdravotnícky štandard

Andrea Kalavská (40), ministerka zdravotníctva

Otvoriť galériu

Snažím sa dotiahnuť reformy, ktoré sme s pánom ministrom začali, aj preto som túto ponuku prijala. Ja som lekár, nikdy v živote som nemala politické ambície, ale vnímala som situáciu v zdravotníctve ako veľmi zlú. Sekcie zdravia a liekovej politiky sú pre mňa najbližšie a v tom budem pokračovať. Naším zámerom je zadefinovať štandard lekárskej starostlivosti, aby pacienti na východnom Slovensku mali taký istý štandard ako v Bratislave. Pána Ráža považujem za človeka, ktorý je múdry, pracovitý a ja si pôsobenie na ministerstve neviem bez neho predstaviť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?