Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2018 09:30 | Správy | Politika

V stredu poslanci hlasujú o dôvere vláde: O ďalšom osude Slovenska rozhodne Bugár

Ide sa do finále.

Ani hnev v uliciach, ani odchod kľúčových postáv v strane nepohli s Bélom Bugárom (59), ktorý naďalej tlačí na udržanie súčasnej vlády. Šéf jeho poslaneckého klubu Gábor Gál (43) pritom priznal, že nemajú dostatočne silné páky, aby Smeru definitívne zobrali ministerstvo vnútra, ako to žiadali. Náplasťou mu môže byť fakt, že sa Gál asi stane ministrom spravodlivosti po Lucii Žitňanskej, ktorá sa rozhodla dať Bugárovi košom. O dôvere prerobenej vlády by sa malo rozhodovať už v stredu.

Vražda, hnev, protesty. Súčasná vládna koalícia, ktorá vznikla na troskách Siete Radoslava Procházku, si prežila niekoľko kríz, no tá aktuálna je najväčšia. Donútila abdikovať Roberta Fica (53). No premiér dal jasne najavo, že žiadne predčasné voľby nehrozia. Prezidentovi Andrejovi Kiskovi (56) podhodil svojho podpredsedu Petra Pellegriniho (42), ktorý by sa ešte dnes mal na rokovaní Smeru dohodnúť o náhrade za Roberta Kaliňáka. „Mien je viacero, aby sme našli skúseného človeka, ktorý nebude extrémne polarizovať. Preferujem niekoho, kto nie je dlhoročným straníkom. Nechajte rozhodnutie na nás,“ odkázal v TV Markíza Pellegrini. 

Čo na to Most?

 

Šéf poslaneckého klubu Most-Híd Gál potvrdil, že aby v stredu podporili udržanie súčasného vládneho trojlístka, bude tlačiť na zosadenie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Zároveň priznal, že medzi podmienkami straníkov Mosta nebola len hlava Kaliňáka, ale aj úplné odobratie rezortu Smeru. Väčšina korupčných škandálov totiž stojí na podozreniach, že policajné špičky zámerne maria vyšetrovanie. „Lenže politika nie je o želaniach, ale o možnostiach,“ priznal Gál, že bugárovci sa pred Smerom možno opäť sklonia, aby udržali súčasnú vládu. „Nemení sa koaličná dohoda na prerozdelení ministerstiev,“ potvrdil Pellegrini. „Pred tým, ako som poveril Petra Pellegriniho zostavením vlády, som mu na rokovaní jasne povedal, aké sú moje a nielen moje očakávania,“ pohrozil zasa prezident Andrej Kiska, čím naznačil, že bude dôsledne sledovať, koho si Pellegrini vyberie za nových ministrov. 

Bugár si stojí za slovom

Aj keď sa kauzy, ktoré vyšli najavo po poprave novinára Jána Kuciaka († 27), týkajú prepojení na vládny Smer, opozícia má v hľadáčiku hlavne Bugára. „Už dvakrát ste zradili svojich voličov a sklamali slušných ľudí. Pellegrini nemá na nič názor, najskôr sa musí opýtať Fica. Ešte stále však môžete niečo urobiť, ak za pár dní nezahlasujete za dôveru tejto bábkovej vláde,“ vyzval Bugára líder SaS Richard Sulík (50). Bugár sa však bráni, že pokračujú v dohode v strane, ktorá sa rozhodla odísť z vlády. Vynútený odchod Fica podľa neho znamená novú vládu a je to teda naplnenie vôle členov Mosta. Inak to však vidia Žitňanská a poslanec František Šebej, ktorí na protest v strane skončili. „Rozhodli ste sa obetovať stranu,“ odkázal mu Sulík. 

Čo urobí prezident

Dušan Čimo, člen Súdnej rady SR

- Pán Pellegrini bol poverený zostavením vlády, pokiaľ viem, ešte zatiaľ nebol vymenovaný za predsedu vlády. Do momentu, kým nie je vymenovaný za predsedu vlády, podľa môjho názoru má pán prezident Kiska možnosť rozhodnúť sa, a to zrejme podľa toho, akú vládu mu predstavia. Má možnosť uvažovať a rozhodovať sa, či naozaj vymenuje pána Pellegriniho za premiéra, alebo vymenuje niekoho iného. Prezident má ústavné oprávnenie vymenovať za predsedu vlády kohokoľvek, kto spĺňa požiadavky na vymenovanie do tejto funkcie. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!