Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2018 09:55 | Správy | Politika

Robert Fico odišiel z postu premiéra, tým to ale nekončí: Vážne varovanie odborníkov

Rozhodnutie Roberta Fica (53) opustiť premiérsky post je najväčším zemetrasením na politickej scéne za posledné roky.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Sám Fico však naznačuje, že toto stiahnutie z najsilnejšej výkonnej funkcie v štáte bude len kozmetickou úpravou a zostane dôležitým hráčom na koaličnom piesočku. Naznačuje to aj fakt, že Fico zostáva šéfom najsilnejšej vládnej strany Smer napriek tomu, že predsedom vlády bude Peter Pellegrini (42).

 

Trojnásobný premiér Fico sa prestal držať premiérskej stoličky ako kliešť a na svoju funkciu abdikoval. Donútili ho k tomu jeho koaliční partneri z Mosta-Hídu, ktorí v opačnom prípade hrozili pádom vlády a predčasnými voľbami. Šéf slovenskej vlády tvrdí, že sa radšej sám obetuje, ako by mal odovzdať moc opozícii. „Je našou povinnosťou aj naďalej napĺňať vôľu ľudí a neodovzdať štát opozičným amatérom a krikľúňom,“ povedal v stredu Fico. Smer si ale naďalej uzurpuje premiérsku stoličku a vzdať sa jej nechce za žiadnych okolností. Za svojho nástupcu si zvolil podpredsedu vlády Petra Pellegriniho. Ten na otázku, či nebude len bábkou v rukách šéfa svoje strany odpovedal s úsmevom. „Svoju autonómiu som preukázal na pozíciách, na ktorých som pôsobil,“ povedal po stretnutí s prezidentom.

Fico po podaní demisie a poverení nového predsedu vlády suverénne oznámil, že ho bude naďalej vidieť. „Ja nikam neodchádzam, chcem byť aktívny predseda politickej strany. Nominácia Petra Pellegriniho je tá najprirodzenejšia vec. Moja úloha je držať chrbát novému predsedovi vlády, tlačiť na priority, ktoré sú dôležité pre Smer. Budeme mať normálny, pracovný, kolegiálny vzťah vychádzajúci z toho, že sme z jednej politickej strany,“ uviedol Fico. Kiskovi tiež povedal, že „ja nikam neodchádzam, ty buď kľudný, pán prezident“.

Zdôrazňoval, že jeho rozhodnutie stiahnuť sa z postu premiéra je suverénne. „Jediným cieľom je zabrániť chaosu,“ dodal. Hovorí, že s Pellegrinim majú rovnaké ciele, a to jasnú proeurópsku orientáciu Slovenska, strategické partnerstvo s NATO a sociálny štát. „Ja sa s vami nelúčim. Spolieham sa na profesionalitu Petra Pellegriniho, že zvládne post bravúrne,“ oznámil.

Čo sa zmení na spôsobe vládnutia?

Pellegrini sa začal výraznejšie politicky angažovať v roku 2006. Podľa bývalého ministra financií Ivana Mikloša sa blysol najmä v časoch, keď predkladal návrhy zákonov, ktoré podľa jeho slov potrebovalo presadiť biznis krídlo Smeru. O jeho autonómnosti si myslí svoje a tvrdí, že by sa mu dokonale hodila hodnosť poručíka. „Vysokí dôstojníci zvykli hovoriť tým nižším toto - soudruhu poručíku, vaše hodnost není od slova poroučet, ale od slova být po ruce,“ napísal na sociálnej sieti Mikloš.

Politológ Tomáš Koziak si nemyslí, že budúci predseda vlády či noví ministri nie sú svojprávni. Druhým dychom však dodáva, že odchádzajúci premiér neodíde len tak a svojho vplyvu ovplyvňovať politickú scénu sa určite nevzdá. „Neviem si predstaviť, že by robil vážne rozhodnutia bez toho, aby to minimálne konzultoval so šéfom jeho strany,“ povedal Koziak. Súčasný stav nerozdýchal ani poslanec Mosta-Híd František Šebej, ktorý sa vzdal poslaneckého mandátu.

