Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2018 18:09 | Správy | Politika

Politici reagujú na nový návrh vlády: Po výroku od poslanca Pellegrinimu zamrzne úsmev

Peter Pellegrini v utorok podvečer predstavil nový návrh zostavenia vlády. Zmeny nastali na dvoch postoch. Ako reagujú poslanci?

Vyhlásenie strany Most-Híd

Bugárovci súhlasia s nomináciou súčasného šéfa rezortu zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) na post ministra vnútra. Takisto súhlasia s tým, aby ministerstvo zdravotníctva prebrala po ňom súčasná štátna tajomníčka rezortu Andrea Kalavská. Uvádza to Most-Híd v písomnom stanovisku.

Nová nominácia strany Smer-SD bola podľa hovorkyne Mosta-Híd Kláry Debnár prerokovaná na Koaličnej rade. "Sme presvedčení, že vymenovaním novej vlády a následným vyslovením dôvery kabinetu v parlamente urobíme prvý krok k upokojeniu situácie v spoločnosti," dodala Debnár.

Šéf Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko

Otvoriť galériu
Ak sa dezignovaný premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a prezident SR Andrej Kiska skutočne dohodli, že novým ministrom vnútra bude Tomáš Drucker, je to veľmi pozitívne. Pre TASR to uviedol podpredseda SNS a šéf Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS). "Tomáš Drucker je skutočne dobrý manažér. Ak ide o veci, ktoré spoločnosť najviac ťažia, veľmi rýchlo by sme sa mohli dostať k tomu, že sa oddelí inšpekcia ministerstva vnútra od ministra," avizoval.

Na druhej strane Hrnko nie je za to, aby minister vnútra prišiel o kompetenciu menovať policajného prezidenta tak, ako to koalícia plánuje. "Nechal by som to ministrovi, ale dal by som tam podmienku, že kandidát musí absolvovať híring na pôde brannobezpečnostného výboru. Pričom stanovisko výboru by bolo pre ministra záväzné. Ale v žiadnom prípade by som nešiel do vecí, ktoré by urobili zo Slovenska unikát. Polícia je súčasťou vnútra," zdôraznil.

 

Podpredseda NR SR a člen brannobezpečnostného výboru Andrej Hrnčiar

Otvoriť galériu
Ministerstvo vnútra potrebuje na čele v súčasnosti viac manažéra ako politika, aby sa podarilo situáciu upokojiť. A Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) ukázal ako minister zdravotníctva manažérsku zručnosť. Pre TASR to uviedol podpredseda NR SR a člen brannobezpečnostného výboru Andrej Hrnčiar (Most-Híd) v reakcii na návrh dezignovaného premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) vymenovať Druckera za ministra vnútra.

"Ja som presvedčený a dúfam, že Tomáš Drucker bude priechodný pre prezidenta. Tak ako ho niektorí spochybňovali, keď išiel z pošty na ministerstvo zdravotníctva, tak ukázal manažérsku zručnosť. Ak bude vymenovaný, držím palce, aby to zvládol," odkázal Hrnčiar.

Podpredseda Sme rodina a člen brannobezpečnostného výboru Milan Krajniak

Otvoriť galériu
Kandidát na post ministra vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) nemal doteraz nič spoločné s bezpečnostnou problematikou. Pre TASR to uviedol podpredseda Sme rodina a člen brannobezpečnostného výboru Milan Krajniak s tým, že z tejto nominácie je trochu v rozpakoch.

"Ministrom vnútra by mal byť človek, ktorý pozná, kto je kto v rezorte, čo má kto za sebou a kto má za ušami. A toto pán Drucker nepozná. Ale počkám si na jeho prvé kroky a budem konkrétnejší," dodal Krajniak.

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič

Otvoriť galériu
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) je síce sympatický muž, avšak ako človek, ktorý opakovane obhajoval Roberta Kaliňáka aj pri jeho najväčších kauzách, určite nie je tým, kto dokáže vrátiť dôveru ľudí v políciu. Uviedol to predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

"Slovensko dnes nevyhnutne potrebuje očistu polície od nominantov nitrianskej mafie, ktorej ju Robert Kaliňák zveril do správy. Slovensko potrebuje políciu úplne nezávislú na politike, a to na sto percent nedokáže verný sluha strany Smer-SD Tomáš Drucker," vyhlásil Matovič. Doplnil, že ak prezident Andrej Kiska myslel svoje slová "o dôveryhodnej vláde, ktorá nebude polarizovať Slovensko vážne, na takúto arogantnú hru strany Smer-SD nemôže pristúpiť".

Podpredseda SaS a člen brannobezpečnostného výboru Ľubomír Galko

Otvoriť galériu
Kandidát na post ministra vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) riadil rezort zdravotníctva systémom pokusov a omylov a je o ňom známe, že nedokázal premiérovi v demisii Robertovi Ficovi (Smer-SD) účinne oponovať, keď ho v priamom prenose ponížil pred verejnosťou. Vyhlásil to Ľubomír Galko, ktorý považuje za nemysliteľné, že Drucker zabezpečí očistu polície.

"Je nemysliteľné, aby dokázal zvládnuť úlohy, ktoré by pred ním v rezorte vnútra stáli, ako výmena čelných funkcionárov v policajnom zbore, na inšpekcii ministerstva vnútra a celkovú očistu polície od vplyvov organizovaného zločinu," myslí si Galko. Podľa jeho slov z nominácie Druckera vidieť, že koalícia je neschopná sebareflexie a ženie krajinu do hlbokej krízy. "Znova vyzývame koaličných poslancov, aby podporili predčasné voľby," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu