Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Z banálnej bolesti nôh sa vykľula zákerná leukémia: Správa z Nemecka zachránila Kristínke život

O svoj život sa rozhodla zabojovať zo všetkých síl!

Zvolenčanka Kristína (20) bola odmalička zdravá, v puberte však prišli nečakané zdravotné problémy. Z na prvý pohľad banálnej bolesti nôh sa napokon vykľula zákerná leukémia, ktorá jej prevrátila život hore nohami. Usmievavá tínedžerka mala len dve možnosti: byť celý život na liekoch, alebo podstúpiť náročnú transplantáciu.

Kristína (20) vraví, že v jej rodine sa nikdy nevyskytovala žiadna vážna choroba, o to viac ju to, čo sa pred pár rokmi stalo, zasiahlo. ,,Všetko to začalo tupou bolesťou nôh, keď som mala 14,“ začina svoje rozprávanie mladá dievčina s tým, že sa navyše cítila veľmi unavená. Bolesti neustupovali a tak s ňou mama išla na kontrolu. „Doktorka si myslela, že to súvisí s hormonálnym rastom, tak ma hospitalizovali. Vyšetrenie však ukázalo že ide o leukémiu,“ spomína na najhoršiu správu vo svojom živote.

 

Otvoriť galériu

Nečakané komplikácie

 

Mladá žena priznáva, že zákerná diagnóza šokovala celú rodinu. Situáciu dievčine navyše zhoršoval fakt, že plynuli mesiace a nenašiel sa vhodný darca kostnej drene. Kristína mala totiž len dve možnosti: podstúpiť náročnú transplantáciu, alebo byť celý život na liekoch. Jej zdravotný stav totiž zhoršovala cukrovka. Po roku a pol sa však na osudom ťažko skúšané dievča konečne usmialo šťastie. „Našiel sa muž (33) z Nemecka, ktorý bol pre mňa vhodným darcom,“ hovorí s úsmevom Kristína. Svojho záchrancu však, žiaľ, nemala možnosť osobne spoznať. „Poslal mi video odkaz, pretože sa so mnou nemohol osobne zoznámiť. V tom čase sa mu totiž narodila dcérka a, navyše, darcovi sa pacient do dvoch rokov od transplantácie nemôže ozvať,“ vysvetľuje. S mužom, ktorý dal mladej Zvolenčanke novú šancu na život, sa však nedávno konečne skontaktovala, aby mu poďakovala.

Druhá rodina

Dnes už vyliečená Kristína priznáva, že chvíle po operácii boli pre ňu mimoriadne náročné. Po transplantácii totiž trpela hemolýzou - pri ktorej ide o rozpad červených krviniek. Aj z nej sa však napokon dostala. „Po celý čas mi pomáhal aj tím transplantačnej jednotky kostnej drene, stali sa mojou druhou rodinou,“ hovorí vďačne mladá bojovníčka s tým, že sa na svoju chorobu dnes pozerá ako na dar. „Vnútorne na to posilnilo, preto som sa rozhodla pomáhať ľuďom s podobným osudom,“ vraví. Veľkou oporou v najťažších chvíľach jej boli u rodičia spolu s mladšou sestrou Natáliou (8). V súčasnosti chodí na pravidelné kontroly. ,,Som šťastná, že som prežila a konečne môžem fungovať ako každý normálny človek,“ dodáva spokojne.

ROZPAD KRVINIEK

Statočnej bojovníčke chvíle po transplantácii na nejaký čas skomplikovala ako pridružená komplikácia aj takzvaná hemolýza. „Ide o rozpad červených krviniek, ktorý vzniká v dôsledku rôznych príčin. Najčastejšie sa v dôsledku infekcie vytvoria protilátky, ktoré sa naviažu na červené krvinky a spôsobia ich rozpad. Liečba je náročná, cieľom je potlačiť imunitný systém, aby neprodukoval protilátky, trvá niekoľko týždňov a môže byť spojená s komplikáciami,“ vysvetlila Oksana Fábri z oddelenia hematológie a transfúziológie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrícia Brestovanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?