Erik Tomáš

budúci minister kultúry

Otvoriť galériu

Začínal ako redaktor v televízii Markíza. Odtiaľ si ho stiahol Robert Fico ako svojho mediálneho poradcu. Chuť veľkej politiky ochutnal ako štátny tajomník ministerstva školstva, odkiaľ sa najmä po nezhodách s Andrejom Dankom na vlastnú žiadosť porúčal. Uplatnil si svoj poslanecký mandát a ďalej pôsobil v parlamente.

Denisa Saková

budúca ministerka vnútra

Otvoriť galériu
Denisa Saková (41).
Zdroj: anc, tasr

Vyštudovaná ekonómka, začínala najskôr v IT firmách. Od roku 2007 si ju stiahol k sebe minister vnútra Robert Kaliňák. Pôsobila ako generálna riaditeľka sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti, vedúca služobného úradu a v posledných dvoch rokoch ako štátna tajomníčka.

Lucia Žitňanská

exministerka spravodlivosti

Otvoriť galériu

„Dospela som k presvedčeniu, že túto, ale ani novú vládu už neviem reprezentovať. Moje rozdielne postoje aj so SNS, ale aj s časťou Smeru, mi dnes už neumožňujú plniť povinnosti ministerky. Považujem za málo pravdepodobné, že novou ministerkou bude pani Koliková. Ale nechcem hovoriť za ňu. Ja sa potrebujem nadýchnuť a premyslieť, ako budem pokračovať vo svojej kariére a živote.“

Zvrátiť súčasný stav môže už len jediné

Ján Baránek, politológ

Otvoriť galériu

Toto, čo nastalo u nás, bude musieť stačiť na ukľudnenie situácie, inak si neviem predstaviť, čo bude, ak sa nenazberá 90 hlasov za predčasné voľby. Lebo požiadavka organizátorov protestov o predčasných voľbách je už za hranicou, lebo my sme parlamentnou demokraciou. Môže sa stať, že by nedopadli podľa ich predstáv, a zase by mali požiadavku na predčasné voľby? Takto sa to nedá robiť, ale majú inú možnosť, a to zorganizovať a usporiadať referendum o predčasných voľbách, to je ústavná možnosť, ktorú majú. Máme vládu, akú máme, ale musíme sa riadiť právom, inak tu nastane anarchia.

Vplyv bude mať Fico aj oligarchovia

Michal Vašečka, sociológ

Otvoriť galériu

Premiér Fico podal demisiu, zostane podľa vás tým človekom, ktorý bude riadiť figúrky na vládnej šachovnici?

Samozrejme, že bude. Premiér Fico je silný charizmatický líder, ktorý riadil stranu od jej začiatku ako prísne hierarchizovanú firmu. Bude mať zásadný vplyv na to, čo bude Smer a členovia vlády robiť. O tom ťažko pochybovať.

Znamená to, že nový premiér alebo nový minister vnútra budú rozhodovať nezávisle?

Ťažko sa to odhaduje, to nie je ten model, na ktorý sme na Slovensku zvyknutí, veľmi silného lídra, či už to bol Mečiar či Dzurinda. Podozrenie, že rozhodovanie nebude nezávislé, je veľmi silné, navyše vplyv budú mať aj oligarchovia, ktorí za týmito stranami stoja. To, čo mohol v minulosti ustát Robert Fico, je otázne, či dokáže zvládnuť táto vláda.

To znamená, že výmena vlády nie je zásadná zmena, ale len kozmetická úprava?

Formálne je to zásadná rekonštrukcia, ale v podstate je to len kozmetická úprava, no títo dvaja silní muži Smeru budú mať stále veľkú možnosť zasahovať do vecí verejných.

Nie je to, čo žiadali ľudia na námestiach v uplynulých dňoch, Béla Bugár hovorí o upokojení situácie, nebude to ale pravý opak?

Napätá atmosféra bude pretrvávať a ja sa presne toho bojím. Veľa ľudí môže nechať priechod svojmu hnevu, skutočne tá objednávka verejnosti je iná, to sme videli aj vo výsledkoch Focusu. Môže prísť k tomu, že tá nová moc bude hovoriť, veď sme vám hovorili, že sú to nekultivované prejavy, o dlažobných kockách. To, čo bolo minulý týždeň na smiech, môže pod tlakom týchto udalostí sa stať realitou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol