Jar prináša do našich životov novú silu a prebúdza naše zmysly. Na začiatku sa však naše spomalené telo nevie na zmenu obdobia úplne naladiť, preto prichádza povestná jarná únava. Ako pripraviť svoje telo tak, aby začiatok tohto ročného obdobia zvládlo čo najlepšie?
Nastavte biologické hodiny
Nehovorí sa len tak nadarmo, že ranné vtáča ďalej doskáče. V našom tele existuje tzv. cirkadiálny rytmus, ktorý prostredníctvom tvorby melatonínu našepkáva telu, kedy je čas cítiť sa bdelo a kedy ospalo. Keďže tento vnútorný rytmus trvá u väčšiny dospelých približne 25 hodín, zhoduje sa s obdobím jedného dňa. Dlhé ponocovanie či, naopak, dlhé vyspávanie ho vie poriadne rozhodiť. Podporte preto svoj biologický rytmus skorším vstávaním. Prvý týždeň to bude možno trápenie, ale telo si zvykne a odvďačí sa vám nevídanou energiou. Samozrejme, ak chcete vstávať s rannými lúčmi, nemôžete chodiť spať veľmi neskoro. Dodržujte ideálny osemhodinový spánok.
Rozhýbte sa
Miesto trénovania iba jednej časti tela vyskúšajte do svojho cvičebného plánu zaradiť aktivity ako plávanie, ktoré okrem iného dokáže pomôcť alergikom prekonať nástup alergickej sezóny. Výborné na rozhýbanie každej bunky v tele sú aj joga, tanec či tai-čchi. Pred každou aktivitou nezabúdajte na ľahké zahriatie tela, napríklad strečingom. Cvičenie bez zahriatia je pre telo podobný šok ako skok do ľadovej vody. Aj otužilci trénujú postupne.
Jedzte ľahké a kyslé jedlá
Ak sa po zime cítite ako medveď vychádzajúci z brlohu po dlhom zimnom spánku, v boji s ťažkopádnosťou vám pomôže zníženie kalorického príjmu. Nie, nemáme na mysli drastické diéty, ktoré môžu napáchať oveľa viac škody ako úžitku, ale osvieženie jedálneho lístka. Zaraďte doň listovú zeleninu, klíčky a mladé rastliny, ktoré zlepšia funkciu pečene. K zdravému fungovaniu organizmu pomôžu aj kyslé jedlá, ktoré prečisťujú telo a pomáhajú potlačiť následky dlhodobej konzumácie ťažkých a mastných potravín. Vyskúšajte tiež zmeniť spôsob varenia. Namiesto dlhej prípravy jedál vyberajte také pokrmy, ktoré si vyžadujú krátku úpravu potravín na vysokom teplotnom stupni alebo ešte lepšie pare.
Na zdravie
Začínajte deň s vodou. Ešte pred vašou rannou kávičkou alebo iným nápojom vyskúšajte vypiť pohár vlažnej vody s citrónom. Citrón je napriek svojej kyslosti zásaditá potravina. Tento krok pomôže zažívaciemu traktu udržať si pH v rovnováhe, čo je pre fungovanie organizmu nesmierne dôležité.
Tvorte
Prebuďte zo zimného spánku aj vašu myseľ. Nie je dôležité rozhýbať iba telo, ale aj mozog. Jar je vynikajúce obdobie, ktoré prospieva kreativite. Chcete vyrobiť búdku pre vtáčiky, presunúť v byte nábytok či namaľovať obraz? Teraz je ideálny čas!