Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2018 22:20 | Tip od Vás | Zahraničie
Foto

Za slušné Slovensko pochodovali aj Slováci v Írsku, Dánsku a Belgicku: Sme znechutení aroganciou moci!

Za slušné Slovensko v piatok pochodovali aj Slováci v Írsku. Protest sa konal pred slovenskou ambasádou v Dubline.

Vyjadrili svoje znechutenie z aktuálnej politickej situácie v rodnej zemi. Na protestoch Za slušné Slovensko sú odhodlaní zúčastňovať sa aj naďalej. "Sme naozaj znechutení a šokovaní aroganciou moci a vôbec všetkým, čo sa deje doma a sme pripravení podporiť tieto protesty aj v budúcnosti," napísala čitateľka Denisa.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Protest Za slušné Slovensko prišli podporiť aj Slováci, žijúci v Kodani. Zopakovali výzvu na zabezpečenie medzinárodného vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyšetrenie káuz, na ktoré novinár poukázal. Pre TASR to uviedol spoluorganizátor pochodu v dánskej metropole, študent Vladan Glončák.

"Priebeh pochodu bol veľmi pokojný a počas neho nedošlo k nijakým incidentom," priblížil Glončák, ktorý vystúpil s prejavom v slovenčine. Po ňom prejav v dánčine predniesla ďalšia študentka. Na námestí Nytorv v centre Kodane sa o 18.00 h zhromaždilo 150 až 200 ľudí, ktorí pokračovali smerom na Radničné námestie.

"Odkaz protestu bol, že nie sme spokojní s tým, čo nám politici priniesli, konkrétne nie sme spokojní s demisiou Roberta Fica. Vzhľadom na to, čo povedal pri oznámení demisie, že nikam neodchádza. Tiež vzhľadom na to, že sa nič nezmenilo a ide len o formálnu zmenu. Taktiež stále nie je zaistené nestranné vyšetrovanie, čo bola najdôležitejšia požiadavka tohto protestu," zdôraznil.

Podobnú akciu v blízkej dobe organizátori kodanského pochodu zatiaľ neplánujú. Spolupracujú však s organizátormi protestov v Bratislave a ďalších regiónoch. "Ak sa budú na Slovensku organizovať ďalšie protesty, tak sa určite opäť pridáme a symbolicky ich podporíme," dodáva spoluorganizátor pochodu Kodaň za slušné Slovensko Vladan Glončák.

Slováci v Bruseli: Slovensko stratilo povesť bezproblémovej krajiny

Okolo 120 Slovákov sa v piatok večer opäť stretlo v Bruseli na Schumanovom námestí v blízkostí inštitúcií EÚ, aby na diaľku podporili protesty pod názvom Za slušné Slovensko a vyjadrili nespokojnosť s vývojom politickej situácie na Slovensku. Organizátori protestu, ktorí na túto akciu opäť dostali mimoriadne povolenie od starostu štvrte Brusel-centrum, si tentoraz ako rečníkov pozvali "ľudí spomedzi seba" - Slovákov, ktorí v Bruseli pôsobia vo svete financií, advokácie, školstva alebo v rámci inštitúcií EÚ.

"Ľudia vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoju nespokojnosť, hnev a túžbu po zmene," uviedla Veronika Jankovičová, slovenská podnikateľka v Belgicku a jedna z organizátoriek protestnej akcie. Mladí Slováci vydržali protestovať aj napriek dažďu a skonštatovali, že kvôli politickému dianiu a odhaleniam, ktoré nasledovali po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Slovensko stratilo povesť "bezproblémovej krajiny" v rámci Vyšehradskej štvorky.

Odchádzajúcemu premiérovi pripomenuli sériu škandálov spojených s jeho vládami, odsúdili jeho vzťahy s médiami, vyjadrenia na adresu východného Slovenska a vyjadrili nádej, že mafiánske štruktúry v našej krajine nevyhrajú. Zároveň domov odkázali, že rekonštruovaná vláda má právo iba "kúriť a svietiť", a pripojili sa k výzvam na výmenu najvyšších predstaviteľov polície a prokuratúry a nahradenie odchádzajúceho ministra vnútra "dôveryhodnou osobou".

Hlavný architekt Európskej komisie Peter Beňuška pre TASR uviedol, že verí, že protestné akcie, ku ktorým sa pridali aj Slováci v Bruseli, majú zmysel. "Stále cítime spolu so Slovenskom a všetci máme záujem, aby sa stalo definitívne slušnou krajinou," uviedol. Dodal, že pred týždňom sa zúčastnil na proteste v Bratislave. "Tak ako sme nie nadarmo štrngali kľúčmi v roku 1989, aj tieto stretnutia smerujú krajinu k lepšiemu," uviedol na adresu protestných podujatí na Slovensku, v Európe a vo svete.

Na redakčný mail tip@novycas.sk sa ozval čitateľ Igor, ktorý sa k demonštrujúcim Slovákom pripojil na dovolenke v Dominikánskej republike. "Nemôžem sa zúčastniť na protestoch, ktoré sa organizujú na Slovensku. Srdcom som však doma a vyjadrujem týmto podporu organizátorom protestných podujatí. Mafia a Smer sociálna demokracia musia na Slovensku skončiť," napísal Igor a poslal svoju fotku s provizórnym transparentom.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: voj, TASR, sash

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí