Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2018 09:30 | Správy | Politika

Na Slovensku vzniká nová vláda: Ministrom vnútra má byť syn Joža Ráža

Premiér Peter Pellegrini zostavuje novú vládu.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

Peter Pellegrini je vo funkcii pár dní a už má plné ruky práce. Pondelok ohlásil zloženie novej vlády. Ako vyzerá personálne obsadenie vlády pod vedením Pellegriniho?

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Zostavovanie vlády
17:22

Vážení čitatelia, online prenos zo súčasnej politickej situácie sa končí. Ďalšie informácie nájdete v našom spravodajstve na www.cas.sk

16:55

Prezident sa k novému zloženiu vlády vyjadrí v utorok. Informuje portál Aktuality.sk na základe informácií Kiskovho hovorcu Romana Krpelana.

16:54
"Tak, ako má Robert Fico svojho Pellegriniho, má Robert Kaliňák svojho Ráža. Jozef Ráž je jeho osobným priateľom a predĺženou rukou. Strana Sloboda a Solidarita neverí, že by dokázal zabezpečiť vyšetrenie dvojnásobnej vraždy, ktorá otriasla Slovenskom. Nominácia dlhoročnej straníckej aparátčičky Ľubice Laššákovej do kresla ministerky kultúry po tom, ako umelecká obec odmietla Erika Tomáša, len podčiarkuje personálnu vyprázdnenosť strany Smer-SD. Koalícia by už mala prestať trápiť občanov Slovenska a čím skôr umožniť predčasné parlamentné voľby," reaguje strana SaS na zloženie novej vlády.
16:34

Kto je Jozef Ráž ml. - nádejný minister vnútra? Prečítajte si jeho profil v článku.

16:26

Dezignovaný premiér Pellegrini vyhlásil, že prezident zostavenie novej vlády zatiaľ nekomentoval. "Momentálne sa nevyjadril ku kandidátom, lebo chce čas," potvrdil. 

16:24

Pellegrini vyhlásil, že prezident Kiska prijal oznámenie zloženia novej vlády. Teraz je rad na prezidentovi, či vynovené zloženie vlády prijme.

16:21

Petra Pellegriniho prijal Andrej Kiska v Prezidentskom paláci. 

15:57

Prezident Andrej Kiska prijme Petra Pellegriniho dnes o 16. hodine. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

15:42

Fico zdôraznil, že Smer-SD, Most-Híd aj SNS sú štandardné strany, ktoré normálne fungujú. "To nie sú výťahové strany, my máme obrovské množstvo členov. Majú tu vládnuť ľudia, ktorí majú neštandardné subjekty s metódami, ktoré sú neštandardné? Ja som za to, aby sme zachovali stabilitu."

15:32

Pellegrini uviedol, že v Smere-SD mali veľké množstvo kandidátov na ministra vnútra. "Ale preto, aby sme situáciu upokojili, sme nesiahli medzi tých, ktorí sú nejako angažovaní v strane. Chceli sme ukázať, že nám ide o profesionála, ktorý má šancu upokojiť situáciu a nebude ho nikto upodozrievať, že presadzuje stranícke záujmy," povedal.

15:28

Na otázku, či sa Fico vráti do parlamentu ako radový poslanec, odvetil, že chce byť v parlamente minimálne do doby, kým nová vláda nezíska dôveru. "V tomto okamihu špičky strany, ktoré sú v NR SR, by mali podporiť celý klub. Potom sa chcem strane venovať ako profesionálny predseda. Mojou úlohou bude, aby som jasne hovoril, čo strana očakáva a aké sú možnosti. Budem v plnej miere stáť za premiérom a ministrami Smeru-SD," dodal s tým, že v apríli bude pracovný snem Smeru-SD, na ktorom sa bude rokovať o novom štýle riadenia strany.

15:26

Podľa návrhu došlo k zmene len na poste ministra kultúry, vnútra a spravodlivosti. Ostatní ministri zostávajú na svojich stoličkách.

14:56

Ministrom financií má zostať Peter Kažimír, ktorý sa má zároveň stať vicepremiérom.

15:18

Pellegrini na margo Laššákovej povedal, že ju pozná dlhé roky ako slušnú a pracovitú dámu, ktorá sa venuje kultúre a médiám. Ocenil aj nomináciu Jozefa Ráža, ktorý je synom speváka skupiny Elán. "Povedali sme, že chceme krízového manažéra, ktorý nie je členom strany. Dokonca sme uvažovali o ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi a on sám odporučil Jozefa Ráža. Tak vznikla táto nominácia," vysvetlil s tým, že prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi môže ešte v pondelok predložiť zodpovednú kandidátnu listinu.

15:18

Rážovou provu legislatívnou iniciatívou má byť zmena spôsobu voľby policajného prezidenta tak, aby bola účinná ešte v priebehu tohto roka. Pri výbere budúceho prezidenta majú byť nastavené nové kritériá. Či súčasný šéf policajtov Tibor Gašpar dovtedy ostane vo funkcii, je zatiaľ nejasné.

Fico však Gašpara označil za absolútneho profíka. "Ak sa bude vyberať niekto ďalší, bude musieť spĺňať najvyššie kritériá," deklaroval.

14:55

Fico vyhlásil, že na predsedníctve bola nová nominácia prijatá jednohlasne. "Cítim obrovskú podporu tomu, čo chceme urobiť v najbližšom období," vyhlásil odstupujúci premiér.

14:54

Podpredsedom vlády pre investície sa stane Richard Raši.

14:53

Ministerkou kultúry sa stane Ľubica Laššáková.

14:53

Robert Fico ohlásil nominácie na posty ministrov. K zmene príde v rezorte vnútra - ministrom sa stane Jozef Ráž. Zaujímavé je, že ide o syna lídra známej kapely Elán Joža Ráža.

14:41

Podľa informácií Aktuality.sk by mal Peter Pellegrini o 15. hodine prísť za prezidentom Kiskom. Plánuje mu predstaviť návrh nového vládneho kabinetu.

14:21

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár v pondelok oznámil, že po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky. Návrh dohody bol zaslaný v piatok 16. marca prostredníctvom Eurojustu. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR (GP) Andrea Predajňová.

13:05

V centrále strany Smer-SD prebieha rokovanie predsedníctva. Rozhodnúť musia o menách na najmenej troch postoch - ministra vnútra, ministra kultúry a vicepremiéra pre investície.

12:38

Budúci minister vnútra by nemusel vzísť z členov Smeru-SD. Hovoril o tom predseda Mosta-Híd Béla Bugár po predsedníctve strany a stretnutí s dezignovaným premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD).

"Hovorili sme aj o tom, že budúci minister by nebol ani z portfólia členov Smeru, to znamená, môže byť aj nezávislý. Ale o tom ešte nechceme hovoriť," uviedol na tlačovej konferencii Bugár. Nepovedal, či by mal vo funkcii pokračovať policajný prezident Tibor Gašpar. "Je to záležitosť budúceho ministra vnútra. Mám na to jednoznačný názor, ale chcem počuť aj názor budúceho ministra," doplnil Bugár.

12:26

Predsedníctvo najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD zasadlo v pondelok napoludnie. Má rozhodnúť o obsadení ministerských postov v budúcej vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD). Strana Roberta Fica musí vymeniť minimálne troch členov vlády, hovorí sa ale o obmenách až na šiestich postoch. Nutné je obsadiť posty ministra vnútra, kultúry aj post vicepremiéra pre investície. Hovorí sa však aj o odchode ministra práce Jána Richtera či presune ministra hospodárstva Petra Žigu na iný rezort.

12:18

Policajný prezident Tibor Gašpar by mal jednoznačne ostať vo svojej funkcii. Pred pondelkovým rokovaním predsedníctva Smeru-SD to povedal minister vnútra v demisii Robert Kaliňák s tým, že ak by on ostal ministrom, Gašpara by nevymenil.

"Musíte rozlišovať politickú zodpovednosť, ktorú som ja vyvodil a policajti nevyvodzujú politickú zodpovednosť, to je nedemokratické. Policajti odchádzajú vtedy, keď porušia zákon, pokiaľ si dobre pamätám, pán Gašpar ho neporušil," uviedol Kaliňák. Či Gašpara vymení nový minister, jasne nepovedal. O tom, že by takúto požiadavku mali SNS alebo Most-Híd, nevie.

"Ja rešpektujem v tejto chvíli, že bude nová vláda, ktorá bude mať svoje vlastné právomoci rozhodovania, navyše tu už máme pripravený zákon, ktorý hovorí o novom spôsobe voľby policajného prezidenta, takže si myslím, že tých nástrojov je dostatok," povedal Kaliňák.

11:46

Na otázku, či sa zmena voľby policajného prezidenta, dotkne samotného Gašpara, sa šéf Most-Híd nevyjadril jasne. "Mám na to jednoznačný názor, ale chcem si vypočuť stanovisko nového ministra vnútra," vyhlásil Bugár.

Zároveň k zmene voľby policajného prezidenta vyhlásil: "Nie je dôvod, aby sme to riešili v skrátenom legislatívnom konaní."

11:43

Nový minister spravodlivosti bude musieť čo najrýchlejšie pripraviť zmenu voľby prezidenta Policajného zboru a voľbu policajnej inšpekcie.

11:42

"Pri menách nevidím žiadny problém. S oboma ministrami, ktorí zostávajú na svojich pozíciách, mám svoju skúsenosť z vlády. Takisto pána poslanca Gála poznám roky aj z pôsobenia v Národnej rade. Je to človek, ktorý vie dôstojne zastať pozíciu ministra spravodlivosti," povedal Pellegrini, ktorý zároveň rešpektuje, že namiesto ministra spravodlivosti bude podpredsedom vlády šéf envirorezortu.

11:41

Šéf strany Most-Híd vyhlásil: "Na post ministra spravodlivosti navrhujeme pána poslanca Gábora Gála." Zároveň Bugár chce Lászlóa Sólymosa na post podpredsedu vlády. Doterajší post zastávala Lucia Žitňanská.

11:16

Špekuluje sa, že k výmene príde len poste ministra spravodlivosti. Luciu Žitňanskú by mal vystriedať Gábor Gál. 

Ostatné posty by mali byť bezo zmeny. Árpád Érsek by mal byť naďalej ministrom dopravy, László Sólymos ministrom životného prostredia.

11:12

Pellegrini sa po brígingu s Andrejom Dankom presunul do centrály strany Most-Híd. Tam rokuje s Bélom Bugárom o nových ministroch. Bríging Pellegriniho a Bugára je avizovaný na 11:45.

10:52

Na margo medializovanej úvahy, že by mu Kiska odobral poverenie na zostavenie vlády, Pellegrini uviedol, že by to "vnímal minimálne divne", nakoľko priniesol hlave štátu podpisy 79 poslancov, ktorí vyjadrili podporu novovznikajúcej vláde. Chce priniesť také mená nových ministrov, ktorí nebudú polarizovať spoločnosť a prezident nebude mať pochybnosti pri ich vymenovaní.

Pevne preto verí, že Kiska vládu vymenuje a umožní je legitímnym spôsobom uchádzať sa o dôveru parlamentu. "Iný postoj by bol veľmi zvláštny, určite by neprispel k upokojeniu situácie a bolo by to mimo ústavných zvyklostí, aké poznáme od vzniku Slovenskej republiky," doplnil.

10:24

Predsedníctvo Mosta-Híd rozhoduje o nomináciách do novej vlády, ktorú má viesť Peter Pellegrini (Smer-SD). Strane patria rezorty spravodlivosti, životného prostredia a dopravy.

Jediná zmena by mala nastať na ministerstve spravodlivosti. Lucia Žitňanská už v novej vláde nechce byť, nahradiť by ju mal doterajší predseda poslaneckého klubu Gábor Gál. László Sólymos by mal zostať šéfom envirorezortu a dopravu by mal ďalej riadiť Árpád Érsek.

10:23

Opozičný poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) podal v pondelok na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie na neznámych páchateľov, ktorí ako organizovaná zločinecká skupina mali spáchať viacero závažných trestných činov ekonomickej povahy. Analýzou svojich predchádzajúcich trestných oznámení totiž dospel k názoru, že charakter, spôsob vykonania a následné maskovanie týchto skutkov si vyžadovalo súčinnosť viacerých osôb.

Rajtár tvrdí, že tieto osoby si museli byť vedomé nezákonného konania. Medzi podozrivými sú okrem iných aj Marián K. a Ladislav B., ktorí sa na základe pochybných operácií s nehnuteľnosťami mali dopustiť viacerých daňových podvodov vrátane neoprávneného uplatnenia si odpočtu DPH. 

10:07

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR o skrátení volebného obdobia iniciovaná opozíciou nebude skôr ako o 15 dní. TASR to potvrdila Jana Kiššová (SaS) s tým, že poslanci chcú dodržať Rokovací poriadok NR SR.

Ten hovorí, že zákon, o ktorom má diskutovať plénum, musí byť predložený aspoň 15 dní vopred. Opoziční poslanci zo SaS, OĽaNO a Sme rodina preto najneskôr v utorok predložia ústavný zákon o skrátení volebného obdobia s termínom predčasných parlamentných volieb na 22. septembra 2018. Podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze potom predložia až o týždeň neskôr. Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) bude mať následne ďalších sedem dní na to, aby rokovanie zvolal.

10:00

"Prosím, rešpektujte, že sa 79 poslancov rozhodlo podporiť novú vládu," povedal Pellegrini. To, či Fico zostane v parlamente ako poslanec, však nový premiér neprezradil.

09:51

Pellegrini potvrdil, že na postoch ministrov zostanú všetci nominanti SNS. Ide tak o ministerku školstva Martinu Lubyovú, ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú či ministra obrany Petra Gajdoša.

09:47

Danko vyhlásil, že svojich nominantov na ministrov nemení. Šéf SNS povedal, že je s ich prácou na postoch ministrov spokojný.

"Chcem vyjadriť podporu budúcemu predsedovi vlády pánovi Pelegrinimu," dodal.

09:45

"Dosiahnutie predčasných volieb má svoj mechanizmus a dnes to nie je možné," povedal Danko na margo protestov.

"Ak nechceme byť ako venezuela, existuje jediný zákonný postup," dodal s tým, že premiér Pellegrini má dostatočný mandát na zostavenie novej vlády.

09:44

Pellegrini sa ako prvé stretol so šéfom SNS Andrejom Dankom. Po stretnutí sa vyjadrili na spoločnom brífingu.

09:43

Vítame vás pri online prenose, ktorý bude spravodajsky pokrývať zostavovanie novej vlády premiérom Petrom Pellegrinim.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová noc v Štítniku: Traja lupiči vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!